LVAT patvirtino, kad Konkurencijos tarybos surinkta informacija įrodo, jog „Maxima LT“ ir UAB „Mantinga“ susitarė neparduoti UAB „Mantinga“ gaminamų duonos ir kitų prekių „Maxima LT“ parduotuvėse už mažesnę nei UAB „Mantinga“ kainoraščio kainą (dar vadinamą „bazine“ kaina). Teismas taip pat pažymėjo, kad įmonės dešimt metų nuosekliai ir kryptingai siekė užtikrinti, kad mažmeninės kainos (dar vadinamos „lentynos“ kainomis) „Maxima LT“ parduotuvėse nebūtų mažesnės nei minėtos „bazinės“ kainos. Teismas patvirtino pirmos instancijos teismo išvadą, kad vartotojai sumokėjo kainą, kurią lėmė ne sąžininga konkurencinė kova, o dirbtinai sukurtos aplinkybės – įmonių susitarimas. Teismas galutiniu sprendimu bendrovėms paskyrė baudas – „Maxima LT“ 13 666 216 eurų, UAB „Mantinga“ – 2 151 417 eurų.

„Džiaugiamės, kad Teismas nesuabejojo mūsų išvadomis. KT ekspertai dirbo ketverius metus prie šio tyrimo ir surinko pakankamai įrodymų, kurie patvirtina, kad bendrovės net dešimt metų dalyvavo draudžiamame susitarime; kai kurie iš jų akivaizdūs pvz: elektroniniai įmonių susirašinėjimai, kuriuose įmonės tariasi kaip „išlaikyti pakeltas kainas“, „sustabdyti akcijas”, „pakelti lentynos kainas“. Tikimės, kad šis atvejis ateityje atbaidys ir kitas bendroves nuo panašių antikonkurencinių susitarimų bei tikėjimo, kad tokie veiksmai bus neišaiškinti,“ – sako Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas.

Konkurencijos taryba 2014 m. gruodžio 4 d. priėmė nutarimą, kuriame nustatė, kad „Maxima LT“ ir UAB „Mantinga“ 10 metų buvo sudariusios draudžiamą susitarimą. Tokie bendrovių veiksmai yra draudžiami pagal Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio 1 dalį bei Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio 1 dalį. Ši LVAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama. 2015 m. įvairių instancijų teismai patvirtino apie 90% dėl KT nutarimų ir sprendimų. 2015 gegužės 18 d. Konkurencijos tarybos nutarimą dėl MAXIMA LT ir UAB „Mantinga“ sudaryto draudžiamo susitarimo patvirtino ir Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Maxima LT“ nusivylusi, bet vykdys sprendimą

„Maxima LT“ pirmadienį išplatintame pranešime teigia, kad gerbia teismo sprendimą ir jį vykdys.

„Vis dėlto esame nusivylę tokiu sprendimu ir galime tik apgailestauti, kad nagrinėjant bylą teismuose mūsų argumentai nebuvo išgirsti. Esame įsitikinę, kad „Maxima LT“ nepažeidė Konkurencijos įstatymo ir žalos pirkėjams nepadarė. Nepriklausomų ekspertų atlikti išsamūs ekonominiai skaičiavimai įrodo, kad byloje nagrinėjamu laikotarpiu bendrovės „Mantinga“ gaminiais „Maxima LT“ prekiavo kainomis, kurios nebuvo didesnės nei mūsų konkurentų. Visų tiekėjų gaminiais „Maxima LT“ prekiauja tokiomis kainomis, kokias nustatome remdamiesi tik objektyviais kriterijais – kainomis rinkoje, konkurencine aplinka ir gaminių paklausa. „Maxima LT“ veikia griežtai laikantis Lietuvos teisės aktų reikalavimų. Paskirta baudos suma yra neabejotinai didelė ir mums reikšminga, bet ji neatsilieps mūsų partneriams darbuotojams ir klientams. Analizuosime teismo sprendimą ir svarstysime galimybę naudotis teisinėmis priemonėmis, siekiant apginti savo poziciją“, - rašoma pranešime.

„Mantinga“ laikosi nuomonės, kad pažeidimo nepadarė, tačiau teismo sprendimą vykdys.

„Nors bauda buvo gerokai sumažinta ir neliko neišgirsti mūsų argumentai dėl neproporcingai didelio paskirtos baudos dydžio, vis tik esame įsitikinę, kad Konkurencijos įstatymo nepažeidėme, ir jokios žalos vartotojams nepadarėme. Gerbdami teismo sprendimą, užtikriname, kad jis bus vykdomas, o bendrovė „Mantinga“ toliau dirbs įprastu ritmu. Tačiau neatmetame galimybės, išsamiai išstudijavę teismo sprendimą, imtis teisinių priemonių savo pozicijos gynimui“, – pranešime teigia bendrovės „Mantinga“ generalinis direktorius Kęstutis Svitojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)