Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį atmetė grupės įmonės „Kamineros“ krovinių terminalas skundą, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Įmonė siekė įpareigoti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisiją iš naujo nagrinėti bendrovės prašymą dėl atitikties nacionalinio saugumo interesams.

Bylos duomenimis, Vyriausybės komisija vasario 26 dieną nusprendė, jog „Kamineros“ krovinių terminalas neatitinka nacionalinio saugumo interesų – komisija rėmėsi informacija, kad įmonės akcininkas A. Tuma yra padaręs nusikaltimą.

Tačiau birželio 15 dieną įsiteisėjo Vilniaus apygardos teismo nutartis, kuria A. Tuma buvo išteisintas dėl jam pareikštų kaltinimų. Anot S. Jacinevičienės-Baltaduonės, tą dieną išnyko komisijos nustatyta aplinkybė.

„Atsižvelgiant į tai, teismas konstatuoja, kad Vyriausybės komisija iki šios nutarties priėmimo pagrįstai atsisakė pakartotinai vertinti „Kamineros“ krovinių terminalo atitiktį nacionalinio saugumo interesams ir dėl to priimti naują sprendimą“, – BNS sakė teismo atstovė.

VAAT sprendimas per mėnesį gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. „Kamineros“ krovinių terminalo vadovas Vaidas Inta BNS teigė kol kas neturintis laiko komentuoti.

Kaltino sukčiavimu

Verslininką A. Tumą ir jo partnerį Jurijų Semašką prokurorai kaltino sukčiavimu, skolininko nesąžingumu ir nusikalstamu bankrotu. Jiems buvo prašoma skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę, atidedant jos vykdymą trejiems metams, taip pat pinigines baudas.

Bylos duomenimis, A. Tumos valdoma neįvardijama bankrutavusi įmonė, kuriai vadovavo J. Semaška, 2013 metais įsigijo dyzelinio kuro iš Latvijos bendrovės, vėliau jį pardavė kitoms bendrovėms, o lėšas panaudojo ne atsiskaitymui su latviais, bet bendrovei suteiktų paskolų grąžinimui anksčiau laiko. Paskolos buvo grąžintos A. Tumai, jo valdomai įmonei „Kaminera“ ir verslininko žmonai. Prokurorų skaičiavimu, A. Tumos bendrovė Latvijos įmonei padarė 693,4 tūkst. eurų žalos.

Vilniaus apygardos teismas birželio 15 dieną atmetė prokurorų skundą ir paliko Vilniaus miesto apylinkės teismo vasarį priimtą išteisinamąjį nuosprendį. Vilniaus apygardos teismo sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Kauno apygardos prokuratūros 2-asis baudžiamojo persekiojimo skyrius Virgilijus Lazauskas BNS teigė, kad kol kas nėra nuspręsta, ar sprendimas bus skundžiamas.

Siekia išsinuomoti naują sklypą Klaipėdos uoste

Klaipėdos uosto pietinėje dalyje veikiantis „Kamineros krovinių terminalas“ siekė išsinuomoti naują sklypą uosto teritorijoje. Apie 200 kv. metrų ploto sklypas ribojasi su įmonės teritorija. Įmonė buvo vienintelė Klaipėdos uosto direkcijos skelbto nuomos konkurso dalyvė.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS sakė, kad pasikeitus ar išnykus įstatyme numatytoms aplinkybėms, į komisiją galima kreiptis iš naujo. Praėjusią savaitę jis teigė, kad neigiamas Vyriausybės komisijos sprendimas priimtas remiantis teisėsaugos institucijų pateikta informacija.

Žiniasklaidoje skelbta, kad „Kamineros grupė“ yra įsigijusi kai kuriuos žlungančius buvusio įtakingo uostamiesčio verslininko Pranciškaus Jurgučio verslus – pastarojo bankroto metu ji įsigijo įmonę „Klaipėdos hidrotechnika“, statybų bendrovę „Borta“ ir kitas. „Kamineros grupė“, bet to, valdo dalį vėjo jėgainių parko Tauragės rajone valdančios bendrovės „Amberwind“ ir dalį Klaipėdos „Viktorijos“ viešbučio akcijų.

„Kamineros grupė“ praėjusiais metais gavo 45,31 mln. eurų konsoliduotų pajamų – 2 proc. daugiau nei 2016 metais, kai grupės apyvarta buvo 44,418 mln. eurų. Grupė pernai patyrė 456,5 tūkst. eurų grynųjų nuostolių, kai užpernai buvo uždirbusi 619,3 tūkst. eurų grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją