Pasak jos, antradienį vykusiame techniniame pasitarime tarybos nariai aiškinosi, kaip skaičiuoti MMA pagal naują formulę, o galutinis sprendimas turėtų būti priimtas rugpjūčio pabaigoje.

„Priėmėme nutarimą, kad iki kitos Trišalės tarybos kiekvienas apsitars viduje ir nuspręs dėl formulės, o rugpjūčio 28 dieną turėtume daryti galutinius sprendimus“, – BNS sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) vadovė I. Ruginienė.

Pasak jos, tarybos nariai negali sutarti, kokius vidutinio darbo užmokesčio rodiklius naudoti. Jos teigimu, Lietuvos bankas savo pasiūlymą apskaičiavo pagal 2019 metų Eurostato atlyginimo prognozę, kuri yra skaičiuojama be atlyginimų priedų. Tačiau profsąjungos norėtų, kad būtų naudojami Lietuvos statistikos departamento duomenys, kurie įskaičiuoja ir priedus, todėl MMA turėtų siekti 450 eurų.

Pernai Trišalė taryba nusprendė, kad MMA turi būti depolitizuota ir nustatoma, atsižvelgus į vidutinį darbo užmokestį. Tada nuspręsta, kad MMA sieks 45-50 proc. vidutinės algos, o konkretus santykis bus lygus keturių didžiausią santykį turinčių Europos Sąjungos (ES) šalių vidurkiui, tačiau turės išlaikyti 45-50 proc. ribą.

Lietuvos bankas pagal šią formulę gegužę pasiūlė, kad MMA turėtų didėti 20 eurų – iki 420 eurų – tai yra 47,3 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Liepos pradžioje tarybai nepavyko susitarti dėl MMA didinimo. Darbdaviai toliau buvo linkę pritarti Vyriausybės siūlymui MMA didinti iki 420 eurų, tuo metu profesinių sąjungų atstovai ją siekė didinti iki 450 eurų.

Pernai MMA buvo padidinta 20 eurų iki 400 eurų. Nuo praėjusių metų vidurio įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas numato, kad MMA gali būti mokama tik už nekvalifikuotą darbą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)