JAV ir Kinija, dvi didžiausios pasaulio ekonomikos, 2021 m. veikiausiai išaugs atitinkamai po 6,4 ir 8,4 proc., ir taip paskatins pasaulinį atsigavimą, jei bus įmanoma atšaukti dėl pandemijos įvestus apribojimus, nurodoma antradienį paskelbtoje TVF ataskaitoje.

TVF ekonomistės Gitos Gopinath teigimu, nors „kelias iš šios sveikatos ir ekonomikos krizės yra vis labiau matomas“, dėl „skirtingų atsigavimo kelių“ gali padidėti skurdo lygis vadinamosiose besivystančiose rinkose ir mažas pajamas gaunančiose šalyse, kurioms atsigauti gali būti sunkiau.

G. Gopinath skaičiavo, kad nors vienam gyventojui tenkantis bendrasis vidaus produktas (BVP) turtingesnėse šalyse iki 2024 m. gali nusmukti daugiau kaip 2 proc., nuosmukis skurdesnėse šalyse gali viršyti 5 proc.

TVF taip pat nurodė, kad dėl su pandemija susijusių apribojimų 95 mln. žmonių „2020 m. galimai pateko į skurstančių žmonių gretas“. Tai įvyko pasauliniam BVP nusmukus 3,3 proc. ir pasaulinėje ekonomikoje palikus, pasak Jungtinių Tautų prekybos ir plėtros konferencijos (UNCTAD), 10 trln. dolerių dydžio skylę.

Susitraukimas galėjo būti dar didesnis, jei metų pabaigoje nebūtų užfiksuotas prekybos prekėmis atsigavimas, kuri, pasak fondo, „sugrįžo į priešpandeminį lygį“.

Tačiau prekyba paslaugomis „išlieka vangi“, teigė TVF. Tarptautinis turizmas tebestovi vietoje nuo praėjusių metų kovo, o tai sukelia „ypač didelius“ nuostolius nuo turizmo priklausomose šalyse.

Euro zonos ekonomika augs 4,4 proc.

TVF antradienį taip pat kiek padidino euro zonos ekonomikos augimo 2021 metais prognozę, tačiau įspėjo, kad Europos atsigavimas po pandeminio šoko truks ilgiau nei JAV.

Naujausiose fondo prognozėse teigiama, kad 19 šalių vienijančio valiutos bloko bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet išaugs 4,4 proc.

Ši prognozė yra 0,2 proc. didesnė, nei buvo skelbta sausį, tačiau ji vis vien atsilieka nuo naujausių JAV prognozių, kur BVP augimas, remiantis dabartiniais TVF skaičiavimais, šiemet sieks 6,4 proc. – prognozė padidinta net 1,3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)