„Nepaisant daugybės iššūkių, pasaulio ekonomika 2018 metais išlaikė 2017 metų lygį ir augo 3,2 proc. Augimą sulėtinti, be kita ko, galėjo įvairios politinės rizikos, aukštas nepastovumas žaliavų rinkose, pasiūlos apribojimai išsivysčiusiose ekonomikose“, – rašoma antradienį Paryžiuje pristatytame leidinyje.

Vis dėlto, 2019 metais aptartų iššūkių mišinys galiausiai privers pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą šiek tiek stabtelėti. „Coface“ prognozuoja, kad globali ekonomika didės 3 proc.

„Nors toks sulėtėjimas neatrodo labai reikšmingas, jo pakanka verslo kredito rizikai padidėti. „Coface“ prognozuoja, jog įmonių nemokumo skaičius didės 24 iš 39 valstybių, kurių duomenys yra prieinami, ir kurių BVP sudaro 65 proc. viso pasaulio“, – teigiama vadove.

Leidinyje taip pat pastebima, kad šiemet didės automobilių sektoriaus rizika. „Coface“ analitikų teigimu, šios srities įmonių nemokumo rizika 2019 metais augs aštuoniose valstybėse (iš kurių septynios yra Europoje).

„Tai turės įtakos augimo perspektyvoms. Vokietijoje ir Prancūzijoje BVP didės iki 1,4 proc., Ispanijoje – 2,2 proc., o Italijoje – vos 0,5 proc. Tokioje aplinkoje tarptautinė prekyba taip pat smuks“, – teigia „Coface“.

Bendrovės analitikas Khalidas Ait-Yahia komentavo, kad didžiausią neigiamą poveikį gali pajusti Vokietijos automobilių pramonė, nes ji yra didžiausia ir daugiausiai eksportuoja į Jungtines Amerikos Valstijas.

Konferencijoje Paryžiuje pristatytame leidinyje teigiama, kad mažėjantis europiečių pasitikėjimas sutampa su protekcionistine retorika iš JAV ir ypač šios šalies prezidento Donaldo Trumpo.

„Dėl to galime tikėtis net ir neigiamo BVP augimo Italijoje po 3 ar 6 mėnesių. Vėliau panašūs procesai gali prasidėti ir Vokietijoje ar Prancūzijoje“, – sakė „Coface“ vyriausiasis ekonomistas Julienas Marcilly.

Savo pranešime jis pastebėjo, kad euro zonos pramonė artimiausiu metu turėtų pasiekti savo augimo piką. „Šiuo metu fiksuojamas ilgiausias – net 60 mėnesių – plėtros etapas“, – priminė jis.

J. Marcilly dar teigė, kad šiandien euro zonos šalių ekonomikos yra kur kas labiau sinchronizuotos, t.y. jų verslo ciklai atrodo vis panašiau.

Lietuvos įvertinimas

„2019 metų šalių ir sektorių rizikos vadove“ pateiktas ir Lietuvos rizikos įvertinimas.

Šalies rizika įvertina A3. Tai reiškia: „Mažiau palanki ir/arba nepastovi makroekonominė ir finansinė prognozė. Politinis kontekstas išlieka stabilus. Verslo klimatas turi trūkumų. Įsipareigojimų nevykdymo galimybė – patenkinama“.

Tuo metu verslo klimato balas – A2. Tai reiškia: „Įmonių ataskaitos patikimos. Skolų išieškojimas veikia pakankamai gerai. Institucijos paprastai veikia gerai. Vidaus rinka atvira. Klimatas stabilus, bet galėtų tobulėti“.

Palyginimui, Latvijos rizikos įvertintos tokiais pat balais, Estijos – geriau, atitinkamai A2 ir A1.

Leidinyje taip pat įvardinti ir Lietuvos privalumai bei trūkumai. Pavyzdžiui, Lietuvą reikėtų pagirti už tai, kad ji priklauso euro zonai ir Tarptautinei ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO).

„Geri viešųjų finansų ir prekybos balanso rodikliai; bankų sistemoje dominuoja trys skandinaviškos institucijos; tranzitas tarp Europos Sąjungos ir Rusijos (Kaliningrado srities); energijos pasiūlos diversifikacija (Klaipėdos SGD terminalas, skalūnų dujų potencialas, elektros jungtys su Lenkija ir Švedija)“, – privalumus vardija „Coface“.

Tačiau valstybėje yra ir trūkumų. Vienas jų – įtempta darbo rinka dėl mažėjančios darbo jėgos (jaunų ir išsilavinusių gyventojų emigracija) ir dėl didelio struktūrinio nedarbo.

Lietuvai, anot „Coface“ reikėtų spręsti didelės šešėlinės ekonomikos (26 proc. BVP), aukštos pajamų nelygybės tarp Vilniaus ir regionų (ypač Šiaurės Rytuose) problemas.

Dar pastebima, jog šalies eksportas nekuria pakankamai pridėtinės vertės (dominuoja mineraliniai produktai, mediena, žemės ūkio maisto produktai, baldai, elektros įranga). Be to, dėl per mažo produktyvumo augimo mažėja konkurencingumas.

Bendrovė prognozuoja, kad Lietuvoje BVP 2019 metais didės 2,8 proc.

„2017 ir 2018 metais atgijusi ekonominė jėga 2019 metais pradės blėsti ir grįš prie savo potencialaus lygio“, – komentuoja „Coface“ analitikai.

Dar prognozuojama, kad spaudimas darbo rinkoje mažės dėl padidėjusios imigracijos ir užimtumo sumažėjimo. Tuo metu mokesčių reforma bus naudinga skurdžiausiems namų ūkiams, kurie yra labiausiai linkę vartoti.

„Eksportui stipriai augti neleis didelė minimali mėnesinė alga, o augančios įtampos tarptautinėje prekyboje taip pat gali šią sritį veikti neigiamai“, – rašoma leidinyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)