Kalifornijos Palo Alto mieste įsikūrusi elektromobilių ir saulės energijos modulių gamintoja penktadienį pranešė, kad dėl teigiamos reakcijos į ketvirtadienio pranešimą, kai bendrovė paskelbė apie planus surinkti 2,3 mln. JAV dolerių, ji nusprendė didinti pasiūlymo vertę.

Be to, bendrovės įkūrėjas ir vadovas Elonas Muskas (Ilonas Maskas) daugiau nei dvigubai padidino sumą, už kurią jis ketina įsigyti akcijų – nuo 10 mln. JAV dolerių iki 25 mln. JAV dolerių.

Pasiūlymas buvo išsamiai aprašytas pareiškime, pateiktame JAV vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC). Pasiūlymas numato iki 1,84 mlrd. JAV dolerių kapitalą vekseliais, už kuriuos bus mokamos 2 proc. metinės palūkanos, ir kurie bus konvertuoti į „Tesla“ bendrąsias akcijas 2024 metais. Taip pat yra įtraukta daugiau nei 3,5 milijonų naujų akcijų, kurių vertė siekia net 866 mln. JAV dolerių.

Naujieji skaičiai paskaičiuoti darant prielaidą, kad platinimo tarpininkai išnaudos visas galimybes įsigyti papildomų vertybinių popierių ir akcijų.

Praėjusią savaitę „Tesla“ pranešė, kad pirmojo ketvirčio pabaigoje grynųjų pinigų likutis, palyginti su gruodžio mėnesiu, sumažėjo 1,5 mlrd. JAV dolerių – iki 2,2 mlrd. JAV dolerių. E. Muskas konferencinio pokalbio metu pareiškė, kad „Tesla“ gali tekti vėl didinti kapitalą.

Remiantis „Tesla“ pareiškimu, naujausi grynųjų ir akcijų paketai padidintų įmonės skolą nuo 9,79 mlrd. JAV dolerių iki 11,63 mlrd. JAV dolerių.

Bendrovė panaudos pajamas, kad „dar labiau sustiprintų savo balansą bei bendriems verslo tikslams“, – teigiama pareiškime.

„Tesla“ akcijos iki 2024 metų gegužės 15 dienos turėtų pasiekti 309,83 JAV dolerio, kad vekseliai būtų konvertuoti į akcijas. Tai 25 proc. daugiau nei dabartinė kaina. Jei akcijos nepasieks šios kainos, „Tesla“, remiantis pranešimu, vekselius padengs daugiausia grynaisiais pinigais.

Tarptautinės reitingų agentūros „Moody's“ vyresnysis viceprezidentas Bruce'as Clarkas (Briusas Klarkas) ketvirtadienį pareiškė, kad šis pasiūlymas suteiks „Tesla“ pakankamai likvidumo išmokėti 566 mln. JAV dolerių už vekselius, kurių terminas sueis lapkričio mėnesį, bei užtikrinti grynųjų, reikalingų plėsti „Tesla“ elektromobilio „Model 3“ pristatymą Europoje, bei padengti visas išlaidas, susijusias su sumažėjusia visų trijų „Tesla“ modelių paklausa Jungtinėse Valstijose.

Vis dėlto „Moody's“ išlaikė neigiamą prognozę ir „B3“ reitingą „Tesla“ skolai – šešiomis pakopomis žemiau investavimo lygio.

Kovo 30 dienos pranešime reitingų agentūra rašė, kad „Model 3“, pigiausias bendrovės modelis, šiuo metu parduodamas vidutiniškai po 55 tūkst. JAV dolerių. Siekiant padidinti pardavimus, kaina turi nukristi link 42 tūkst. JAV dolerių, tačiu tam, kad surinktų pakankamai lėšų apmokėti sąskaitas, „Tesla“ siekia 25 proc. bendrosios pelno maržos už „Model 3“, pareiškė „Moody's“. Šiuo metu „bendrasis pelnas nuo 42 tūkst. „Model 3“ vertės yra „reikšmingai“ mažesnis nei 25 procentai.

„Siekdama šio tikslo, bendrovė turės smarkiai sumažinti fiksuotas ir kintamas išlaidas, susijusias su transporto priemone, – rašė „Moody's“. – Manome, kad „Tesla“ susidurs su dideliu iššūkiu – agresyviai didinti gamybą ir pristatymus, pakeisti gaminių kainas iki 42 tūkst. JAV dolerių kainų lygio ir tuo pat metu mažinti išlaidas, kad būtų pasiektas 25 proc. bendroji pelno marža.“

Kalifornijos Palo Alto mieste įsikūrusi „Tesla“ per pirmąjį ketvirtį prarado 702,1 mln. JAV dolerių. Tai buvo blogiausias ketvirtis per dvejus metus, per kurį pardavimai sumažėjo 31 procentu. E. Muskas prognozuoja nuostolių ir antrąjį ketvirtį, tačiau pažymėjo, kad „Tesla“ dirbs pelningai trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčius.

Bendrovė patyrė stebėtinai didelius nuostolius po to, kai pirmą kartą keli ketvirčiai buvo pelningi.

„Tesla“ prarado daugiau nei 6 mlrd. JAV dolerių nuo tada, kai pradėjo siekti savo tikslo – pakeisti pramonę. E. Muskas tikisi, kad būsimą pelną lems augantys pardavimai ir autonominių transporto priemonių, skirtų naujai pavėžėjimo paslaugai, pristatymas.

„Tesla“ akcijų kursas penktadienio prekybos pradžioje ūgtelėjo 1,2 proc. iki 247,07 JAV dolerio. Nuo metų pradžios jų vertė sumažėjo 26 procentais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)