Tokią rekomendaciją paskelbė Estijos centrinis bankas, TVF misijai lapkričio 4-ąją baigus darbą Estijoje.

TVF ekspertų vertinimais, pensijų sistemos reformos gali būti vykdomos itin apdairiai, įvertinant jų ilgalaikį poveikį bei įtraukiant visas suinteresuotas šalis į išsamią diskusiją.

„Estijos banko ir TVF vertinimai yra panašūs. Pensijų sistemos pirmoji ir antroji pakopos viena kitą papildo ir yra ypač svarbios senstančioje visuomenėje“, – pabrėžė Estijos banko vadovas Madisas Mulleris.

TVF perspėjo, jog jei iš antrosios pakopos pensijų fondų atsiimtos lėšos bus nukreiptos į vartojimą, gali kilti didelių Estijos ekonomikos augimo svyravimų – trumpalaikį šuolį keistų staigus sulėtėjimas ar net nuosmukis.Tačiau tiek Estijos centrinis bankas, tiek TVF ekspertai sutinka su būtinybe peržiūrėti pensijų sistemą Estijoje.

Vyriausybės inicijuotas pensijų sistemos reformos projektas numato, kad dalyvavimas antrosios pakopos pensijų kaupime ir pasitraukimas iš jo taptų savanorišku. Planuojama, kad antrosios pensijų pakopos dalyviai nuo 2021-ųjų galėtų atsiimti sukauptas lėšas, sumokėdami 20 proc. pajamų mokestį.

Dabar Estijos antrosios pensijų pakopos fonduose yra sukaupta apie 4,5 mlrd. eurų, lėšas senatvei juose kaupia 738 tūkst. žmonių.

Praėjusį mėnesį Estijos centrinis bankas taip pat rekomendavo vyriausybei nenaikinti antros pakopos pensijų kaupimo.