Kontrabandinės cigaretės: paklausa ir pasiūla auga

Net 77,1 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 14,8 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių. Nors nuo 2010 m. nelegalių tabako gaminių dalis susitraukė daugiau nei dvigubai, nuo 2016 m. vėl fiksuojamas nelegalių cigarečių dalies augimas.

Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje (ES). Į šį sąrašą taip pat patenka kitos ES rytinio pasienio rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, be to, šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija ir kt.

Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Marijampolė, kur beveik trečdalis (31,3 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių ženkliai didelis paplitimas taip pat buvo fiksuojamas Radviliškyje (28,4 proc.), Alytuje (28,3 proc.), Kėdainiuose (26,5 proc.), Kaune (25,3 proc.) ir Šiauliuose (20,9 proc.).

„Nelegalios tabako gaminių rinkos augimo tendencijos bei pagrindiniai jų tiekimo šaltiniai parodo, kad gyvendami prie išorinės ES sienos turime būti ypatingai atsargūs reguliuodami šį sektorių. Nenuosekli akcizų politika ar pasaulyje nepasiteisinusios reguliacinės praktikos taikymas, kontrabandos masto požiūriu, Lietuvai būtų iš tiesų pavojingas”, - teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vadovas Arnas Neverauskas.

Dėl išaugusio kontrabandinių cigarečių rinkos dydžio Lietuva neteko apie 53 milijonų eurų per metus. VMI duomenimis, iš akcizų, taikomų legaliems tabako gaminiams, 2017 m. buvo surinkta 276 milijonai eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)