aA
Kiek galima rasti lietuvių, pasiryžusių dirbti tik už maistą ir pastogę? Turbūt vienetai, jei tokių apskritai atsirastų. Tačiau Graikijoje esančiame Peloponeso regione, Pyrgos miestelyje, vienas ūkininkas Vassilis nemokėdamas nė cento tokiu būdu susirenka daug darbuotojų savanorių.
Ūkis Pyrgos miestelyje, Peloponese
© Patricija Kirilova

Idėja yra tokia, jog kiekvienas žmogus, norintis pabuvoti Peloponese, pajusti vietinę kultūrą ir savo rankomis užauginti graikiškas gėrybes, gali tapti ūkininko savanoriu darbuotoju bei dirbti jo ūkyje po penkias ar mažiau valandų per dieną. Atlygis už tai – skanus graikiškas maistas ir pastogė virš galvos.

Norinčiuosius vilioja ir netoliese esantis paplūdimys, kurį skalauja Jonijos jūra, ir ypatinga gamta, kurią supa alyvmedžių laukai bei daugeliui užsieniečių nepažįstami augalai, kvapnios ryškiaspalvės gėlės ir tobula ramybės oazė. Atsidūrus Peloponese galima nesunkiai pasijusti atitrūkus nuo viso likusio pasaulio – gyvenimas čia sukasi iš lėto, nes graikai pasižymi šiek tiek flegmatišku gyvenimo būdu.

Pasak Vassilio, savanorių visada atsiranda ir jie noriai plūsta iš visų pasaulio kampelių degdami norų pažinti šį ramų regioną. Darbo apstu visus metus, todėl atvykimo laikas nesvarbus – savanoriai laukiami tiek žiemą, tiek vasarą.

Nors ūkio plotas nėra labai didelis – 1,5 ha, Vassilis sako, kad jo vieno rankų visiems darbams nudirbti neužtenka. O savo ūkyje jis augina daug ką: arbūzus, alyvuoges, iš kurių vėliau spaudžia aliejų, bulves, pomidorus bei vynuoges, iš kurių gamina ne tik vyną, bet ir naminę graikišką degtinę, kurią vadina „Tsipouro“. Tiesa, savo užaugintų gėrybių jis nepardavinėja – viską pasilieka savo ir savo šeimos reikmėms.

„Daržoves daugiausia auginu sau, vyną gaminuosi tik sau, niekam nepardavinėju. Tiesa, jei kažkas nori ką nors nusipirkti – daržovių ar vyno bei „Tsipouro“, galiu ir parduoti. Viskas, ką užsiauginu savo ūkyje, yra be chemikalų ir kitokių priedų. Jeigu perkate kokiame nors prekybos centre, jūs nežinote, ką iš tikrųjų perkate. O aš noriu žinoti, kas atsiduria mano lėkštėje“, – pasakoja Vassiles.

Vynas pagaminamas per tris mėnesius. Graikai vyno apskritai ilgai nebrandina – ilgiausiai vynas laikomas apie penkis metus.

Pašnekovas sako, jog Pyrgos jis gyvena vienas, be šeimos. Jo mergina nemėgsta provincijos gyvenimo ir nelabai nori prižiūrėti ūkį, todėl pati persikėlė į Atėnus, o Vassilis gyvena Peloponese rūpindamasis savo ūkiu ir augintiniais – vištomis bei šuneliu Castro.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuviškai parduotuvei – sankcijos už kontrabandą (14)

Viename Rytų Anglijos mieste vietos savivaldos sankcijų sulaukė parduotuvė lietuvišku...

Žemės ūkio turizmas Baltarusijoje: mitologija, „dalelė SSSR“ ir savininkai-pensininkai (147)

Šiuolaikinis Lietuvos žemės ūkio turizmas dešimtmečiu vyresnis už Baltarusijos: ši verslo...

Gruževskis gailisi neišnaudotos progos didinti mokesčių progresyvumą (34)

Teikiamame kitų metų biudžeto projekte žadama, kad minimali mėnesinė alga (MMA) nuo kitų metų...

Cipras ramina Graikijos pensininkus (19)

Graikija kitų metų biudžete nekarpys pensijų, šeštadienį sakė šalies ministras pirmininkas...

Rygoje pradėta statyti „Lidl“ logistikos centrą (6)

Latvijos sostinėje pradėta statyti Vokietijos prekybos tinklo „Lidl“ logistikos centrą, į...

Top naujienos

Ar tikrai emigrantai kraunasi lagaminus? Skambina ir studentai, ir pensininkai (533)

Į kurią pusę labiau krypsta lietuvių akys: į Londoną ar į Lietuvą? Grįžtančių tikrai yra,...

Dėl milijonų peržiūrėto seksualaus Tomo Bagdonavičiaus vaizdo klipo pasipylė grasinimai ir iširo šeima (182)

Londone ilgus metus dainavęs ir didesnio populiarumo sulaukęs po to kai prakalbo apie savo...

Gydytoja Cikanavičiūtė apie riebalus: papasakojo viską, kas jums nutylima (62)

Riebalai – viena pagrindinių maistinių medžiagų, pastaruoju metu kelianti daug diskusijų ir...

Orai: be skėčio neapsieisime

Šią savaitę mūsų laukia nemalonios orų permainos, atkeliaus lietūs, įsisiautės vėtros, kris...

Skandalu virtusi reforma varo į neviltį: mokiniai rado, kur gauti maisto – šluoja viską valgyklos visai ištuštėjo (668)

Netyla diskusijos ir skandalai dėl pasikeitusių reikalavimų mokyklų valgyklų patiekalams. Kol...

Po penkerių metų pertraukos F-1 lenktynes laimėjo Raikkonenas kova dėl titulo tęsiasi (9)

Ostine, JAV, sekmadienį vykusiose F-1 lenktynėse pergalę po itin ilgos pertraukos iškovojo...

Gyvenimo audrų nublokšti gyvena sąvartyne: trijų kambarių „buveinė“ saugo liūdnas paslaptis (185)

Pokalbio pradžioje 63 metų buvusi kaunietė Nijolė tikino, kad Jonavos sąvartyne gyvena nuo 2012...

„Tinginių“ uogos: miestiečių pora įsitikino, kad ne viskas paprasta, bet ūkio nemeta (15)

Užkietėjęs miestietis su sutuoktine susigundė vadinamomis „tinginių“ uogomis ir ėmė...

Kodėl prieš einant miegoti visada reikia užsidaryti miegamojo duris? (20)

Prieš miegą mes visi išsivalome dantis, nusiprausiame veidą ir apsirengiame patogią pižamą...

5 elementų teorija – kokia stichija jus valdo? (7)

Penkių asmenybės tipų arba elementų teorija paplito Kinijoje prieš 2000 metų – manyta, kad...