Kertasi logika

Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų tarybos posėdyje buvo sprendžiama dėl laikinųjų prekybos vietų išdėstymo prie turgaviečių, diskutuojama, ar jos reikalingos ir koks turi būti atstumas nuo jų iki turgaviečių.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Klaipėdos skyriaus pirmininko Donato Botyriaus įsitikinimu, leisti prekiauti turgaus prieigose maisto produktais ir gėlėmis – nelogiška.

Esą tie žmonės, lyginant su lauko prekyba turguje, prekiauja be jokių leidimų arba už leidimus sumoka kelis kartus mažiau nei turgaus prekiautojai. Esą pastarieji dėl nelygios konkurencijos lieka visiškai be pelno.

„Juk iš turguje prekiaujančių imami kur kas didesni mokesčiai, tai yra diskriminacija tų žmonių atžvilgiu“, – teigė D.Botyrius.

Prekyba nelegali?

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Armonas tikino, kad prie turgaviečių leidimai laikinajai prekybai neparduodami. Vadinasi, tie žmonės prekiauja be jokių leidimų ir nelegaliai.

„Švenčių dienomis net gėlių neleidžiame pardavinėti prie turgaus, tegul eina prekiauti į pačią turgavietę, tokia nuostata jau yra daugelį metų“, – tvirtino R.Armonas.

Švenčių metu yra numatyta 16 vietų Klaipėdoje, kur galima prekiauti gėlėmis, tačiau nė viena jų nėra prie turgaus. Iki 8 kv. m prekybos vieta dienai kainuoja 6 litus.

Bandys spręsti humaniškai

Nelegalius prekiautojus kontroliuoja policijos pareigūnai. Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės teigimu, dar praėjusį pavasarį buvo žodinis sutarimas, atsižvelgiant į sunkų laikotarpį, „kol kas neužsiimti azartiška šitų prekeivių vaikymo kampanija“.

„Kalbėta, kad būtų galima įteisinti specialiai tam skirtas vietas, kurios nekainuotų rankdarbius ar pačių užaugintas daržoves pardavinėjantiems asmenims. Manyčiau, kad tai būtų humaniška tų žmonių, kurie ne verslu užsiima, bet bando išgyventi, atžvilgiu“, – įsitikinusi K.Vintilaitė.