Vilniaus apygardos teismas (VAT) liepos 23 dieną tenkino „Versinos“ ir „Telšių statybos“ ieškinį ir panaikino sprendimą dėl bendrovių įtraukimo į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) administruojamą nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Anot VAT, nors teismas bendrovės šiemet balandį pripažino kaltomis dėl užsitęsusios pastato sostinės Žalgirio gatvėje rekonstrukcijos ir iš jų Muitinės kriminalinė tarnybos naudai priteisė 7 tūkst. eurų delspinigių, tai nėra pagrindas jas įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

„Teismas neturi pagrindo spręsti, jog „delspinigių“ sąvoka turėtų būti sutapatinama su „nuostolių“ sąvoka. (...) Priešingas aiškinimas sudarytų prielaidas nesąžiningiems asmenims piktnaudžiauti teise, kadangi net nežymus termino praleidimas bei netesybų priteisimas sudarytų pagrindą įtraukti tiekėjus į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o tai neatitiktų proporcingumo, teisingumo bei sąžiningumo reikalavimų“, – rašoma VAT nutartyje.

Teismo sprendimas per 14 dieną gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Ginčas tarp „Versinos“ ir „Telšių statybos“ bei Muitinės kriminalinės tarnybos kilo dėl to, ar laiku ir tinkamai buvo atlikta 2017 metais prasidėjusi 1,2 mln. eurų vertės tarnybos pastato rekonstrukcija. 1994 metais statytas pastatas iki tol niekuomet nebuvo rekonstruotas, Muitinės kriminalinė tarnyba jame įsikūrė 2003 metais.

Vilniaus apygardos teismas šiemet balandį „Versiną“ ir „Telšių statybą“ pripažino kaltomis už pavėluotą pastato rekonstrukciją. Po šio teismo sprendimo Muitinės kriminalinė tarnyba abi bendroves įtraukė į nepatikimų tiekėjų sąrašą, o pastarosios dėl to kreipėsi į teismą. „Versiną“ ir „Telšių statyba“ taip pat prašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir ginčo nagrinėju metu išbraukti jas iš nepatikimų tiekėjų sąrašo.

VAT šių metų birželį bendrovių prašymo dėl laikinųjų apsaugos priemonių netenkino, tačiau jas liepos pradžioje pritaikė Lietuvos apeliacinis teismas, nurodęs iki galutinio teismo sprendimo priėmimo laikinai pašalinti „Versiną“ ir „Telšių statybą“ iš nepatikimų tiekėjų sąrašo bei įpareigojęs Muitinės kriminalinę tarnybą informuoti VPT apie vykstantį teisminį ginčą.

Į nepatikimų tiekėjų sąrašą tiekėjai įtraukiami trejiems metams, jeigu padaro esminių sutarties pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)