„Sankcijos Iranui buvo oficialiai įvestos. Tai skaudžiausios kada nors įvestos sankcijos, ir lapkritį jos bus pakeltos į naują lygį“, – per „Twitter“ ryte parašė prezidentas.

„Bet kas, užsiimantis verslu su Iranu, NEUŽSIIMS verslu su Jungtinėmis Valstijomis, – pridūrė D. Trumpas. – Prašau TAIKOS PASAULYJE, nieko daugiau.“

Pirmadienį D. Trumpo paskelbtame dekrete rašoma, kad sankcijomis siekiama didinti finansinį spaudimą Teheranui, kad būtų rastas „visapusiškas ir ilgalaikis sprendimas“ dėl jo keliamų grėsmių, įskaitant raketų kūrimą ir jo „piktavališką“ veiklą regione.

Antradienį įvestos sankcijos, apribojančios Irano prieigą prie JAV dolerių banknotų ir svarbių pramonės šakų, įskaitant automobilių ir kilimų įmones, sąmyšio šiitiškos respublikos ekonomikoje tikriausiai dar nesukels.

Iš tikrųjų Irano rinkose vyko gana aktyvi prekyba. Nuo sekmadienio, kai vyriausybė sušvelnino užsienio valiutos konvertavimo taisykles ir leido nevaržomai bei neapmokestinamai importuoti auksą bei užsienio valiutas, rialo kursas sustiprėjo 20 procentų.

Tačiau lapkričio 5-ąją įsigalios kitas sankcijų paketas, paveiksiantis Iranui gyvybiškai svarbų naftos sektorių. Šių priemonių poveikis gali būti daug žalingesnis, nors kai kurie svarbūs Teherano klientai, tarp jų Kinija, Indija ir Turkija, atsisakė reikšmingai sumažinti pirkimus.

D. Trumpas galingųjų šalių susitarimą dėl Irano branduolinės programos griežtai kritikuoja dar nuo savo prezidento rinkimų kampanijos. Gegužės 8-ąją jis ištesėjo savo pažadą išvesti iš šio susitarimo Jungtines Valstijas.

Vis dėlto kitos signatarės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – taip pat deryboms tarpininkavusi Europos Sąjunga ragino D. Trumpą neišeiti iš susitarimo, turinčio įtikinti Iraną nesiekti susikurti branduolinio arsenalo.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)