„Tas vienas euras ir bus, ir jo nebus. Kaip juokaujame, gal tos magnetinės audros praėjusią savaitę suveikė, kad taip aštriai buvo sureaguota į informaciją apie lankytojų bilietą į saugomas teritorijas. Galiu patvirtinti, kad idėja apie lankytojų bilietą tikrai yra, jis turėtų įsigalioti nuo gegužės 1 dienos, tačiau tas bilietas nebus privalomas. Tie žmonės, kurie supranta poreikį, nori paremti saugomas teritorijas, lankytojo bilietą, matyt, pirks, o kiti – ne. Ir niekas jų nekontroliuos, negaudys, nebaus“, – tikino K. Trečiokas.

Nors lankytojo bilietas esą bus savanoriškas, tačiau ketinama nustatyti fiksuotą jo kainą, o ne leisti žmonėms paaukoti tiek, kiek jie gali.

„Dar negaliu kalbėti apie skaičius, bet lyg planuojama, kad lankytojo bilietas savaitei į saugomas teritorijas kainuos eurą, mėnesiui – penkis, o metams visai šeimai – 25. Jokio lankytojų bilieto į saugomas teritrijas tvarkos aprašo pas mane ant stalo dar nėra, todėl konkrečiai kalbėti labai sunku“, – teigė aplinkos ministras.

Paklaustas, kaip suprasti, jog Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktorė Aušra Feser praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad lankytojo bilietas į visas saugomas teritorijas bus privalomas ir vienkartinis apsilankymas kainuos eurą, esą tokia informacija pateikta visų saugomų teritorijų vadovams, K. Trečiokas tikino, kad buvo paskleista netiesa.

„Vadovaujamasi kažkokiais gandais, neįsiskaitoma iki galo, todėl ir skleidžiama tokia informacija. Bet gal ir gerai, kad kilo toks ažiotažas, gimė diskusija. Dabar žmonės, planuodami savo keliones į saugomas teritorijas, jau galės atsidėti pinigų ir savanoriškai įsigyti lankytojo bilietą“, – teigė K. Trečiokas.

Jis patikino, kad idėja yra tokia, jog toks savanoriškas lankytojo bilietas galiotų visose saugomose teritorijoje, kurios yra pavaldžios Aplinkos ministerijai, Išimtys būtų taikomos tik trijose saugomose teritorijose, nes dvi jų administruoja Vilniaus savivaldybė, o vieną – Trakų rajono.

„Kita vertus, išimtys bus taikomos visur, nes juk bilietą pirkti nebus privaloma“, – pabrėžė aplinkos ministras.

Jis pateikė pavyzdį, jog savanoriškas lankytojo bilietas pernai buvo platinamas Aukštaitijos nacionaliniame parke ir už jį surinkta 40 tūkst. litų.

„Manau, kad ir kitose saugomose teritorijose žmonės savanoriškai pirks tą lankytojo bilietą. Taip jie parodys, jog gerbia ir myli savo kraštą“, – teigė K. Trečiokas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tvirtino, kad ministro žodžiai, jog lankytojo bilietas bus ne privalomas, o savanoriškas, ir klaipėdiečiams persikelti į Smiltynė papildomai nekainuos, jį įtikino.

„Džiaugiuosi, kad ta idėja apie lankytojo bilietą nuskambėjo laiku, kad į ją deramai buvo sureguota, kad Aplinkos ministerija yra adekvati ir pozityvi. Nežinau, gal kokios audros ir padarė įtaką, kad lankytojo bilietas dabar jau įvardijamas savanorišku, o ne privalomu. Svarbu tai, kad žinia yra gera. Po tokio ažiotažo, emocijų proveržio įvesti privalomą lankytojo bilietą būtų nesuvokiama sveiku protu“, – nuomonę reiškė V. Grubliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)