Mat Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija panaikino įsakymą, kuriuo buvo patvirtintas sklypo, ant kurios dabar stovi „Norfa“ detalusis planas.

Kokių veiksmų turėtų imtis po tokio teismo sprendimo, kol kas nežino nei „Norfa“, nei miesto savivaldybė. „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad po teismo susidariusią situaciją aiškinasi įmonės teisininkai.

Alytaus miesto savivaldybės Teisės skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Paulauskas, laikinai einantis skyriaus vedėjo pareigas, teigė, kad sprendimo bus ieškoma iš atostogų grįžus Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjui Mindaugui Matažinskui.

„Kadangi miesto savivaldybės direktoriaus įsakymas Vyriausiojo administracinio teismo yra panaikintas, tai turėsime imtis kažkokių sprendimų. Greičiausiai bus ruošiami dokumentai detaliojo plano korektūrai“, - sakė jis.

Kai kurie statybų specialistai užsimena, kad nepavykus sėkmingai išspręsti detaliojo plano korektūros, „Norfos“ likimas A. Jonyno gatvėje pakibtų ant plauko.

Šio prekybos centro atsiradimą nuo pat pradžių lydėjo teismų karuselė. Į teismus kreipėsi jo kaimynyste nepatenkinti šalia esančio namo gyventojai. Trijų jų skundą nagrinėjo ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija.

Liepos 5 d. priimta neskundžiama teismo nutartimi ji nusprendė panaikinti Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. spalio 1 d. įsakymą ,,Dėl detaliojo plano tvirtinimo“, kuriuo patvirtintas dviejų žemės sklypų sujungimo, naudojimo būdo ir pobūdžio keitimo bei tvarkymo ir naudojimo režimo nustatymo detalusis planas.

Du sklypai buvo sujungti, kad šalia „Norfos“ būtų įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, kaip tai numato Statybų techninis reglamentas.

Tačiau Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad rengiant sklypų sujungimo detalųjį planą buvo nepaisyta viešinimo procedūros. Teismo nutartyje pabrėžiama, kad asmenų, kurių teisėms ir interesams turi įtakos teritorijų planavimas, dalyvavimas planuojant teritorijas yra itin svarbus teritorijų planavimo principas.

Teismo teigimu, rengiant detaliojo plano Alytuje projektą šis principas buvo pažeistas, mat detaliojo planavimo dokumentams rengti buvo išduoti du planavimo sąlygų sąvadai, kurių antrasis išduotas įsigaliojus naujai teritorijų planavimo redakcijai, kurioje be kita ko numatyta, kad teritorijų planavimas yra viešas, o teritorijų planavimo viešinimą užtikrina planavimo organizatorius.

Teismas nustatė, kad išdavus antrąjį sąvadą viešinimo procedūros nebuvo paisyta.

Žemės sklypai, kuriuose pastatyta „Norfa“ A. Jonyno gatvėje, priklausė Alytaus bendrovei „Glass Market“. Ši bendrovė ir buvo detaliojo planavimo organizatorius.