Šalies vyriausybė stengiasi pažaboti milžiniškas skolas ir sustabdyti užsitęsusį prekybos karą su Jungtinėmis Valstijomis.

Apklausti ekonomistai prognozavo, kad plėtra per pastaruosius tris praėjusių metų mėnesius buvo silpniausia nuo pasaulinės finansų krizės prieš dešimt metų.

Visų metų 6,6 proc. ūkio augimas būtų prasčiausias rezultatas nuo 1990 metų. Spalio-gruodžio mėnesių 6,4 proc. plėtros rodiklis žymi lėčiausią ketvirčio augimą nuo 2009 metų ir reiškia, kad Kinijos laukia sudėtingi metai.

„Ekonomika aiškiai lėtėja ir praranda pagreitį “, - sakė ANZ banko ekonomistas Raymondas Yeungas.

Santykiai su pagrindinėmis prekybos partnerėmis Jungtinėmis Valstijomis pernai gerokai suprastėjo po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas naujais tarifais skaudžiai smogė pusei Kinijos importo, siekdamas priversti Pekiną padaryti su prekyba susijusių nuolaidų.

Prekybos karas su Jungtinėmis Valstijomis šiuo metu yra pristabdytas, nes Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir D. Trumpas susitarė dėl trijų mėnesių paliaubų, kad abi pusės galėtų rasti reikiamą sprendimą.

Prognozuojamas 2018 metų Kinijos ekonomikos augimas turėtų viršyti oficialų tikslą, kuris sudarė apie 6,5 proc. Visgi tai yra sulėtėjimas nuo 6,8 proc. plėtros prieš metus. Penktadienį pareigūnai patikslino ir sumažino 2017 metų rodiklį.

Nacionalinis statistikos biuras oficialius rezultatus skelbs pirmadienį.

Gruodį Kinijos importas ir eksportas krito, o gamybos sektorius susitraukė pirmą kartą per daugiau negu dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)