Policija panaudojo ašarines dujas prieš protestuotojus, kurie žygiavo prie Europos centrinio banko (ECB) Frankfurte, o Ispanijoje ir Portugalijoje, kurios abi gavo finansinę pagalbą, demonstracijose dalyvavo dar daugiau įpykusių žmonų.

"Susivieniję prieš trejetą. Mes neskolingi, mes nemokėsime", - skelbė vienas šūkių Madride.

Tarptautinių skolintojų trejetas – Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Europos Sąjunga (ES) ir ECB – mainais į finansinę pagalbą primetė griežtas sąlygas tokioms šalims kaip Graikija ir Portugalija.

Protestuotojai sako, kad vyriausybės taikomos diržų veržimosi priemonės toms sąlygoms patenkinti neteisingai baudžia neturtinguosius, ir taip labiausiai kenčiančius dėl darbo vietų mažinimo ir mokesčių didinimo.

Keli tūkstančiai demonstrantų su transparantais ir Ispanijos vėliavomis žygiavo centrine Madrido gatve aidint būgnams ir dūdoms šeštadienį.

"Mes kovojame su trejeto taisyklėmis, nes manome, kad jie valdo tik didelių kapitalistų labui, prieš daugumos žmonių valią", - sakė 75 metų protestuotojas Rafaelis Herguezabalis (Rafaelis Hergezabalis), buvęs banko darbuotojas.

Šis pensininkas kaltino trejetą dėl politikos, įvestos spaudžiant iš Briuselio, pavyzdžiui, darbo reformos, biudžeto mažinimų, ir komunalinių paslaugų privatizavimo, kurių, pasak Ispanijos vyriausybės, reikėjo valstybės finansams stabilizuoti.

"Vyriausybės Europoje daro, ką joms sako „trejetas“, darbininkų klasės nuskurdinimo kaina", - AFP sakė R.Herguezabalis.

Tūkstančiai žmonių protestavo ir Barselonoje, o organizatoriai pranešė, kad panašūs protestai buvo rengiami ir kitose šalyse, tarp jų – Graikijoje.

Lisabonoje protestuotojai prie TVF – šaliai prieš dvejus metus sutektos 78 mlrd. eurų finansinės pagalvos vieno architektų - atstovybių mojavo raudonomis kortelėmis.

"Aš nesu atsakingas už kitų klaidas, - Lisabonoje sakė vienas demonstrantas, apsaugininkas Manuelis Oliveira. – Neteisinga, kad kažkas išsaugojo savo privilegijas, kai žmonės turi veržtis diržus“.

Pasipiktinimą Portugalijoje pakurstė naujas taupymo planas, apie kurį buvo paskelbta gegužės pradžioje ir pagal kurį pensinis amžius padidinamas nuo 65 iki 66 metų. Pagal šiuos planus taip pat panaikinama maždaug 30 tūkst. valstybinių darbo vietų ir pailginamos valstybės tarnautojų darbo valandos.

Frankfurte žygis prie ECB kelis kartus buvo sustabdytas ašarinėmis dujomis, bet apie sužeidimus nepranešama.

"Europos centrinio banko ir „trejeto“ politika ... nėra sprendimas", - sakė Rolandas Sussas, demonstraciją Frankfurte organizavusio judėjimo „Blockupy“ atstovas.

Graikijoje ir Ispanijoje nedarbas pasiekė 27 proc., o Portugalijoje šiemet tikriausiai pasieks rekordinius 18,2 procento.

Trečiadienį dėstydama savo naujausius ekonominius tikslus, Europos Komisija suteikė Ispanijai, Portugalijai ir dar kelioms valstybėms daugiau laiko tikslams dėl biudžeto deficito mažinimo pasiekti.

Ispanijai, kuri pernai vos išvengė visapusiškos finansinės pagalbos, buvo suteikti papildomi dveji metai – savo biudžeto deficitą, kuris negalės viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto, ji turi sumažinti iki 2016-ųjų.

Finansinę pagalbą gavusiai Portugalijai buvo skirti vieni papildomi metai iki 2015-ųjų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)