TVF dukart per metus vertina pasaulinį finansinį stabilumą. Remiantis fondu, sąlygos pasaulyje yra palankios ekonomikos augimui, bet jos gali pablogėti, jeigu besivystančių rinkų padėtis toliau prastės, o įtampa dėl prekybos augs.

TVF nerimauja dėl to, kad rinkos dalyviai „atrodo ramūs“ dėl galimų grėsmių, kurias sustiprinti gali kylančios palūkanų normos ar galimybių gauti kapitalo sumažėjimas.

Nerimą fondui kelia besivystančios ekonomikos, ypač - Argentina ir Turkija. Šios šalys turi didelę išorės skolą ir pastaraisiais mėnesiais turėjo kelti palūkanų normas.

Argentina jau du kartus prašė Vašingtone įsikūrusio skolintojo pagalbos, įskaitant naujausią susitarimą dėl 57 mlrd. JAV dolerių trejų metų paskolos. Ją dar turi patvirtinti TVF valdyba.

TVF pranešime atsiskleidžia susirūpinimas dėl tarptautinės prekybos. Tai atsispindi daugelyje ankstesnių TVF pareiškimų. Vis dėlto, fondo teigimu, prekybos įtampa labiau paveikė atskirus sektorius negu finansų sistemą.

Tačiau papildomi tarifai ir atsakomieji veiksmai „gali neigiamai paveikti pasaulio ekonomiką ir finansų stabilumą“, įspėjo fondas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją