Praėjusią savaitę organizacija teigė „labai greitai“ nuspręsianti dėl K. Georgijevos tinkamumo jai vadovauti.

Šis pareiškimas buvo paskelbtas, kai vieno nepriklausomo tyrimo išvados parodė, kad eidama savo ankstesnes pareigas Pasaulio banke K. Georgijeva spaudė darbuotojus pakeisti vieną ataskaitą, kad nebūtų supykdyta Kinija.

TVF valdyba savaitgalį vėl buvo susitikusi su tyrimą atlikusios teisinių paslaugų bendrovės „WilmerHale“ atstovais, ir K. Georgijeva.

Vėlų sekmadienį paskelbtame TVF valdybos pranešime sakoma, kad ji „šiandien padarė reikšmingos pažangos vertinant, kad būtų galima netrukus baigti svarstyti šį klausimą“.

„Valdyba nuolat reiškė savo įsipareigojimą atlikti išsamią, objektyvią ir savalaikę peržiūrą“, – priduriama pranešime.

Ketvirtadienį 68 metų K. Georgijeva išreiškė viltį, kad klausimas dėl jos tinkamumo vadovauti bus „skubiai išspręstas“.

TVF valdyba nagrinėja praeitą mėnesį „WilmerHale“ paskelbtas tyrimo išvadas, kad dirbdama Pasaulio banko generaline direktore K. Georgijeva buvo viena iš aukšto rango pareigūnų, spaudusių darbuotojus pakeisti duomenis Kinijos naudai, rengiant daug dėmesio sulaukiančios ataskaitos „Doing Business“, kurioje vertinama įvairių šalių verslo aplinka, 2018 metų leidimą.

K. Georgijeva praėjusią savaitę kreipėsi į TVF valdybą. Ji ir vėl paneigė „WilmerHale“ tyrimo išvadas ir ketvirtadienį paskelbė savo advokato laišką 24 narius turinčiai TVF valdybai, kurioje reiškiama kritika bendrovės ataskaitai, taip pat pateikė savo 12 puslapių liudijimą.

Sekmadienį ji savo komentarų nepateikė.

Teisinių paslaugų bendrovė nustatė, kad K. Georgijeva kartu su bendradarbiu Simeonu Diankovu – buvusiu Bulgarijos finansų ministru, vadovavusiu rengiant ataskaitą „Doing Business“ – ir tuomečiu Pasaulio banko prezidentu Jimu Yong Kimu (Džimu Jong Kimu) spaudė darbuotojus pakeisti Kinijos reitingų skaičiavimus, kad neužrūstintų Pekino.

Ataskaitoje „Doing Business“ pateikiamas šalių reitingas, kuriame valstybės išrikiuojamos įvertinus jų verslo reguliavimą ir pažangą įgyvendinant ekonomines reformas ir kuriame įvairios vyriausybės stengiasi pelnyti aukštesnę vietą, nes tai padėtų pritraukti daugiau investuotojų.

Tyrimo duomenimis, Pekinas pasiskundė, kad 2017 metų reitinge Kinijai atiteko tik 78 vieta, o kitų metų ataskaita būtų parodžiusi, kad šalis reitinge nusileido dar žemiau.

Pasaulio banko darbuotojai rengė „Doing Business“ 2018 metų leidimą, o vadovybė tuo metu dalyvavo sudėtingose derybose dėl savo skolinimo kapitalo didinimo, kurios priklausė nuo susitarimo su Kinija ir Jungtinėmis Valstijomis.

K. Georgijevos pusėn stojo keletas žymių ekonomistų.

Internetiniame leidinyje „Project Syndicate“ rugsėjo pabaigoje paskelbtame nuomonės straipsnyje Nobelio premijos laureatas ir buvęs Pasaulio banko vyriausiasis ekonomistas Josephas Stiglitzas (Džozefas Stiglicas) pastangas nušalinti K. Georgijevą pavadino „perversmu“, o „WilmerHale“ ataskaitą – „šmeižtu“.

Svarstant galimą sprendimą laikas yra svarbus, nes nuo pirmadienio TVF ir Pasaulio bankas pradės rudens sesijos posėdžius.