Tokią nuomonę ketvirtadienį išsakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnai.

„Kylančios grėsmės (augimą) smukdytų žemyn, todėl vienu metu įvykę šie neigiami veiksniai gerokai susilpnintų (ekonomiką)", - teigia TVF savo ataskaitoje apie pasaulinę ekonomiką prieš aukščiausio lygio 20-ties didžiausių pasaulio rinkų grupės (G20) pareigūnų susitikimą.

„Būtina imtis rimtų bendrų politinių veiksmų augimui kelti ir mažinti grėsmes", - sakė TVF atstovai G20 grupės nariams.

Dar antradienį tarptautinės organizacijos vadovė Christine Lagarde pranešė apie fondo planus bloginti pasaulio ekonomikos augimo prognozes - teigiama, kad spalį viešinama naujausia ataskaita taps blogiausia nuo pat finansų krizės laikų.

Akcijų rinkos visame pasaulyje sutriuškintos, o silpni Kinijos ekonomikos duomenys tik dar labiau kursto baimes dėl galimo nuosmukio - manoma, kad šalies vyriausybė nesugebės vėl suaktyvinti ekonomikos augimo, o investuotojai visame pasaulyje bus priversti išparduoti turimas Kinijos įmonių akcijas.

Tiesa, Kinija nėra vienintelė specialistų nerimo priežastis.

Augimas lėtėja daugelyje pasaulio kampelių, o štai Jungtinių Valstijų ekonomika stiprėja, todėl investuotojai vėl atsigręžia į šią rinką keldami JAV dolerio vertę kitų valiutų atžvilgiu.

Dėl tokių pokyčių kyla problemų daugeliui valstybių ir įmonių, pasiskolinusių JAV doleriais, o pajamas gaunančių savo vietine valiuta.