Dažnas tokį įsivaizdavimą išlaikome ir suaugę. Profesijas mes linkę skirstyti į prestižines ir nekeliančias pasitikėjimo. Marijus Krasnickas, regis, turėjo darbą, kurį galima pavadinti prestižiniu. Galime tik įsivaizduoti artimųjų reakciją, kai jaunas teisininkas nusprendė viską mesti ir miške įkurti pramogų parką. Vis dėlto jaunas verslininkas įrodė, kad avantiūra gali pasiteisinti. Jo įkurtas „Uno Parks“ yra didžiausias ir plačiausias miško pramogų parkų tinklas Lietuvoje.

Aplinkiniai žiūrėjo kreivai

M. Krasnickas pasakoja, kad dirbdamas teisininku jautėsi ne savo vietoje. Saugus ir prestižinis profesinis gyvenimas nelabai sutapo su jo pomėgiais.

„Pagal išsilavinimą esu teisininkas, tačiau niekada nebuvau teisininkas iš pašaukimo, o vieną dieną supratau, kad šio darbo man jau gana.

Jeigu kalbame apie pasirinktą verslą, buvo tekę matyti keletą įgyvendintų giminingų idėjų, bet maniau, kad galima padaryti geriau. Taip ir nutiko. Pradžia buvo Druskininkuose. Ši sritis man artima ir tuo, kad susijusi su gamta, grynu oru. Be to, esu linkęs į ekstremalią veiklą – snieglentes, aitvarus. Nebuvo taip, kad ilgai ir kryptingai planuočiau. Nusprendžiau padaryti kai ką geriau, dar pasirodė, kad tam yra niša, ir taip viskas išsirutuliojo“, – „Uno Parks“ pradžią prisiminė pašnekovas.

Pirmus žingsnius žengiantis verslininkas beveik nesulaukė aplinkinių paramos, priešingai, daugelis bandė atkalbėti nuo susigalvotos avantiūros.

„Visiems tai atrodė avantiūra. Net ir tiems, kurie mane visada palaiko. Net tėtis, kuris man yra didžiausias patarėjas, tai vertino kaip avantiūrą. Avantiūra šis projektas buvo iki tol, kol atsirado antras parkas Vilniuje. Tada visi suprato, kad tai gali būti tam tikra alternatyva teisei. Taigi pradžioje palaikymo tikrai trūko. Tėvai, draugai, pažįstami sakė, kad nelįsčiau į šią veiklą“, – pasakojo pašnekovas.

„Žinojau, kad yra bilietas atgal, juk turiu išsilavinimą ir tam tikrų žinių. Taigi kraštutiniu atveju galėjau grįžti. Visada sakydavau, kad jei pabandysiu ir nepavyks, galėsiu grįžti, bet jei nepabandysiu, tai niekada ir nesužinosiu. Visą gyvenimą gali prabūti vienoje vietoje ir niekur nenueiti. Aš apsisprendžiau ir veikiau. Ir dabar tą kelią atgal turiu, bet tikiuosi, kad į teisę grįžti neteks. Tai sausas ir ne man skirtas dalykas“, – kalbėjo M. Krasnickas.

Pradžia – tik su keliais bendraminčiais

Pirmą parką Druskininkuose statė ir prižiūrėjo pats M. Krasnickas su keliais bendražygiais. Dabar darbo miške jam beveik nebėra.

„Ne paslaptis, kad miške dabar pačiam netenka tiek daug pabūti. Yra ten dirbantys žmonės, o aš užsiimu kitais reikalais. Tai visai kitoks darbas. Labai daug bendrauju su žmonėmis ir tai maloniausias dalykas. Teisėje juk dokumentai, dokumentai, dokumentai... Dar vienas kitas teismo posėdis. Tada vėl dokumentai. O čia viskas kitaip. Sutinku daug įdomių žmonių, plečiasi akiratis. Tai saviraiškos ir suvokimo laisvė“, – pasakojo verslininkas.

Pašnekovo teigimu, pramogų parkai turi nuolat keistis, augti. Ir jo įkurto parko pirminė vizija gerokai pasikeitė.

„Tam tikra vizija buvo. Jau buvome matę pavyzdžių Lietuvoje ir užsienyje, todėl buvau sudėjęs tam tikrus taškus, ką reikia padaryti. Dauguma dalykų buvo įgyvendinti, tačiau dirbant visada atsiranda naujovių. Tai nuolatinis procesas. Visa ko pradžia buvo su keliais žmonėmis, bet ilgainiui pamatėme, kad atsirado tam tikrų poreikių. Dirbdami bandėme pritraukti tuos žmones, kuriais galime pasitikėti, kurie turi trūkstamos kompetencijas. Aš esu vadybininkas ir stengiuosi suburti žmones, paskatinti juos siekti bendro tikslo“, – pasakojo M. Krasnickas.

Jis džiaugiasi, kad sprendimas pirmą parką atidaryti Druskininkuose pasiteisino. „Druskininkuose nuolat keičiasi turistų srautas. Dalį klientų radome būtent tokiu būdu. Tuo metu turėjome ir labai stiprių informacinį partnerį – one.lt. Juk tada socialinis tinklas „Facebook“ Lietuvoje tik žengė pirmus žingsnius. Pirmieji lankytojai, patyrę gerų įspūdžių, apie juos papasakojo kitiems. Taip tas ratas ir formavosi. Geri atsiliepimai mums yra geriausia reklama“, – teigė pašnekovas.

Reikia išlikti žingsniu priekyje

Marijus Krasnickas
M. Krasnicko teigimu, panašių pramogų poreikis tikrai buvo. Tai patvirtino ne tik klientų gausa ir verslo plėtra, bet ir besirandantys konkurentai. „Mums atidarius parką Druskininkuose, greitai atsirado daug konkurentų, tiesa, dalis jų jau nutraukė veiklą. Juk jau senovės Romoje buvo žinoma, kad žmogui reikia duonos ir žaidimų. Bazinius poreikius patenkinus, atsiranda pramogų poreikis. Mūsų parkai pirmiausia yra šeimos pramoga“, – teigė pašnekovas.

Verslininkas prasitarė, kad kartais pasitaiko itin įžūlių kopijavimo atvejų, su kuriais ne visada pakovosi, tik išeikvosi daug jėgų ir laiko.

„Tarp lietuvių įsišaknijęs suvokimas, kad jei kas nors ką nors gerai daro, tai ir aš darysiu tą patį. Žmonės neįvertina tam tikros specifikos ir to, kad reikia labai pasistengti norint gerų rezultatą. Visi tikisi greitai gauti grąžos, bet taip nebūna.

Kad esame kopijuojami, tai tikrai jaučiame, o visiška viršūnė buvo Rusijos nuotykių parko svetainė, kurioje sudėtos net mūsų nuotraukos, tekstai, logotipas. Kaip teisininkas žinau, kokius kryžiaus kelius reikėtų nueiti, kad ką nors pakeisčiau. Kita vertus, jei yra kopijuotojų, vadinasi, dirbame gerai. Kai esi žingsneliu priekyje, tegul kopijuoja. Tai juk ne NASA technologijos, kurias galėtum patentuoti. Čia viskas sukoncentruoja į darbą su klientais, į santykį su bendruomene, į tai, kokią naudą teiki miestui ir žmonėms“, – įsitikinęs verslininkas.

Braunasi į užsienį

„Uno Parks“ po truputį braunasi į užsienio rinkas, derasi su partneriais dėl miško pramogų parkų projektavimo kitose šalyse.

Viena iš mūsų veiklos sričių yra parkų projektavimas. Šioje srityje nuolat tobulėjame. Neseniai dalyvavome parodose JAV, Prancūzijoje, vyksime į parodą Kinijoje. Norime parduoti projektų užsienyje ir, manau, kryptingai judame šio tikslo link. Tai ilgas procesas. Kai pirmą kartą nuvyksti į parodą, kur tavęs dar niekas nematė, į tave žiūri vienaip, o antrą kartą įtikini, kad nesi Pilypas iš kanapių ar JonasLietuvos. Dažnai reikia paaiškinti, kas ta Lietuva, ir įrodyti, jog turi kompetencijos. Rinka tikrai yra ir, manau, savo dalį mes tikrai atsirieksime“, – siekių neslėpė „Uno Parks“ vadovas.

M. Krasnickas pripažino, kad pasitaiko ir sunkesnių akimirkų, bet savo sprendimo mesti teisę nesigaili. „Yra buvę, kad keletą kartų paburnojau, bet tai tik emocinis proveržis. Kai pagalvoju ir sudėlioju taškus, suprantu, kad tai vienas geriausių sprendimų gyvenime. Mano akiratis, pažinčių ratas, suvokimas tik plečiasi. Galų gale pamatau naujų veiklos galimybių. Ar gailiuosi šios savo avantiūros? Tikrai ne“, – teigė verslininkas.

Faktai

4
tiek viso parkų sudaro Uno Parks tinklas: Druskininkai, Vilnius, Kaunas, Šiauliai

30
tiek vidutiniškai darbuotojų dirba, priklausomai nuo metų laiko.

nuo 100.000 iki 1mln. Lt.

Tokia vidutine investicija į parką, priklausomai nuo parko dydžio, rinkos, pagalbinės infrastruktūros apimties

nuo 6 mėn iki 3 metų

toks verslo atsipirkimas priklausomai nuo investicijos ir rinkos, sezono ilgio

Daugiau nei 10

tiek UnoParks suprojektavę didelės apimties nuotykių parkų (lauke ant medžių ir ant stulpų, patalpose ant dirbtinių konstrukcijų), Lietuvoje ir užsienyje: Lietuva, Prancūzijoje, Olandijoje, Danijoje, UK, JAV, Kinija

"Uno Parks" Gyvenimo pamoka "

vienas lauke ne karys, jei nori kažko pasiekti turi mokytis pasitikėti surinkta profesionalų komanda.

Naujame „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie „NFQ“ (vienos didžiausios Baltijos šalyse IT įmonių) įkūrėją Darių Lebedzinską. Numeryje pristatoma apklausa apie tai, su kokiais sunkumais susiduria žmonės ketindami pradėti naują verslą? Taip pat pristatomos verslininkų klaidos, verslo pradžios žingsniai, finansavimas, patarimai. Pamatysite kūrybingiausias pasaulio reklamas, sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.