Ch. Lagarde atmeta jai iškeltus kaltinimus dėl aplaidumo, tvirtindama, kad skirdama išmoką buvusiam sportinės aprangos „Adidas“ gamintojui, ji veikė „gindama valstybės interesus“.

Jeigu 60-metė TVF vadovė būtų pripažinta kalta, jai grėstų vieneri metai laisvės atėmimo bausmė ir 15 tūkst. eurų bauda.

Respublikos teisingumo teismą, kuris nagrinėja ministrams iškeltas bylas, Ch. Lagarde atvyko vilkėdamą tamsų kostiumėlį ir užsirišusi raštuotą kaklaskarę. Manoma, kad ministrės gynėjai sieks atidėti bylos nagrinėjimą.

„Aš neketinu tylėti“, – sakė Ch.Lagarde pirmininkaujančiam teisėjui, kai jai buvo pasiūlyta patylėti.

Sekmadienį Prancūzijos televizija parodė dokumentinį filmą, kuriame Ch. Lagarde sakė esanti „pasitikinti savimi ir ryžtingai nusiteikusi“.

„Aš stengiausi kuo geriau atlikti savo darbą, remdamasi tuo, ką žinojau“, – sakė ji „France 2“.

„Aplaidumas yra netyčinis nusižengimas. Manau, kad mes visi esame buvę truputį aplaidūs tam tikrame savo gyvenimo etape“, – pridūrė ji.

Kad ir koks bebūtų rezultatas, ši byla gali gerokai pakenkti Ch. Lagarde įvaizdžiui. Byla grasina aptemdyti visais kitais atžvilgiais nepriekaištingą jos karjerą, kai ši verslo teisės žinovė iškilo į Prancūzijos finansų ministrės, o vėliau – į dabartinį TVF vadovės postą, tapdama viena įtakingiausių pasaulyje moterų.

Taip pat kyla grėsmė ir TVF patikimumui, nes ji yra trečioji iš teisiamų šio fondo vadovų.

Tuo tarpu TVF užtikrina visišką palaikymą savo vadovei, kurios antroji kadencija prasidėjo liepos mėnesį.

Ch. Lagarde advokatas Patrickas Maisonneuve pirmadienį atmetė svarstymus apie TVF – kas būtų, jeigu ji pralaimėtų bylą.

„Ji bus išteisinta, tad toks klausima net nekyla“, – pareiškė jis radijui „Europe 1“.

Tapie sandoriai

Ch. Lagarde teisiama dėl milžiniškos valstybės išmokos prancūzų magnatui Bernardui Tapie tuo metu, kai ji ėjo finansų ministrės pareigas.

Tyrimas dėl Ch. Lagarde veiksmų buvo pradėtas 2014 metais, kilus įtarimų jos vaidmens ilgai užsitęsusiame bylinėjimesi tarp B. Tapie ir banko „Credit Lionnaise“ dėl bendrovės „Adidas“ pardavimo 1993 metais.

B. Tapie, spalvinga asmenybė ir buvęs ministras, kaltino banką, kurio dalis akcijų priklauso valstybei, jį apgavus.

„Adidas“ jam priklausė 1990–1993 metais, bet firmos kontrolę jis prarado, kai bankrutavo. Jam taip pat priklausė Marselio futbolo komanda.

2007-aisiais, pradėjus valdyti prezidentui Nicolas Sarkozy, tapusi finansų ministre Ch. Lagarde nusprendė leisti arbitražui išspręsti B. Tapie ir banko ginčą. Arbitražas nurodė už banko skolų likvidavimą atsakingai valstybinei organizacijai išmokėti magnatui B.Tapie stulbinamą 404 mln. eurų sumą, nors paskui po ilgos teisinės kovos jam buvo nurodyta ją gražinti.

Nors nėra kaltinama asmeniniu pasipelnymu, Ch. Lagarde yra pateikti kaltinimai aplaidumu, dėl suteikto leidimo pradėti trečiųjų teismą ir fakto, kad ji neužginčijo išmokos – labai naudingos B. Tapie, bet žalingos valstybei.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)