Jau anksčiau Mokestinių ginčų komisija, atsižvelgdama į šiais metais nagrinėtus ginčus, priminė, kad už 2017 metus permokas turintys mokesčių mokėtojai, norintys atsiimti savo pinigus, turėtų suskubti pateikti prašymą VMI iki metų pabaigos, t. y. iki gruodžio 31 dienos. Tai padaryti, kaip informavo VMI, šiandien galima iki vidurnakčio.

VMI prie FM Mokesčių apskaitos departamento direktorius Židrūnas Karalius patikslino, kad galima susigrąžinti tas mokesčių permokas, kuriuos mokesčius administruoja VMI.

Jis komentavo, kad nuo 2020 metų sausio 1 d. permokos (skirtumo) grąžinimo senaties terminas yra einamieji ir prieš juos einantys treji kalendoriniai metai, tačiau Mokesčių administravimo įstatyme (Įstatymas) yra numatytos išimtys, kai yra taikomi ilgesni mokesčio apskaičiavimo senaties terminai, pavyzdžiui, einamieji ir prieš juos einantys penkeri arba dešimt praėjusių kalendorinių metų.

„Taigi, kai kuriais atvejais mokesčio permoką susigrąžinti galima už ilgesnį negu einamųjų ir prieš juos einančių trejų kalendorinių metų grąžinimo senaties terminą.

Ilgesnis, penkerių praėjusių kalendorinių metų senaties terminas taikomas, kai apskaičiuojamas ar perskaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis (GPM), išskyrus fizinio asmens (nuolatinio ar nenuolatinio Lietuvos gyventojo) mokamo pajamų mokesčio dalį, apskaičiuotą nuo gautų individualios veiklos pajamų, įskaitant individualios veiklos pajamas, gautas vykdant veiklą įsigijus verslo liudijimą.

Nuo pajamų, gautų iš veiklos, vykdomos įsigijus verslo liudijimą, tačiau nepriskiriamų individualios veiklos pajamoms, pajamų mokesčio apskaičiavimui (perskaičiavimui) taikomas penkerių metų senaties terminas“, – aiškino specialistas.

Anot jo, trejų metų senaties terminas negalioja ir tuo atveju, kai gyventojas dėl per didelio pritaikyto NPD turi teisę susigrąžinti GPM, susijusių su pajamomis iš darbo santykių, kai gyventojas gali susigrąžinti mokesčių permoką nes mokėjo įmokas į pensijų fondus ar mokėjo už mokslą ir pan. Tokias permokas, kaip teigė, gyventojai gali susigrąžinti už penkerius metus.

VMI atstovas tikino, kad VMI informuoja gyventojus apie jų galimai turimas mokesčių permokas ir kasmet ragina pateikti GPM deklaraciją bei permoką susigrąžinti. Jo teigimu, bendrai mokesčio permokos, kurioms sueina senaties terminas, yra paliekamos biudžete.

„Taip pat, Įstatymu įtvirtintas trijų metų mokesčio permokos senaties terminas netaikomas permokėtoms baudoms už administracinius nusižengimus, taip pat klaidingai sumokėtoms įmokoms ar baudoms, pavyzdžiui, nurodžius netinkamą sąskaitą banke ar mokėjimo paskirtyje netinkamą įmokos kodą, atitinkamą mokestį sumoka asmuo, neturėjęs tokios mokestinės prievolės, arba baudą sumoka nepadaręs pažeidimo asmuo; per apsirikimą nurodžius akivaizdžiai ne tuos skaičius ir t.t.“, – sakė Ž. Karalius.

VMI duomenimis, šį rudenį asmeniškai priminė 23 tūkst. mokesčių mokėtojams (įmonėms ir gyventojams) apie artėjantį permokos senaties terminą, t. y. apie 2017 m. permoką ir pateikti prašymą jai susigrąžinti. Iš jų apie 5 tūkst. mokesčių mokėtojų permoka sudarė nuo 5 iki 10 eurų, o apie 18 tūkst.- daugiau kaip 10 eurų.

„Sulaukę VMI priminimų, mokesčių mokėtojai lapkričio mėn. aktyviai teikė prašymus dėl permokos grąžinimo. Pateiktų prašymų skaičius padidėjo 37 proc.“, – sakė specialistas.

Taip pat svarbu pažymėti, kad jeigu mokesčių mokėtojas iki prašymo pateikimo atlieka veiksmą, kuris rodo, kad jis žino apie permoką ir siekia ją susigrąžinti/įskaityti, permokos grąžinimo senaties terminas gali būti pratęstas.

„Mokestinių ginčų praktika atskleidė, kad tokiu veiksmu buvo laikomas patikslintos deklaracijos, kurioje deklaruota permoka, pateikimas“, – buvo rašoma Mokestinių ginčų komisijos pranešime.

VMI Mokestinių prievolių departamento vyresniosios patarėjos Ingos Gedminienės teigimu, GPM deklaracijas už 2019 metų mokestinį laikotarpį iš viso yra pateikę 1,35 mln. gyventojų. Iš jų 840 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jie deklaravo beveik 183 mln. eurų GPM permokų.

„Apie 341 tūkst. gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie deklaravo beveik 190 mln. eurų GPM. Pajamų deklaracijas dar turėtų pateikti apie 85 tūkst. gyventojų.

Dėl COVID-19 pandemijos, gyventojams, nevykdantiems individualios veiklos, automatiškai yra taikomos mokestinės pagalbos priemonės. Tai reiškia, jog jei gyventojas (nevykdantis veiklos) patiria finansinių sunkumų ir negali sumokėti mokesčių laiku, tai iki 2021 m. vasario 28 d. jam nebus skaičiuojami delspinigiai ar pradėti išieškojimo veiksmai. Taip pat, iki vasario 28 d. pastarieji gali kreiptis į mokesčių administratorių ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį be palūkanų, t. y. patogiu grafiku išsidėstyti mokėjimą“, – teigė ji.

VMI duomenimis, prabangaus NT mokesčio deklaracijas už 2020 metų mokestinį laikotarpį yra pateikė apie 12,5 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo beveik 4,6 mln. eurų NT mokesčio.

„Apie 7,6 tūkst. gyventojų NT mokesčio deklaraciją dar turėtų pateikti, o jų galimai deklaruotina ir mokėtina NT mokesčio suma būtų apie 2,1 mln. eurų“, – sakė I. Gedminienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)