Tadžikistanas priklauso nuo darbo migrantų, daugiausia dirbančių Rusijoje, piniginių perlaidų. Jie užtikrindavo per 40 proc. skurdžiausios Vidurio Azijos ekonomikos BVP, 2012 metais į tėvynę persiuntę beveik 3 mlrd. JAV dolerių.

Dėl recesijos Rusijoje ir Rusijos rublio nuvertėjimo migrantų perlaidų vertė krito.

Dušanbė praėjusią savaitę pranešė apie pradėtas derybas su TVF dėl finansinės paramos. Pastarąjį kartą Tadžikistanas gavo iš Fondo paramą 2012 metais pagal 145 mln. JAV dolerių kreditinę liniją.

„Per pastaruosius aštuoniolika mėnesių Tadžikistano, kaip ir kai kurių kitų regiono šalių, ekonomika susiduria su rimtais išoriniais sukrėtimais. Dėl šių sukrėtimų smuko darbo migrantų piniginių perlaidų vertė JAV doleriais, sumažėjo pajamos iš eksporto. Šie sukrėtimai taip pat apkarpė importą ir vartojimą, atsiliepė ir finansinei bankų būklei. Visa tai turėjo atitinkamą poveikį ekonominiams rodikliams“, – taip situaciją šalyje apibūdino TVF, nekonkretizuodamas galimos pagalbos. TVF savo pareiškime taip pat neįvardino konkrečių reformų, kurias turi vykdyti Tadžikistanas.

Oficialus Tadžikistano valiutos somonio kursas pernai nukrito daugiau nei 24 procentais. Ketvirtadienį somonio kursas nusmuko iki 7,8496 už vieną JAV dolerį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)