Deja, „Krantas Travel“ steigėjų danų sprendimas buvo toks – stabdyti veiklą. Tik šiemet prieš pat prasidedant pandemijai agentūra persikraustė į naujas patalpas priešais viešbutį „Radisson Blu Hotel Lietuva“, t. y. pasigerino darbo sąlygas. Nuo rugpjūčio 1 d. ji pradėjo 21 darbuotojo iš 27 atleidimą. Jos vadovas Putinas Bielskis sako, kad netrukus ateis eilė ir likusiems, kurių anksčiau nebuvo galima atleisti. Jis mano, kad iki kitų metų pavasario proveržių turizmo rinkoje nėra ko tikėtis. Galimas daiktas, „Krantas Travel“ nebus vienintelė turizmo agentūra, uostamiestyje sustabdžiusi savo veiklą.

„Gerbiamas kliente, pranešame, kad UAB „Krantas Travel“ stabdo savo veiklą. Todėl nuo 2020 m. liepos 1 d. nebepriimame naujų kelionių užsakymų. Užtikriname Jus, kad „Krantas Travel“ nebankrutuoja, todėl galite būti ramūs dėl visų Jūsų pateiktų užsakymų tinkamo įvykdymo. Dėkojame Jums, kad buvote mūsų klientai! Pagarbiai, „Krantas Travel“. Štai toks graudus ir vienintelis likęs užrašas bendrovės interneto svetainėje. Dar prieš kelias dienas paskambinęs bendrovės telefonu išgirsdavai prašymą plaukti ir tuoj būsi sujungtas su kelionių konsultantu, bet nesujungdavo. O dabar ir telefonu pranešama, kad bendrovė sustabdė veiklą, o dėl keltų bilietų reikia kreiptis į laivybos kompaniją.

Jeigu būtų buvę kruizinių laivų...

„Krantas Travel“ – vienintelė tokia didelė turizmo agentūra, įkurta Klaipėdoje, čia buvo ir jos centrinis biuras. Uostamiestyje yra mažesnių turizmo agentūrų, turinčių tik vieną lokaciją – Klaipėdą, o „Krantas Travel“ jau buvo įsteigęs filialus ir Vilniuje, ir Kaune. Tikrai labai gaila, nes tai buvo klaipėdietiška visomis prasmėmis ir stipriausia iš uostamiestyje įkurtų agentūrų. Kai išgirdau apie tokius planus, maniau, galbūt uždarys Vilniaus skyrių, o Klaipėdos liks.

Matyt, agentūros steigėjai danai tiesiog sustabdė jos veiklą todėl, kad mano, jog turizmas vargu ar atsigaus per kitus dvejus metus. Manau, kad, jeigu šiemet būtų buvę kruizinių laivų, kuriuos „Krantas Travel“ aptarnaudavo, be jokios abejonės turizmo skyrius būtų likęs. Tačiau kadangi ši agentūra didžiąja dalimi dirbo su išvykstamuoju turizmu, o priimamasis buvo nukreiptas tik į kruizinius laivus, ko gero, todėl priimtas toks sprendimas. Bilietai į keltus dabar parduodami naudojant „online“ sistemą, t. y. internetu“, – sakė VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTIC) vadovė R. Savickienė.

Likusios kelios mažytės klaipėdietiškos turizmo agentūros kol kas nepranešė apie veiklos stabdymą.

„Krantas Travel“ viena pirmųjų uostamiestyje įkurtų turizmo agentūrų. Pasak R. Savickienės, ji pastaruoju metu savo veiklą buvo jau labai plačiai išvysčiusi, turėjo gerą ir bilietų pardavimo, ir viešbučių rezervacijos sistemą, užsiėmė ir išvykstamuoju, ir atvykstamuoju turizmu, dirbo beveik visų turizmo rūšių srityje.

Reikia mokėti išeiti garbingai

„Krantas Travel“ veiklą nutraukė nuo liepos 1 d., tačiau dar buvo pereinamasis laikotarpis, kad būtų galima baigti tvarkyti visų klientų užsakymus. Atleisti darbuotojus pradėta nuo rugpjūčio 1 d. „Galiu patvirtinti, kad mes su visais – ir su darbuotojais, ir su tiekėjais, ir su partneriais atsiskaitome garbingai. Įmonė nebankrutuoja, o stabdo veiklą ir atsisveikina gražiai. Reikia mokėti išeiti garbingai“, – sakė agentūros vadovas. Pats jis dar kol kas dirba, dar turi nemažai organizacinių reikalų.

„Krantas Travel“

„Priežastis visiškai suprantama. Pandemija labai stipriai pakenkė visiems verslams, o ypač kelionių verslui. Akcininkai danai nusprendė, kad toliau vystyti tokią veiklą netikslinga. Tai normali verslo praktika. Aš mačiau dar veiklos nišų, tačiau tai nėra mano kompanija, teko susitaikyti su tokiu sprendimu. Viskas turi pradžią, deja, pabaigą taip pat. Bet kiekviena pabaiga yra kieno nors pradžia. Išsiskiriame gražiuoju. Ne vienas mūsų darbuotojas turi minčių ir idėjų, tačiau šį laikotarpį tiesiog reikia išlaukti“, – teigė P. Bielskis.

Agentūra dirbo 22 metus labai sėkmingai, užsitarnavo ir klientų, ir partnerių pasitikėjimą. Visus tuos metus, nuo kompanijos įkūrimo iki pats jos uždarymo jai vadovavo P. Bielskis. Šio darbo ėmėsi 1998 metų pabaigoje. Viską reikėjo sukurti, plėsti verslą, pasak jo paties, tai buvo labai įdomus laikmetis. Kompanija augo ir stiprėjo, ne vienerius metus buvo didžiausių Lietuvos turizmo bendrovių dešimtuke, atlaikė ne vieną krizę, o pastarosios, kuri skaudžiausiai smogė kelionių verslui, kruizinei laivybai, aviakompanijoms – nebe. „Krantas Travel“ vadovas tiki, kad bent jau dalis darbuotų nedings iš turizmo rinkos, prisitaikys kokiomis nors naujomis formomis.

Kitus kopijuoti neverta

„Reikia viską vertinti optimistiškai ir žiūrėti į priekį. Sukaupta kolosali patirtis. Visa mūsų komanda, kuri yra labai šauni ir kuriai aš labai dėkingas, turi neįkainojamos patirties. Manau, kad ją mes tikrai kur nors panaudosime“, – sakė P. Bielskis.

„Krantas Travel“ buvo turizmo uostamiestyje flagmanas. P. Bielskis paprašytas prognozuoti, kas laukia kitų turizmo agentūrų Klaipėdoje, atsakė: „Nenorėčiau spekuliuoti, bet artimiausiu metu toje rinkoje, netgi sakyčiau iki kitų metų pavasario, nelabai matau didelių proveržių, nebent bus stebuklingai surasta vakcina ir tada visi pradės keliauti. Tačiau kol kas matome kas darosi – šalys užsidaro, situacija pasikeičia per vieną naktį ar savaitę, išvykęs gali ir nesugrįžti ar priverstas izoliuotis, ir pan., tad apie kokį nors kelionių planavimą dabar labai sunku kalbėti. Šiuo metu visi atsigręžė į Lietuvą.“

Paklaustas, ar „Krantas Travel“ negalėjo persiorientuoti į Lietuvą, jos vadovas atsakė: „Tai nebuvo mūsų specializacija, be to, dabar visi puolė tai daryti. Jeigu neturi genialios idėjos ir genialaus verslo plano, geriau nekopijuoti kitų.“

Vasarą turizmo agentūroms būdavo karštymetis. P. Bielskis, dirbantis be atostogų, sako baigęs tvarkyti agentūros reikalus pirmiausia norės pailsėti ir tik tada ko nors imsis, nes dirbti reikės.

Blogiausia išvykstamojo turizmo situacija

R. Savickienės teigimu, turizmo agentūros, kurios pildė paraiškas Vyriausybės paramai gauti už biurų nuomą ir kt., ją gavo. Kai kurios pasinaudojo neapmokestintais kreditais. KTIC irgi gavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos paramą, skirtą turizmo inovacijoms. Bus finansuojamos dvi jo paraiškos, tad centras atnaujins savo interneto puslapį, organizuos Klaipėdos reklamą Vilniuje ir Kaune per didžiuosius LED ekranus.

„Tam tikras subsidijas, kurios buvo skirtos turizmo sektoriui, verslas gavo. Kai kurie viešbučiai labai ilgai neatsidarė ir stebėjo situaciją, dabar visi jie po truputį atsigauna. Už tai, ko gero, turime dėkoti geram orui ir tam, kad vis dėlto lietuviai mėgsta keliauti. Dabar didžioji dalis Lietuvos ilsisi pajūryje. Savaitgaliais Klaipėdos viešbučiuose laisvų vietų beveik nėra. Panaši situacija Palangoje ir Neringoje. Palyginti su kita šalies dalimi, mūsų padėtis pandemijos laikotarpiu yra šiek tiek geresnė. Gelbsti jūra, geras oras ir žmonių noras keliauti. Mažasis turimas, kaimo sodybos, irgi puikiai laikosi. Sudėtingiau yra didiesiems miestams Vilniui ir Kaunui, ir Klaipėdai, nes joje laikosi tik savaitgalinis turizmas“, – kalbėjo R. Savickienė.

Turizmo agentūroms blogiau. Daugelio jų darbuotojai iki šiol patiria prastovas, ypač tie, kurie dirbo su išvykstamuoju turizmu, nes skrydžių liko keli, į kai kurias šalis apskritai nerekomenduojama vykti dėl galimų įvairių pakitimų. Išvažiuojamojo turizmo atstovai dirba labai minimaliai, kelionės organizuojamos tik į Latviją ir Estiją.

„Klaipėdoje yra nemažai kitų miestų turizmo agentūrų filialų. Joms didesnė grėsmė, kas bus stabdoma veikla, nes paprastai pirmiausia būna uždaromas filialas, paskui centrinis biuras. Turizmo sektoriaus darbuotojai gana aktyviai bando persikvalifikuoti. Nemažai gidų karantino laikotarpiu užsiėmė vertimais, ieškojo papildomos veiklos“, – kalbėjo KTIC vadovė.

Kruiziniai laivai bando judėti

R. Savickienė sako esanti optimistė, tačiau ir ji netiki, kad Klaipėdos uoste šiemet dar pasirodys koks nors kruizinis laivas.

„Yra kruizinių linijų kompanijų, norinčių išjudinti savo laivus. Baisiausias dalykas tai, kad, kai tik tie laivai pajuda, rezultatas būna nekoks. Kad ir nesenas nedidelio ekspedicinio laivo „Roald Amundsen“ pavyzdys. Jam išplaukus paaiškėjo, kad 35 žmonės turi koronavirusą. Kruiziniuose laivuose fiksuojama nemažai susirgusiųjų, ko gero, todėl, kad juose keleiviai labai dažnai ir nuosekliai tikrinami, todėl infekuotieji greitai ir surandami, – kalbėjo R. Savickienė. – Šiaip kruiziniai laivai, galima sakyti, jau pajudėjo, bent jau iš Hamburgo. Laivai „Aida“ ir „Mein Schiff“ pradėjo vadinamuosius mėlynuosius kruizus. Jie organizuojami tik vokiečiams. Kruizas trunka tik kelias dienas, vykstama iki Norvegijos, pasižiūrėti į fiordų, bet plaukiama be jokių sustojimų. Keleiviai ir įlipa, ir išlipa Hamburge“, – pasakojo KTIC vadovė.

Atranda savo šalį

KTIC vadovės teigimu, šiemet, galima sakyti, kad jau aišku, jog turime sistemingai dirbti su savo lietuviais, kviesti juos atvažiuoti į pajūrį, nes geri orai baigsis, o svečių norėsime. Turėtų vykti kokie nors nedidukai patrauklūs renginukai, kokios nors atrakcijos palydint saulę ar kitos, siūlomos nedideles ekskursijas. Pasak R. Savickienės, pagrindinis Klaipėdos regiono klientas išliks Lietuvos turistas.

„Džiaugėmės, nes turėjome gana nemažai atvykstančių svečių iš Latvijos, Estijos, Lenkijos. Deja, šioje šalyje situacija jau gerokai pablogėjo. Atvyksta pas mus ir nedidelės vokiečių grupelės. Tačiau tiek mes, tiek verslas persiorientuojame į vietinius turistus“, – teigė KTIC direktorė.

Pasak jos, tai, kad po to, kai buvo atšauktas karantinas ir kai žmonės visi masiškai puolė kas kur keliauti, parodė vieną dalyką – mes pripratome keliauti. Ir tas labai džiugina. Tačiau žmonės vis dėlto nori keliauti saugiai, daugiau būti gamtoje, laikytis saugaus atstumo. Jeigu negalima vykti į svečias šalis, keliaujama po savo Kraštą. Kaip sakoma, nėra to blogio, kuris neišeitų į gerą. Kiek daug visokių įdomių dalykų lietuvaičiai dabar atranda savo šalyje.

Beje, yra susiformavusi lietuvių turistų grupė, kurie buvo pripratę keliauti į Turkiją, kur viešbučiuose buvo viskas įskaičiuota. Dabar pasilikę Lietuvoje jie šokdina viešbučio aptarnaujantįjį personalą.

„Verslo atstovai juokauja, kad būtų gerai, jog tie, kurie poilsiaudavo Turkijoje, grįžtų į tą šalį“, – sakė R. Savickienė.

Jos manymu, kai pasibaigs pandemija žmonės keliaus ir turizmas po kurio laiko atsigaus. Tačiau, pasak KTIC vadovės, žinoma, jeigu bus antroji banga ir toks pats labai griežtas karantinas, tai bus turizmo sektoriui pats blogiausias variantas.