Europos Komisija (EK) teigia, kad susitarimas dėl tvirtos ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės (Deep and Comprehensive Free Trade Area - DCFTA) padės palaikyti ekonomines reformas Šiaurės Afrikos šalyje, kuri mėgina įtvirtinti demokratiją po 2011 m. sukilimo, nuvertusio autokratinį režimą.

„Šiuo susitarimu siekiama pagerinti prieigos prie rinkos galimybes ir investicinį klimatą bei paremti vykdomas ekonomines reformas Tunise“, - teigiama EK tinklalapyje.

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstroem paskelbė apie derybų pradžią per savo vizitą Tunise ir susitikimą su Tuniso prekybos ministru Ridha Lahoule ir Tuniso premjeru Habibu Essidu.

„Ši sutartis... bus naudinga Tunisui ir atvers šaliai ekonominių galimybių", - sakė ji žurnalistams. - Suprantame, kad esama tam tikro nerimo... štai todėl turime bendradarbiauti su vyriausybe ir palaikyti nuolatinį dialogą su bendrovėmis ir gyventojų visuomene“.

Pasak R. Lahouelio, šios derybos gali trukti metų metus, kol galiausiai būtų pasiektas susitarimas, pabrėždamas, kad Tunisas atmes bet kokius pasiūlymus, kurie pakenktų šalies interesams.

EK teigimu, pirmasis derybų raundas prasidės Tunise pirmadienį ir truks savaitę.

ES yra didžiausia Tuniso prekybos partnerė, sudaranti 57 proc. visos prekybos.

Susitarimas plačiau atvertų Europos rinką Tuniso prekėms, bet Tuniso ekonomistai baiminasi, kad jis gali neigiamai atsiliepti jų šalies ekonomikai, ir taip susiduriančiai su dideliais sunkumais, ir kad gali sukelti rizikų dėl nesąžiningos konkurencijos.

„Tunisas rizikuoja prarasti 40 proc. savo įmonių, jeigu DCFTA būtų įgyvendintas“, - vietos žiniasklaida cituoja ekonomistą Abdelbasetą Samarį.

Kitas ekonomistas Jameleddine'as Aouididinas teigia, kad ES dairosi į Tunise aptiktus gamtos išteklius, tokius kaip fosfatas ir dujos.

ES duomenimis, bendros prekybos apimtys tarp Tuniso ir ES 2014 metais siekė apie 20 mlrd. eurų. Daugiausia buvo prekiaujama mašinų ir transporto įranga, taip pat tekstile, drabužiais, kuru ir kasybos pramonės produkcija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)