"Paskaičiuokite patys", - sakė Halės turgavietėje varške, grietine, saldžiais sūriais prekiaujanti Alytaus rajono Butrimonių kaimo ūkininkė Marytė Lukoševičienė, - supirkėjai už litrą aukščiausio pieno geriausiu atveju moka po 42 centus. Turguje už litrą pieno galite gauti po litą. Tačiau geriau pardavinėti ne šviežią pieną, o grietinę, sūrį, varškę. Tada prekyba būna pelninga. Už varškės kilogramą turguje prašoma po 4-5 litus, sūrio - iki 10 litų.

Dzūkė ūkininkė, turinti apie 100 ha nuosavos ir nuomojamos žemės, laiko 16 melžiamų karvių, augina nemažai veršelių. Kartu su ja ūkyje dirba ir vaikai su šeimomis.

Nesiskundžia turgaus prekyba ir kita dzūkė, Varėnos rajono Žilinų kaimo gyventoja Aldona Jaraminienė. Savo daugiau kaip 15 ha ūkyje jos šeima augina veršelius, kiaules, kalakutus, triušius. Šviežią mėsą kasdien gabena į Halės turgų, kur turi nuolatinę prekybos vietą su įrengta šaldymo vitrina.

A. Jaraminienė taip pat teigia, kad perdirbimo įmonėms savo išaugintų gyvulių mėsos nesirengia parduoti, nes jie už ją moka menkus centus. Tuo tarpu turguje pardavus mėsą šeimai galima parvežti nors ir nelabai didelį, bet pelną.

Savaitgaliais Halės, Kalvarijų turguose daug ūkininkų pardavinėja bulves, agurkus, kopūstus, obuolius. Kalvarijų turguje didelių bulvių kilogramas šį šeštadienį kainavo nuo 60 iki 70 centų. Agurkų kilogramas - 60-70 ct. Už 100 gramų svogūnų laiškų prašė 40-50 centų, ropinių - 1 Lt/kg. Už 60-70 ct atiduodavo nedidelius salotų, krapų ryšelius.

Pomidorų kilogramą galima buvo nusipirkti už 1-1,5 Lt. Vietinių rūšių obuoliai parduodami po 1-1,50 Lt/kg. Halės žuvų paviljone gyvi karpiai buvo pardavinėjami po 7,50 Lt/kg, plakiai - po 1,90 Lt, po 3-4 Lt už kilogramą galima nusipirkti kuojų, karosų, ešerių.

Šį savaitgalį nesikeitė pieno produktų kainos - tirštos grietinės litras kainavo 6 litus, naminio sviesto - 9-10 litų. Iš paukštynų atvežtų dešimties kiaušinių kaina siekia 1,20-1,70 Lt, naminių kiaušinių - apie 2,50 lito.

Halės turguje už veršienos kumpio kilogramą prašė 9-10 litų, šonkaulių - 6-7 Lt. Kiaulienos kumpio kilogramas kainavo maždaug 8 Lt, jautienos - 9-10 litų. Šviežių lašinių kilogramas kainavo 5-7 litus, rūkytų - 8-9 litus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją