Kauno apygardos teismas rugsėjo 9 dieną tenkino vienos „Lietuvos cukraus“ kreditorių – Valstybinės mokesčių inspekcijos prašymą ir panaikinto gegužę vykusio kreditorių susirinkimo sprendimus.

Be to, VMI prašymu teismas panaikino kreditorių sprendimą patvirtinti „Lietuvos cukraus“ bankroto administratorės bendrovės „Atveika“ 500 tūkst. eurų (be mokesčių) išlaidų sąmatą nei 15 tūkst. eurų mėnesio atlyginimą už veiklą nuo 2020 metų lapkričio iki 2021-ųjų balandžio pabaigos.

VMI teismui tvirtino, kad kreditoriams nebuvo pateikta detali informacija, kuris „Lietuvos cukraus“ turtas yra įkeistas ir kokiam kreditoriui. Bet to, nėra aiški turto vertė, išlaidos, susijusios su įkeisto turto saugojimu, kokia dalimi įkaito turėtojas padengs bankroto administravimo išlaidas.

Anot VMI, bankroto administratorius taip pat nepateikė paaiškinimų, kaip neįkeistas įmonės turtas susijęs su įkeistu turtu – kokie būtų tokio turto išmontavimo kaštai, kokia įkeisto parduodamo turto vertė ir kokiu būdu bus užtikrintas turto realizavimas už didžiausią kainą.

Kreditoriams pateikta administravimo išlaidų sąmata, VMI teigimu, yra abstrakti.

„Atveikos“ teigimu, VMI buvo pateikta konkreti būtina informacija. Be to, anot „Atveikos“, kadangi „Lietuvos cukraus“ kreditoriai vienbalsiai nutarė nevykdyti įmonės veiklos, neperdavus įkeisto turto visas jo išlaikymo išlaidas – 108,8 tūkst. eurų per mėnesį – tektų padengti „Lietuvos cukrui“.

Bankroto administratorė taip pat nurodė, kad vertinimo duomenimis „Lietuvos cukraus“ turto rinkos vertė balandžio 1 dieną buvo 5,479 mln. eurų, iš kurių 4,982 mln. eurų sudarė įkeistas turtas.

Teismas su šiais „Atveikos“ argumentais nesutiko ir palaikė VMI poziciją, kad kreditoriams nebuvo pateikta išsami informacija apie įkeistą turtą.

„Nenurodytas įkeisto turto turėtojas, išreiškęs norą perimti turtą, nenurodyta, koks konkrečiai turtas yra įkeistas įkaito turėtojui, koks įkeisto turto mastas, kokia įkeisto turto rinkos vertė, kurią nustatė nepriklausomas turto vertintojas, koks ekspertas atliko turto vertinimą“, – rašoma teismo nutartyje.

Joje pažymima, kad teismas buvo patvirtinęs 10,846 mln. eurų vertės „Swedbank“ reikalavimą, užtikrintą įkeistu „Lietuvos cukraus“ turtu, tačiau šiemet vasarį teisę į šį reikalavimą perėmė naujas kreditorius – komanditinė ūkinė bendrija „Agrosindikatas“. Tačiau Kauno apygardos teismo nutartis, kuria buvo pakeistas kreditorius, įsiteisėjo tik balandžio 29 dieną – po to, kai įmonės kreditoriams buvo pateiktas nutarimo projektas dėl įkeisto turto perėmimo.

Be to, Kauno apygardos teismo gegužės 10 dienos nutartimi į įkeitimu užtikrintų kreditorių sąrašą buvo įtraukta bendrovė „Išmaniosios trąšos“ su 7,178 mln. eurų reikalavimu, o „Agrosindikato“ finansinis reikalavimas sumažintas iki 3,668 mln. eurų.

„Taigi, pagal priimtus nutarimus ne tik neaišku, kuris iš įkaito turėtojų pareiškė norą perimti įkeistą turtą, bet ir visiškai neaišku, kaip galėtų būti įvykdyti skundžiami kreditorių susirinkimo nutarimai (dėl turto perleidimo – BNS)", – rašoma nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad kilus ginčui dėl administravimo išlaidų dydžio, nemokumo administratorius privalo pagrįsti visas turėtas išlaidas, nurodydamas ne tik sumas ir asmenis, kam šios išlaidos skirtos, bet ir pateikti įrodymus apie tokių išlaidų atsiradimo pagrindą, tačiau to nepadarė.

„Sprendimas dėl bankroto administravimo išlaidų sąmatos apsiriboja tik bendru dydžiu, kuris visiškai nedetalizuotas, nėra aišku, kokio pobūdžio bankroto proceso administravimo išlaidos bus reikalingos, kuo remiantis buvo nustatyta, kad jos sudarys 500 tūkst. eurų. Nesant šių duomenų, kreditoriai neturi galimybės efektyviai vertinti administratoriaus nurodomų bankroto proceso administravimo išlaidų būtinumo ir pagrįstumo, dėl ko bankroto procesas gali būti neekonomiškas ir neoperatyvus“, – rašoma nutartyje

„Lietuvos cukrui“ bankroto byla iškelta 2020-ųjų rugsėjo pabaigoje, šiemet liepą bendrovė pripažinta likviduojama dėl bankroto. Bendra „Lietuvos cukraus“ kreditorių reikalavimų suma siekia 34,1 mln. eurų, VMI kreditorinis reikalas sudarė 217,7 tūkst. eurų.

Pastaruoju metu bankroto bylos iškeltos kelioms V. Kučinsko valdytoms įmonėms – bendrovėms „Arvi ir ko“, „Arvi kalakutai“, „Arvi fertis“, „Rietavo veterinarinė sanitarija“, „Marijampolės pašarai“.

Pats V. Kučinskas taip pat siekė asmeninio bankroto, tačiau Marijampolės apylinkės teismas šių metų birželio verslininko prašymo netenkino. Pastarasis šį sprendimą yra apskundęs Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)