100 tūkst. žmonių dar nepateikė deklaracijos

VMI mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė tikino, kad daugiau nei 100 tūkst. žmonių, kuriems reikia deklaruoti pajamas, dar to nepadarė.

„Iš tiesų, paskutinė naktis liko ir dar diena, nes liepos 1-oji yra dar ta diena, kai galima deklaruoti pajamas, o žmonių, kurie tai turi padaryti, dar tikrai yra. Yra per 100 tūkst. žmonių, kuriems privalu deklaruoti pajamas, bet jie dar to nepadarė“, – laidos pradžioje sakė pašnekovė.

„Kai deklaravimas jau artėja prie pabaigos, galime sakyti, kad naujoji sistema tikrai pasiteisino, išgelbėjo mus visus šiame sudėtingame karantino laike“, – taip pat pridūrė specialistė.

Nepavyko prisiskambinti VMI konsultantams

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė sako, kad trukdžių būta ne tik gyventojams, bet ir mokesčių konsultantams bei buhalteriams, nes VMI konsultantai padėdavo ne visada.

Daiva Čibirienė, Stasė Aliukonytė-Šnirienė

„Jeigu tau nieko nereikia įvesti ir visi duomenys jau yra, tuomet gyventojai džiaugiasi ir turbūt rašytų 10 balų šiai sistemai. Tačiau yra tam tikrų niuansų, kai reikia įrašyti duomenis. Strigo ne tik paprasti gyventojai, bet ir mokesčių konsultantai, buhalteriai. Buvo deklaracijų, kurios tiesiog iš nesupratimo, kaip tai padaryti, buvo pildomos 2 ar net tris valandas. Nebuvo gautos konsultacijos iš VMI, konsultantai nepadėjo, o filmukai taip pat nedavė atsakymų. Tiesiog daugybės bandymų būdu buvo rasti atsakymai, kaip reikėjo deklaruoti. Taip pat gali būti nemažai atvejų, kai gyventojai galvoja, kad jie suspaudė viską, kad viskas yra gerai, bet matome, kad gali ir nebūti gerai“, – tikino specialistė.

VMI mokestinių prievolių departamento direktorė atkreipė dėmesį, kad skambučių buvo labai daug, natūralu, kad kai vienu metu skambindavo labai žmonių, prisiskambinti pavykdavo ne visiems.

„Tokių masinių atvejų, kad reikėtų išreikšti didelį nepasitenkinimą, nebuvo. Žmonės iš Valstybinės mokesčių inspekcijos dirbo ir papildomas dienas, kad galėtų pagelbėti, o dėl prisiskambinimo – taip, žinoma. Skambučių buvo daug daugiau, žmonėms prisiskambinti buvo daug sunkiau, bet, kaip minėjau, VMI išplėtė skambučių galimybę, o kad reikėjo dar daugiau, tuo darbingiausiu laiku žmonėms, taip, bet kiti, kurie skambindavo iš ryto ar vakare, jie, matyt, lengviau prisiskambindavo“, – tikino ji.

Geriau vis tiek pildyti deklaraciją – net jeigu ir su klaidomis

D. Čibirienės teigimu, jeigu vis tik nežinote, kaip teisingai užpildyti deklaraciją, tačiau laikas baigiasi, geriau vis tiek ją pateikti laiku, nes po to nebegalėsite atlikti kai kurių veiksmų.

„Aš geriau deklaruočiau su klaidomis, nes tai būtų laikoma, kad deklaracija yra pateikta iki liepos 1 dienos. Jeigu ją pateiksite vėliau, jūs prarasite galimybę paskirti paramą iš sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio. Dėl to reikėtų pateikti deklaraciją iki liepos 1 dienos, o po to, kai bus galimybė ją patikslinti, tai padaryti, bet yra tokia problemėlė, kad jums nelabai pavyks pateikti bet kokią deklaraciją, nes dabartinė sistema neleidžia sugeneruoti deklaracijos su kritinėmis klaidomis. O tos klaidos, pavyzdžiui, gali būti netikslus turto numeris, jeigu jūs jį pardavėte, arba išlaidas. Taigi reikėtų ištrinti tas pajamas, kurios kelia jums dvejonių, ir kurių jūs nežinote, kaip tai ištaisyti. Geriau po to iš naujo grįžti ir su konsultanto pagalba užpildyti deklaraciją teisingai“, – sako specialistė.

Paklausus, kas gresia tiems žmonėms, kurie nepateiks deklaracijos iki liepos 1-osios dienos, S. Aliukonytė-Šnirienė tikino, kad deklaraciją užpildyti vis tiek reikės, o pavėlavus nusikels permokos grąžinimo terminas.

„Bet kokiu atveju deklaraciją reikia pateikti. Ir po liepos 1-osios taip pat. Bet kokios kitos pasekmės toliau jau skaičiuotųsi. Svarbu, viena vertus, vėliau pateikus deklaraciją, žinoma, prievolės sumokėti nelieka, bet jeigu žmogui pagal deklaraciją yra permoka, jis iki liepos pabaigos tų pinigų negaus, tiesiog tas grąžinimo terminas nusikelia jam“, – tikino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)