Bent jau taip įsitikinusi pati Ūkio ministerija, inicijavusi atitinkamų teisės aktų pakeitimą. Vyriausybės įstatymo pataisų projektas iki liepos 16 d. bus derinamas tarp įvairių institucijų. Tikimasi, kad naujai ministerija jau bus vadinama nuo kitų metų pradžios.

DELFI kalbintas ūkio ministras Virginijus Sinkevičius paaiškino, kad pokyčiai brandinti jau seniai:

„Pirmas dalykas, šiaip ar taip ministerijoje vykdoma reorganizacija. Pastebime, kad ministerijos vaidmuo ir struktūra neatitinka iššūkių, keliamų šiam laikotarpiui ir ateičiai. Ministerijos vaidmuo vis tiek pasikeitė.

Dabar mes esame inovacijų, taip pat informacinių technologijų politikos formuotojai valstybėje Tas pavadinimas jau seniai buvo planuotas pakeisti, bet dabar su reorganizacija tas ir bus padaryta.“

Ministras vylėsi, kad nauju pavadinimu ir pabaigusi reorganizaciją Ekonomikos ir inovacijų ministerija pradės veikti kitų metų sausio 1 d.

„Iš esmės tai nieko nekainuos. Ta prasme tai nėra kažkokie papildomi kaštai. Taip, iškaba kainuos, bet jos pakeitimo neskaičiavome. Vis dėlto realiai nekainuos, nes, tiesą sakant, reorganizacijos metu dar bus sutaupyta lėšų veikiant jau naujai ministerijos struktūrai. Ypač tos funkcijos, kurios kartojasi, bendrinės funkcijos bus optimizuotos. Šioje vietoje dar tikimės ir sutaupyti“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Anot jo, kol kas anksti komentuoti, kiek bus sutaupyta, nes darbo grupė esą tik dabar pristatė naują struktūrą:

„Bendrųjų funkcijų jau dabar atsisakyta. Finansų ir žmogiškųjų išteklių funkcijos jau perėjo į bendrąjį centrą. Sieksime centralizuoti ir viešuosius pirkimus po centrine perkančiąja organizacija, peržiūrėsime kitas funkcijas. Tai tikrai bus, sakykime, didelis sumažinimas. Nepamirškime, mes ne Finansų ministerija, neturime 700–800 etatų, bet iš tų 235 vis tiek sumažinimas bus.“

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu Ūkio ministerija turi 263 darbuotojus. Vidutinis jų darbo užmokestis neatskaičius mokesčių yra 1517 Eur.

Kas yra stabilumo garantas

Registruotame Vyriausybės įstatymo pataisų projekte nurodyta, kad keičiant pavadinimą siekiama tikslesnės institucijos pavadinimo atitikties funkcijų turiniui, pabrėžti šiuolaikišką požiūrį į ekonominių procesų reguliavimą.

„Į ministerijos pavadinimą įtraukiant žodį „inovacijos“ siekiama pabrėžti, kad inovacijų plėtra yra vienas iš svarbiausių ministerijos veiklos tikslų. Lietuvai šiuo metu ir ilgalaikėje perspektyvoje reikia sutelkti dėmesį į ekonomikos konkurencingumą ir augimą (ilgalaikis šalies produktyvumo padidinimas), inovacijas.

Pramonė yra ekonomikos stabilumo garantas. Valstybės, kuriose bent penktadalį BVP sudaro pramonė, yra daug atsparesnės įvairiems ekonomikos nuosmukiams. Todėl produktyvumas yra svarbiausias veiksnys, lemiantis ekonomikos augimą ir kylantį gyvenimo lygį ilgalaikėje perspektyvoje. Jei Lietuvoje, vykstančios ketvirtosios pramonės revoliucijos kontekste, šio veiksnio neliks, bus menkesnis augimas ir žemesnis gyvenimo lygis, o vykstanti ketvirtoji pramonės revoliucija lemtingą įtaką turės tam, kokia pramonė artimiausioje ateityje bus Lietuvoje“, – aiškinama dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)