Daugeliui lietuvių (66 proc.) būti skolingam yra psichologinė našta, bet kas antras (51 proc.) skolinimosi patirtį turintis Lietuvos gyventojas sako, kad jo sprendimas skolintis pinigų buvo gerai apgalvotas ir racionalus, ir tik 1 proc. gailisi tai daręs, o savo sprendimą įvardijo kaip nepamatuotą. Daugiau uždirbantys žmonės linkę skolintis lengviau.

SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Vaidas Žagūnis teigė, kad tyrimo rezultatai rodo atsargų ir atsakingą lietuvių požiūrį į skolinimąsi.

„Lietuvos gyventojų finansinis charakteris priklauso nuo trijų dalykų: kartos, šeiminės patirties ir pajamų. Lietuviai - pakankamai tvirto charakterio žmonės: jeigu būtų opcija skolintis, jie turbūt nesiskolintų, bet jeigu skolinasi, daro tai atsakingai. Kartu esame nustebę, koks skaičius respondentų pirmuoju skolinimosi pasirinkimu laiko banką“, - sako V. Žagūnis.

SEB banko tyrimo duomenimis, norėdami pasiskolinti didesnę sumą (daugiau negu 1000 eurų) Lietuvos gyventojai dažniausiai (65 proc.) kreipiasi į banką, trečdalis (33 proc.) taip pat naudojasi lizingo bendrovių paslaugomis, iš artimųjų skolinasi 30 proc., iš greitųjų kreditų bendrovių - 15 proc., pinigus kitais būdais skolinasi 7 proc. gyventojų.

67 proc. respondentų atsakė, kad pirmiausia linkę sutaupyti, o tuomet įsigyti pirkinį. Moterys dažniau taupo nei vyrai. Taupyti linkę ir vyresni, mažiau uždirbantys, susituokę asmenys. Vos 27 proc. resondentų linkę skolintis ir pirkti iškart. Tai daugiau būdinga vyrams, jaunesniems, daugiau uždirbantiems asmenims.

Pasak V. Žagūnio, lietuviai iš principo yra disciplinuoti ir sugeba susitaupyti.

„Net 45 proc. respondentų teigia, kad yra disciplinuoti ir sugeba sutaupyti. O 32 proc. sugeba susiimti ir susitaupyti, kai reikia. 6 proc. teigia, kad susitaupyti nesugeba dėl savo charakterio. O tik 12 proc. sako, kad neturi galimybės susitaupyti dėl pajamų. Vadinasi, 77 proc. turi rezervą taupyti“, - kalbėjo SEB banko valdybos narys.

Tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojai savo būsimus finansus (per artimiausius 12 mėn.) planuoja gana optimistiškai. Pajamų augimą planuoja 34 proc., jų mažėjimą - 19 proc. apklaustųjų. Taip pat kas antras respondentas nurodė ateityje ketinantis imti vartojimo paskolą.

SEB banko užsakymu lietuvių skolinimosi ir taupymo įpročių tyrimą šių metų kovo mėnesį atliko bendrovė „Mindshare“. Buvo apklausti 578 vyresni negu 20 metų gyventojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)