Šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, sumažėjo 2,6 proc., parodė nacionalinio statistikos instituto (TUIK) penktadienį paskelbti duomenys.

JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ apklausti analitikai prognozavo, jog ūkio metinis nuosmukis sausio–kovo mėnesiais sudarys vidutiniškai 2,5 procento.

Patikslintais duomenimis, 2018 metų ketvirtąjį ketvirtį BVP metinis nuosmukis siekė 3 procentus. BVP sumažėjo ir 2018 metų trečiąjį ketvirtį.

Vartotojų išlaidos Turkijoje sausio–kovo mėnesiais sumažėjo 4,7 proc., o valstybės išlaidos išaugo 7,2 procento.

Neigiamą poveikį vartojimui ir investicijoms tebedaro pernai vasarą kilusi valiutos krizė.

2018 metais Turkijos liros kursas JAV dolerio atžvilgiu krito 30 proc., o nuo šių metų pradžios sumažėjo dar maždaug 13 procentų.

Tuo tarpu dėl sezoniškumo pakoreguotas BVP pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, išaugo 1,3 proc. ir ketvirčio prieaugis buvo pirmasis po trijų iš eilės smukimo ketvirčių.

Turkijos vyriausybė prognozuoja, kad šalies BVP šiemet padidės 2,3 procento. Tačiau Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) spėja, kad šalies ūkis smuks 2,6 procento.