„Didesnio skirtumo tarp mėsos produktų, kurie parduodami prekybos centruose ar parduotuvėse ir turguje, nėra. Tiesiog turgaus prekybininkai papildomus 20 proc., arba PVM skirtumą, įsideda sau į kišenę”, - konstatuoja Albertas Gapšys, Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto (LAEI) Produktų rinkotyros skyriaus vadovas.

Ūkininkų tiesiogiai vartotojams parduodami produktai neskaičiuojami. Jie, kaip rodo LAEI tyrimas, praktiškai išstumti iš pagrindinių turgų. Apskritai vos keli procentai lietuviškų kiaulių iš ūkininkų ūkių tiesiogiai keliauja į turgų. Visa kita išvežama į Rusiją arba parduodama supirkėjams.

„Norfos mažmena” valdybos pirmininkas Dainius Dundulis skaičiuoja, kad turguje ne lietuviškos kilmės kiaulienos sudaro 90 proc.

„Mes padarėme išvada, kad norint išvengti iškreiptos rinkos galimi du būdai: vienas, jei nenorime žlugdyti smulkiojo verslo, - mažinti PVM. Kitas būdas – didinti verslo liudijimų kainas prekiaujantiems maisto produktais”, - teigia A. Gapšys.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktoriaus Gintauto Kniukštos duomenimis, 2009 m. turgaus prekybininkai nesumokėjo 300-400 mln. Lt PVM.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją