Jis pakeitė Vyriausybei atstovavusią Socialinės apsaugos ir darbo viceministrę Eglę Radišauskienę. Jos vadovavimo laikotarpiu buvo pasiektas socialinių partnerių sutarimas dėl esminių naujojo Darbo kodekso nuostatų.

Rotacijos principu pradėjus vadovauti trišalei institucijai naujasis pirmininkas teigia, kad sieks ne tik stiprinti tarybos institucinį vaidmenį, bet ir įtraukti ją į įvairesnių valstybės mastu svarbių ekonominių klausimų svarstymą – tiek teisėkūroje, tiek kolektyviniuose susitarimuose.

„Derybos ir susitarimas dėl Darbo kodekso parodė trišalio dialogo svorį ir svarbą. Manau, kad Trišalė taryba jame suvaidino lemiamą vaidmenį ir tai jau tapo profsąjungų ir darbdavių bendradarbiavimo pavyzdžiu. Todėl mano prioritetas – Trišalės tarybos institucinių ir dalykinių galių stiprinimas, įtraukiant ją ne tik į tuos klausimus, kurie yra tiesiogiai susiję su darbo santykių reguliavimu, bet ir į platesnį su socialiniais ir ekonominiais valstybės reikalais susijusių klausimų spektrą“, – sako A. Romanovskis.

Jo teigimu, bus siekiama Trišalę tarybą Vakarų šalių pavyzdžiu paversti ta dialogo ir derybų platforma, be kurios dalyvavimo nebūtų priimami svarbiausi valstybės klausimais, plačiąja prasme liečiančiais verslą, darbuotojus ir valstybę.

„Man atrodo labai svarbu, kad Trišalė taryba pagal geriausias vakarietiškas tradicijas taptų ta institucija, kuri turėtų stiprų svorį vertinant Vyriausybės planuojamus socioekonominius sprendimus ar reformas, o socialinių partnerių balsas taptų savotišku lakmuso popierėliu, leidžiančiu aiškiau prognozuoti, kokias pasekmes skirtingoms visuomenės grupėms tie sprendimai gali turėti. Mūsų taryba turi būti ne vien tik diskusijų forumas, bet ir kompetencijos centras, kuriame yra formuluojami pasiūlymai, derinami ir pasiekiami susitarimai bei užtikrinamas jų įgyvendinimas“, – sako naujasis Trišalės tarybos pirmininkas.

Rugsėjo 21 d. Trišalės tarybos posėdyje bus išklausytos Lietuvos banko makroekonominės prognozės, aptarti minimalaus darbo užmokesčio nustatymo principai ir metodika, teikiamos išvados dėl Finansų ministerijos mokestinių reformų paketo, taip pat svarstomos kitos teisėkūros iniciatyvos.

Trišalė taryba yra nepriklausoma socialinio dialogo institucija, kurią po lygiai atstovauja profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai. Taryba teikia savo išvadas ir rekomendacijas visais svarbiausiais valstybės socialiniais – ekonominiais klausimais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)