„S&P Global“ atidžiai stebimas mėnesio pirkimų vadybininkų indeksas (PMI) nukrito nuo 54,8 gegužę iki 51,9. Skaičius virš 50 rodo augimą.

Sulėtėjimas, kurį sukėlė „gyvenimo išlaidų šokas“, yra „staigiausias, užfiksuotas nuo pat pasaulinės finansų krizės įkarščio 2008 m. lapkritį“, neįskaitant karantino per pandemiją, sakė Chrisas Williamsonas, vyriausiasis „S&P Global“ verslo ekonomistas.

Nuo metų pradžios Europos ekonomika stipriai atsigavo, kai buvo panaikinti su COVID-19 pandemija susiję apribojimai, tai atgaivino turizmą į tokias šalis kaip Ispanija ir Graikija bei transportą. Namų ūkių išlaidos taip pat veikė palankiai, vartotojams deginant santaupas, sukauptas per daugelį apribojimų mėnesių, ir kompensuojant neigiamą karo Ukrainoje poveikį. Tačiau birželį šią paklausą „skatinantis vėjas“ jau „blėsta“, perspėjo Ch. Williamsonas.

Naujausi duomenys rodo „vos 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą antrąjį ketvirtį, lyginant su 0,6 proc. ketvirčio augimu metų pradžioje“, sakė jis. „Tikėtina, jog antrąjį metų pusmetį situacija pablogės“, – pridūrė jis, taip pat pabrėžęs, kad gresia neigiamas augimas ir recesija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją