TVF skaičiavimais, geriausiai su korupcija kovojančiose išsivysčiusiose ekonomikose surenkamų mokesčių bendrojo vidaus produkto (BVP) dalis yra 4,5 proc. didesnė nei tose šalyse, kur korupcija veši.

„Vien dėl papirkinėjimo pasaulis praranda apie 1,5 trln. dolerių per metus, arba 2 proc. pasaulio BVP“, - sakė TVF vadovė Christine Lagarde.

„Pinigų plovimas ir terorizmo finansavimas yra kitos rimtos šios problemos dimensijos, dėl kurių TVF bendradarbiauja su daugiau nei 100 valstybių“, - tikino Ch. Lagarde.

Tyrimo autorių teigimu, leidimas suvešėti korupcijai taip pat lemia mažesnį finansavimą švietimui ir sveikatos apsaugai, o tai yra ypač paplitę nepakankamai išsivysčiusios ekonomikos šalyse, kur visuotinę korupciją išnaikinti yra ypač sunku.

„Viešojo sektoriaus pareigūnas yra labiau linkęs imti kyšį, kai visi aplinkui irgi ima kyšius“, - sakoma tyrimo išvadose. Tuo metu mažėjant korupcijai, mažėja ir pareigūnų noras imti kyšį, nes jie baiminasi būti pagauti.

„Taigi išsigelbėti iš korupcijos spąstų yra itin sudėtinga“, - teigia tyrimo autoriai ir pateikia sėkmingus Sakartvelo, Liberijos ir Ruandos pavyzdžius kovojant su korupcija.

Sakartvelas iki 2003 m. buvo viena iš labiausiai korumpuotų valstybių pasaulyje. Tačiau kova su korupcija iki 2008 m. padėjo šaliai padidinti surenkamų mokesčių dalį BVP nuo 12 iki 25 proc.

Pernai TVF priėmė naują korupcijos vertinimo metodą. Be valstybės valdymo ir korupcijos paplitimo, TVF vertins ir išteklių administravimą savivaldos lygmeniu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)