„Naujausi duomenys rodo, kad perspektyvos gali būti ne tokios niūrios“, nei prognozuota birželį paskelbtoje Vašingtone įsikūrusio fondo pasaulio ekonomikos perspektyvoje, žurnalistams teigė organizacijos atstovas spaudai Gerry Rice‘as, pažymėdamas, kad „kai kurie pasaulinės ekonomikos sektoriai jau atsispyrė nuo dugno“.

Koronavirusui apraizgius pasaulį, ekonomistai yra priversti nuolat peržiūrėti augimo prognozes.

TVF ketina atnaujinti savo pasaulinę perspektyvą spalio 13 dieną, nors atstovas spaudai neatskleidė išsamios informacijos apie naująją prognozę.

Birželio mėnesio prognozėje fondas teigė, kad pasaulinis BVP susitrauks 4,9 proc., o kova su virusu per dvejus metus atsieis 12 trln. JAV dolerių.

Visgi Kinijos ir kai kurių kitų išsivysčiusių šalių ekonomika pasirodė esanti atsparesnė, nei manyta antrąjį 2020 metų ketvirtį.

„Taip pat matome, kad pasaulinė prekyba pamažu pradeda atsigauti“, – pažymėjo G. Rice‘as.

„Norėčiau pabrėžti, kad iš tankmės dar neišėjome“, – pabrėžė G. Rice'as, pavadindamas perspektyvas „labai sudėtingomis“, kadangi besivystančios rinkos susiduria su „keblia“ padėtimi dėl koronaviruso protrūkių.

Ekonomistai taip pat baiminasi, kad antroji infekcijų banga gali pakenkti augimui. Įvairios šalys, įskaitant Didžiąją Britaniją ir Prancūziją, pastarosiomis dienomis atnaujino kai kuriuos apribojimus, nors ir daug mažesniu mastu nei pavasarį.

G. Rice'as teigė, kad Jungtinėse Valstijose namų ūkiai ir verslas ir toliau susiduria su iššūkiais ir leido suprasti, kad fondas pasisako už didesnę fiskalinę paramą ekonomikai.

TVF vadovė Kristalina Georgieva ir vyriausioji ekonomistė Gita Gopinath (Gita Gopinat) kiek anksčiau šį mėnesį savo skiltyje teigė, kad vyriausybės turėtų ir toliau remti darbuotojus ir verslą, nes beprecedentis krizės pobūdis gali sukelti bankrotų ir darbo vietų naikinimo bangą.

„Visgi ši krizė dar toli gražu nesibaigė, – pridūrė jos. – Visuose regionuose ir sektoriuose atsigavimas išlieka labai trapus ir netolygus. Norint užtikrinti, kad atsigavimas tęstųsi, svarbu, kad parama nebūtų per anksti nutraukta.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją