Prie pat pagrindinės Tbilisio gatvės – Rustavelio prospekto – įsikūrusioje užeigoje jau galima paragauti tradicinių lietuviškų patiekalų: keptos duonos ir kibinų. Netrukus bus galima nusipirkti ir lietuviško alaus, bet T. Neliupšis žada vien juo neapsiriboti.

„Tai yra vieta, kurioje buriasi ne tik lietuviai, bet ir gruzinai. Yra lietuviški gėrimai ir užkandžiai. Jau darome tokius, kurių Gruzijoje dabar nėra arba jie nėra populiarūs. Pavyzdžiui, kepta duona, kibinai. Tam tikromis progomis turėtų būti ir rimtesnių lietuviškų patiekalų.|

Čia ne restoranas, tai galvosime, gal cepelinų pasiūlysime. Kol kas dar neturime lietuviškų gėrimų, bet bent jau lietuvišką alų per artimiausią mėnesį turėtume gauti“, – DELFI pasakojo maždaug 9 mėnesius Gruzijoje gyvenantis lietuvis.

Pašnekovas aiškino, kad lietuvišką dvasią bare nori sukurti ne tik per interjerą, bet ir per meniu.

Keturi draugai

„Vilnius Bar“ idėją įgyvendino trys lietuviai Kristina Laurinčiukaitė, Andžejus Rus ir T. Neliupšis bei vienas gruzinas Šota Kukuladze.

Kaip pasakojo T. Neliupšis, šiuo metu jie keturiese bare ir dirba.

„Kristina dirba virtuvėje, gamina kibinus. Aš irgi jai padedu, o vėliau, žinoma, reikės daugiau žmonių, kuriuos reikės apmokyti.

Pasiskirstymas darbais kyla iš mūsų patirties. Aš esu dirbęs baruose, studijavau šio sektoriaus valdymą Anglijoje. Kristina yra dirbusi įvairiuose restoranuose“, – pasakojo jis.

T. Neliupšis sakė, kad yra šios draugystės centras.

„Šotą pažįstu jau bene 10 metų. Praėjusį rudenį Kristina su Andžejumi atvyko į Gruziją paatostogauti, juos pažįstu iš Lietuvos jau daug metų.

Jiedu žinojo, kad čia gyvenu. Supažindinau juos su Šota ir ta idėja gimė labai greitai. Gruzinų požiūris į Lietuvą yra labai draugiškas, labai geras. Manome, kad toks dalykas turėtų jiems patikti. Kelis mėnesius planavome, tada pradėjome kurti koncepciją, ieškoti patalpų, įrenginėti“, – dėstė pašnekovas.

Vilnius Bar atidarymas

Norėjo pakeisti aplinką

T. Neliupšis sakė, kad į Tbilisį atvyko po gyvenimo ir studijų Londone.

„Tiesiog drastiškai norėjosi pakeisti aplinką, pakalbėjau su draugu, kuris čia gyvena ir jis pakvietė atvykti. Aš mėgstu tokias keistas vietas. Atvykau, iš pradžių planavau tik kelis mėnesius pabūti, vėliau galbūt grįžti į Lietuvą ar Jungtinę Karalystę, bet užsibuvau, o kai pradėjome vystyti šią idėją, supratau, kad čia ir būsiu dabar“, – pasakojo jis.

Kalbėdamas apie Tbilisio naktinį gyvenimą, T. Neliupis pastebėjo, kad miestas garsėja keliais techno muzikos klubais.

„Tas alternatyvus žmonių stilius, laiko praleidimas, ypač jaunimo, labai populiarus čia. Šiaip gruzinai mėgsta ne tik penktadienį ar šeštadienį kažkur išeiti, papramogauti, bet ir antradienis yra tokia neoficiali diena, kai visi eina į miestą, į klubus, barus ir t.t. Vis daugiau atvyksta studentų per „Erasmus“ programą, tad trūksta vietų, kurios būtų jaukios, draugiškos ir turistams, kitiems atvykstantiems žmonėms“, – svarstė jis.

Lietuvis pasakojo, kad vienas labiausiai patinkančių dalykų Gruzijoje yra begalinis vietinių gyventojų paslaugumas.

„Jie labai draugiški, o pasakius, kad esi iš Lietuvos, tai išvis. Patinka gamta, nes skirtumas nuo Lietuvos didelis, vien dėl to, kad čia yra kalnai. Galima kiekvieną savaitgalį planuoti išvykas į kitus miestus ir vis kažką nuostabaus pamatyti.

Iš kitos pusės, matosi, kad jie vis dar bėga nuo sovietinio palikimo. Tai galima pastebėti ir jų mentalitete, viešajame gyvenime. Tačiau jie labai stengiasi perimti kuo daugiau europietiškų dalykų, glaudžiai bendradarbiauti su Europos Sąjunga, nes jau gauna ir paramą iš jos, daro įvairių projektų“, – sakė T. Neliupšis.

Planuoja ir kultūrinę programą

T. Neliupšis tvirtino, kad „Vilnius Bar“ turistams iš Lietuvos verta aplankyti.

„Mūsų įrengtas interjeras gana įdomus. Išpuošėme įvairiais baltiškais ornamentais, per visą sieną yra didelė Vilniaus panorama, stikle įrėmintas Lietuvos kontūrinis žemėlapis, yra įvairių nuotraukų, šviesų kolona Lietuvos vėliavos spalvų.

Patalpos didelės, tad jas dar plėsime, dizainą pildysime. Manau, šiaip gali būti smagu atvykti ir pamatyti su Lietuva susijusią vietą. Tikimės, kad ir vietinė lietuvių bendruomenė lankysis“, – sakė jis.

Vienas baro įkūrėjų teigė, kad ateityje lietuviškų švenčių metu siūlys kultūrinę programą.

„Kitas planas susijęs su Liepos 6-ąja. Vėliau tikriausiai bus Žolinė, o tada dar žiūrėsime. Patalpos yra gana nemažos, tad jau girdėjome pasiūlymų pasikviesti atlikėjų iš Lietuvos“, – sakė T. Neliupšis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)