Vieno mėnesio išeitinę išmoką visiems atleidžiamiems darbuotojams mokės darbdaviai, o ilgiau nei 5 metus dirbantiems žmonėms papildomos išmokos bus mokamos iš fondo. Už 5, 10 ir 20 metų darbo stažą bus atitinkamai skiriamos 1, 2 ir 3 mėnesių papildomos išmokos, pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas BNS patvirtino, kad profesinių sąjungų, darbdavių ir Vyriausybės atstovai sutarė dėl išeitinių išmokų.

Artūras Černiauskas
„Pasiektas susitarimas dėl specialaus fondo kūrimo išeitinėms pašalpoms mokėti. Darbdaviai į šį fondą mokės po 0,3 proc. nuo bendro darbo užmokesčio fondo“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Anot jo, profesinės sąjungos dar bandys diskutuoti dėl išeitinių išmokų turintiesiems nuo trejų iki penkerių metų trukmės darbo stažą.

„Dabar šiems darbuotojams priklauso trijų mėnesių dydžio išeitinės išmokos, o pagal naująją tvarką jie gautų tik vieno mėnesio išmoką. Bandysime dėl šio klausimo dar diskutuoti Seime“, - tvirtino A.Černiauskas.

Naują fondą administruos „Sodra“, įmokas mokės darbdaviai. Fondo veiklą stebės darbdavių, darbuotojų ir Vyriausybės atstovai.

Fondą planuojama sukaupti, mažiau nei planuota mažinant darbdavių mokamas socialinio draudimo įmokas. Socialinio modelio rengėjai siūlė artimiausius 12 metų kasmet po 1 proc. mažinti šias įmokas. Dabar sutarta, kad įmoka kasmet bus mažinama po 0,7 procento.

Pasak A.Černiausko, Trišalėje taryboje trečiadienį taip pat sutarta dėl suminės darbo laiko apskaitos, nustatant maksimalią 48 valandų darbo savaitę.

„Taip pat iš principo sutarta dėl mamadienių ir tėvadienių - jie liks, tačiau darbdaviai nori už juos mokėti tik 50 proc. darbo užmokesčio, o mes siūlome, kad būtų mokamas pilnas atlyginimas“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Jis teigė, kad kitam tarybos posėdžiui liko nemažai klausimų.

„Grįžome į pradžią ir pasistūmėjome esminiais klausimais, tačiau dar nemažai visko liko - ir žala, ir Profesinių sąjungų įstatymas. Nežinau, dar gali prireikti 3-4 posėdžių, jeigu bus sunku sutarti, nors norėtųsi viską padaryti kaip įmanoma greičiau“, - BNS sakė A.Černiauskas.

Kitas Trišalės tarybos posėdis numatomas rugsėjo 29 dieną.

Pasak profesinių sąjungų atstovo, darbuotojų atstovai neranda palaikymo tarp nbaujojo socialinio modelio kūrėjų.

„Darbo kodekso rengėjai akivaizdžiai palaiko darbdavius. Ir kai tik mes apginame ką nors, kad naudinga darbuotojui, jie sako, kad laužome jų koncepciją“, - sakė A.Černiauskas.

Vyriausybės parengtas socialinis modelis siūlo liberalizuoti darbo santykius bei pertvarkyti „Sodros“ pensijų sistemą. Iš viso planuojama pakeisti daugiau kaip 40 teisės aktų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)