Tiek Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministras Aivaras Abromavičius, tiek Ukrainos ekonomikos ir prekybos ministro vyresnysis patarėjas Adomas Audickas kalba apie žingsnius, kuriuos šalis palengva žengia, kad sulauktų šviesaus rytojaus.

Savo įžvalgas apie pokyčius karinį konfliktą išgyvenančios šalyje lietuviai kalbėjo Palangoje vykstančioje vadovų konferencijoje „Lūžio taškas“.

Viena iš sričių, kuri gali kilstelėti šalį, įvardijamos informacinės technologijos (IT), kurios labai aktyviai plėtojamos ir Lietuvoje.

„Nesakyčiau, kad Ukrainoje yra didelė krizė“, - užtikrintai tvirtina A. Audickas. Pasak jo, nors šalies Rytus vargina karas, Vakaruose šalis gyvena optimistiškomis nuotaikomis.

„Esu optimistiškas Ukrainos ateities klausimu, nes matau tris pagrindinius pokyčius“, - konferencijoje kalbėjo lietuvis.

Prieš įvardydamas juos, A. Audickas priminė, kokioje būklėje Ukraina pradėjo savo pokyčius. Lietuvis pastebėjo, kad atgavus nepriklausomybę Lietuvos BVP augo, kai Ukrainoje šio augimo buvo nematyti.

„BVP – tai verslas, o Ukrainoje verslo sąlygos buvo tragiškos“, - tendencijos priežastis nurodė Ukrainos A. Abromavičiaus patarėjas.

Be to, užsienio investicijas šalyje stabdė didžiulė korupcija. Politinėje erdvėje dėl interesų susiskaldžiusios partijos sunkiai priimdavo bendrus sprendimus ir bendra šalies strategija buvo sunkiai įsivaizduojama.

„Tarp politikų nebuvo noro užsiimti politika, jie domėjosi tik korupcija. Kartais reikia naujo kraujo ir energijos, kad kažkas šalyje pasikeistų“, - pridėjo jis.

Jeigu judės tokiu greičiu, pasieks Lietuvą

Kalbėdamas apie pokyčius, kuriuos Ukraina išgyvena šiuo metu A. Audickas paminėjo, kad karinis konfliktas Ukrainos Rytuose šalies bendros situacijos nedaro tragiškos.

„Žinoma, karas baisus dalykas, bet jis atnešė ir teigiamų pokyčių į šalį“, - toliau kalbėjo jis.

Visų pirma, jis paminėjo Ukrainos gyventojų sumažėjusį palankumą Rusijos atveju. Antra, karinis konfliktas padėjo šalies gyventojams susivienyti. Be to, didesnio palaikymo sulaukia mintis apie Europos Sąjungą.

A. Audickas pripažino, kad Ukrainoje pokyčiai vyksta lėtai, tačiau tokioje didelėje valstybėje jų pasiekti per naktį ir nebūtų galima. Kaip pavyzdį A. Audickas paminėjo tai, kad 2012-2015 m. Ukraina pagal Pasaulio banko „Doing Business” indeksą pakilo iš 152 vietos į 96.

„Jei ir toliau šalis judės tokiu greičiu, pavysime ir Lietuvą“, - įsitikinęs lietuvis.

A. Audicko teigimu, Ukrainai tiestis padeda žengti penki dideli žingsniai: dujų rinkos reforma, viešųjų finansų stebėsena, permainos viešuosiuose pirkimuose, policijos pertvarka bei kuriamas antikorupcijos biuras, kuris pradėti veikti turėtų po poros mėnesių.

„Kitas svarbus dalykas yra fiskalinė kontrolė. Net turėdama karinį konfliktą Ukraina turi tik 4 proc. biudžeto deficitą“, - konferencijoje kalbėjo lietuvis.

Optimistiškai Ukrainos atžvilgiu A. Audickas nusiteikęs dėl neišnaudoto šalies ekonominio potencialo.

Vardindamas sektorius, kurie turi galimybę kilstelėti šalį, lietuvis pirmiausia įvardijo IT sritį. Pasak jo, šalyje yra daugybė šio sektoriaus specialistų, kurie teikia paslaugas išorinėms įmonėms ir dirba laisvai samdomais darbuotojais ar turi mažas įmones.

„Tai rodo, kad Ukraina turi didžiulį talentą, kuris dar nėra pilnai išnaudotas“, - teigė jis.

Daug vilties A. Audickas deda ir į Ukrainos žemės ūkį. Pasak jo, Ukrainoje žemės ūkio sektoriui tenka apie 10 proc. šalies BVP. Ukraina yra pirma pasaulyje pagal saulėgrąžų aliejaus eksportą, trečia – pagal kukurūzų, šešta – javų.

„Ukraina turi dar vieną didelį privalumą: 30 proc. derlingiausio juodžemio pasaulyje yra joje“, - pridėjo A. Audickas.

Daug potencialo investuotojams ir šaliai lietuvis mato ir energetikos sektoriuje. Pavyzdžiui, Ukraina turi daug gamtinių dujų, kurių dar nėra pradėta išgauti. Be to, šalis yra nusiteikusi iš dujų persiorientuoti į biokurą, kas taip pat į šalį atvys investuotojų.

Pasikeitimai ekonomikoje turėtų pasimatyti ir kai bus privatizuota dalis valstybei priklausančių įmonių. A. Audicko teigimu, vien šiuo metu ant prekystalio yra daugiau nei 300 valstybės valdomų įmonių.

Viena iš rizikų populizmas

Aivaras Abromavičius
Per „Skype“ konferencijos „Lūžio taškas“ dalyviams kalbėjęs Aivaras Abromačius pabrėžė, kad Ukrainai pakilti padės ir vykdomas valstybės įmonių pertvarkymas, viešųjų pirkimų sutvarkymas, vykdoma dereguliacija. Taip pat dar vienas jo užsibrėžtas tikslas – eksporto skatinimas.

A. Abromavičius teigė, kad itin svarbu pagerinti Ukrainos investicinę aplinką, tačiau to padaryti neįmanoma nekovojant su korupcija.

Lietuvis pabrėžė, kad šaliai itin svarbus privatizavimo projektas bei mokesčių reforma ir korupcijos pašalinimas iš mokesčių administratoriaus institucijos.

„Geras dalykas yra tas, kad turime labai gerą ministrų kabinetą. Didelė dalis žmonių atėjo iš privataus sektoriaus, - kalbėjo jis. - Tačiau viena iš rizikų yra populizmas, kuris gali nugalėti atėjus rinkimams".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)