Tokius duomenis parodė SEB bankų Baltijos šalyse atlikta didžiųjų Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių finansų direktorių apklausa.

„Didžiosios Baltijos šalių įmonės mano, kad darbuotojų dalyvavimas įmonės veikloje yra vienas pagrindinių veiksnių, lemsiančių verslo sėkmę ateityje. Nuo to, kaip darbuotojai įsitraukę į įvairius verslo procesus, jų valdymą, priklauso įmonių darbo efektyvumas, produktyvumas. Be to, tai glaudžiai siejama su darbuotojų lojalumu ir galima personalo kaitos rizika“, − pranešime spaudai sako SEB banko prezidento pavaduotojas ir Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Aivaras Čičelis.

Tam, kad aktyvesnis darbuotojų dalyvavimas įmonės veikloje yra vienas svarbiausių veiksnių, ateityje lemsiančių verslo sėkmę, pritaria ir Lietuvos verslas.

Anot apklausos dalyvių, tai turi daugiau reikšmės negu kiti veiksniai, tokie kaip aplinkos rizikos valdymas, kuris apima efektyvų išteklių naudojimą ir sąnaudų mažinimą, susijusį su išoriniais veiksniais, taip pat prekės ženklo apsaugos uždavinius, pareigų perėmimo planavimą ir kitus bendrovės valdymo procesus.

A. Čičelio teigimu, tokios verslo nuotaikos tiesiogiai susijusios su demografiniais rodikliais.

„Ateityje dėl mažėjančio gyventojų skaičiaus, didėjančios konkurencijos Baltijos šalyse ims trūkti kvalifikuotos darbo jėgos, tad įmonės jau dabar galvoja, kaip didinti darbuotojų produktyvumą ir lojalumą, ieško būdų, kaip juos labiau įtraukti į verslo plėtrą, dairosi geros šios srities praktikos užsienio bendrovėse“, − sako A. Čičelis.

Jam pritaria ir personalo paieškos bei atrankos įmonės „Alliance for Recruitment“ partneris Andrius Francas.

„Organizacijos Lietuvoje ima vis labiau suvokti darbuotojų įsitraukimo į verslą svarbą, dažniau investuoja į darbuotojų tyrimus, kuria šiam tikslui skirtas programas ir sistemas“, − pranešime teigia A. Francas.

Tam įtakos turi ir užsienio kapitalo įmonių atėjimas į Baltijos šalių rinką.

„Užsienio kapitalo įmonės turi daugiau patirties šioje srityje, yra išbandžiusios įvairias žmogiškųjų išteklių valdymo sistemas. Jos nėra linkusios priimti skubotų sprendimų, bet kokias darbuotojų aktyvumo didinimo intervencijas planuoja remdamosi tiksliais duomenimis“, − sako personalo specialistas.

A. Franco teigimu, įmonės, norinčios didinti darbuotojų dalyvavimą įmonės gyvenime, turėtų užtikrinti, kad darbe būtų ne tik tenkinami pagrindiniai jų poreikiai (t. y. būtų suteiktos reikiamos darbo priemonės, sklandžiai veiktų vidinės komunikacijos sistema), bet ir vyktų dialogas su vadovais.

„Būtina, kad darbuotojai jaustų aukštesnes pareigas einančių kolegų ir vadovų paramą, palaikymą. Taip pat svarbu, kaip darbuotojas mato savo karjeros galimybes organizacijoje, kiek jis yra įtraukiamas į darbą komandoje“, − pastebi A. Francas.

SEB trečią kartą atliko didelių Baltijos šalių įmonių finansų direktorių apklausą per pastaruosius dvejus metus. Šiemet apklausoje iš viso dalyvavo 240 didžiųjų Baltijos šalių įmonių, kurių apyvarta yra didesnė negu 20 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)