Portalas DELFI kalbina apie dvejus metus Kaliningrade gyvenantį Algį (vardas pakeistas – red.) apie tikrąją padėtį Kaliningrade.

„Kai dar buvo lietuviškų produktų, vitrinos atrodė turtingiau. Dabar viskas kukliau. Jei po darbo pavėluotum į parduotuvę, tai mažose parduotuvėse kai kurios prekės jau būtų išpirktos. Didesnėse parduotuvėse maisto prekių yra, - pasakojo lietuvis. - Kainos staigiai kyla, o rublių tai žmonės gauna tiek pat, kiek anksčiau“.

Graibsto elektronikos prekes

Algis neigė kalbas, kad maisto parduotuvių lentynos ištuštėję ar turgaus prekeiviai neturi kuo prekiauti. Tiesiog pasirinkimas jose dabar daug skurdesnis, o geresnių maisto produktų – atitinkamos kainos.

Vis dėlto kai kurios parduotuvių lentynos, pasak jo, ištuštėjo. Tai – lentynos, kurios anksčiau būdavo nukrautos buitine technika ar elektronikos prekėmis. Uždaryti Kaliningrade ir statybinėmis medžiagomis prekiaujantys „Baucentr“ prekybos centrai.

„Sako, kad perskaičiuojamos kainos. Bet kaip kitaip gali būti, kai rublio vertė krenta kiekvieną dieną“, - kalbėjo Algis.

Pasak vyro, rusai dabar dideliu tempu graibsto televizorius bei kitas importuotas elektronikos prekes.

„Lentynos ten tuščios ir prekybos centruose, kurie tomis prekėmis prekiauja“, - sakė jis.

Algis pasakojo, kad Kaliningrado valdžia garsiai kalba, kad šiame krašte apie 80 proc. prekių atkeliauja iš užsienio, todėl vietos valdžia prašo Vladimiro Putino imtis nedelsiant priemonių Kaliningradui padėti.

„Importinės prekės nyksta iš parduotuvių“, - pastebėjo pašnekovas.

Paklaustas, kaip į vykstančius kainų pokyčius reaguoja vietos gyventoja, lietuvis pasakojo, kad Kaliningrade daug pasipiktinusių žmonių dėl užaugusių kainų.

„Jie ragina valdžią domėtis ne kitais dalykais, bet kainų šuoliu, nes žmonėms darosi blogai“, - kalbėjo Algis.

Algis pasakojo, neseniai skaitęs, kad Rusijoje vidutinė pensija padidėjo iki 11 tūkst. rublių (šiek tiek daugiau nei 100 eurų), tačiau, pasak jo, Kaliningrado kainomis tai visiškai nedidelė suma.

Lietuvis pasakojo pastebėjęs, kad maisto produktų kainos pradėjo augti jau nuo metų pradžios, tačiau Rusijai paskelbus embargą maisto produktams iš Europos Sąjungos šalių augimas tapo dar labiau pastebimas.

Randa lašišos, bet dvigubai brangesnės

Algis pasakojo, kad šiandien Kaliningrade parduotuvių lentynos atrodo daug skurdžiau nei prieš pusmetį.

„Jaučiamas produktų suprastėjimas parduotuvėse. Dideliuose prekybos centruose gali rasti ir gerų produktų, bet kainos jau atitinkamos tokių produktų. Turguje vaizdas atrodo prastai. Ir mažesnėse parduotuvėse produktai atrodo kaip paskutinės dienos galiojimo“, - tvirtino lietuvis.

Algiui turguje vis dar pavyksta rasti atšaldytos lašišos, tačiau ji – beveik du kartus pabrangusi.

„Vis dėlto maisto produktų trūkumo parduotuvėse nėra. Paskaitęs, kad viskas šluojama, specialiai pasižiūrėjau, ar viskas išpirkta. Ne, yra ir grikių, ir kitų košių bei kitų produktų“, - kalbėjo jis. Vyras taip pat pastebėjo, kad to paties produkto kainos gali labai skirtis skirtingose parduotuvėse.

Nepaisant to, Algis nesistebi, kad rusai puola pirkti vos ne bet ką. Pasak jo, gyventojai nori įsigyti daiktų už savo pinigus, kol šie dar labiau nenuvertėjo.

Iš kitos pusės lietuvis mano, kad rusai į parduotuves skuba ne tik dėl nuvertėjusio valiutos kurso. Pasak jo, dabar dar kaip tik ir žiemos švenčių periodas artėja, kuris nuolat padidina pirkėjų skaičių parduotuvėse.

Po juodojo pirmadienio Rusijos rubliui lietuvis teigė pastebėjęs didesnes eiles bankuose, valiutų keityklose: „Eurų ir dolerių poreikis didelis. Visi laukia eilėse ir perka tiek, kiek įperka, seka kursą“.

Kalbėdamas bendrai apie gyventojų nuotaikas Kaliningrade, Algis paminėjo pastebintis augantį gyventojų nerimą.

„Gal dar nėra atviro prasiveržimo, bet jau matoma po truputį. Įsivaizduokite – žmogus turėjo pinigų ir staiga dalies jų nelieka“. Algis prisimena, kad kai jis atvyko gyventi į Kaliningradą, už eurą buvo galima gauti maždaug perpus mažiau rublių nei dabar.

DELFI primena, kad antradienį trumpam laikui rublis buvo susilpnėjęs iki neregėtų žemumų. Už vieną eurą buvo prašoma daugiau nei 100 Rusijos rublių.

Pasaulio bankas prognozuoja, jog Rusijos ekonomika 2015 metais susitrauks 0,7 proc., bet perspėjo, kad nuosmukis gali būti didesnis, jeigu naftos kainos toliau smuks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1143)