Lietuvos apeliacinis teismas rugsėjo 6 dieną panaikino „Biseriui“ palankų Panevėžio apygardos teismo sprendimą ir nusprendė, jog bendrovės pretenzijos savivaldybei dėl netinkamo jos konkurentės įmonės „Gatas“ vertinimo buvo nepagrįsti.

„Teisėjų kolegija, įvertinusi, kad bendrovės „Gatas“ pirminio pasiūlymo dėl ketvirtos pirkimo dalies netikslino ir netaisė, sprendžia, jog perkančioji organizacija visiškai pagrįstai jo pasiūlymą vertino tokį, koks jis buvo pateiktas pasiūlymų pateikimo metu“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Panevėžio apygardos teismas liepą paskelbė neteisėtu Vilniaus savivaldybės sprendimą, kuriuo „Gatas“ ir „Maniga“ pripažintos dviejų 16,1 mln. eurų bendros vertės konkurso dalių laimėtojomis. Pasak teismo, savivaldybė faktiškai su tiekėju vedė draudžiamas derybas ir leido jam pasirinkti, kaip turi būti vertinama padaryta klaida ir pateikti dokumentai.

Trejų metų trukmės konkursas pagal teritorijas buvo suskirstytas į penkias dalis. „Gato“ pasiūlymai pripažinti geriausiais trijose dalyse – vakariniame, šiauriniame ir rytiniame rajonuose, „Manigos“ – pietiniame, „Biserio“ – miesto centre.

Pastaroji savivaldybei pateikė pretenziją, kad sudarant pasiūlymų eiles buvo netinkamai įvertinta „Gato“ klaida, dėl to ketvirtąją dalį laimėjo „Maniga“, o „Biseris“ prarado galimybę nugalėti pirmojoje dalyje.

Vilniaus savivaldybė teismams aiškino, kad „Biserio“ ieškinys grindžiamas ne įrodymais, o prielaidomis ir subjektyviais pasvarstymais.

Net jei Apeliacinio teismo sprendimas būtų palankus „Biseriui“, laimėtojai būtų persiskirstę tarp dalių – bendrovė „Gatas“ vis tiek gautų tris užsakymus, o „Biseris“ padidintų užsakymų skaičių iki dviejų ir paliktų už borto vienos dalies nugalėtoją „Manigą“, kuri būtų netekusi 7,3 mln. eurų vertės užsakymo.

Bendra visų konkursu perkamų darbų kaina siekia 39,5 mln. eurų.

Apeliacinio teismo sprendimas, taip pat prievolė „Biseriui“ apmokėti per 20 tūkst. eurų „Manigos“ ir „Gato“ bylinėjimosi išlaidų jau įsigaliojo, bet dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam Teismui.

Konkursą laimėjusios bendrovės iš naujo įrengs ir atnaujins keliasdešimt tūkstančių eismo saugumo priemonių Vilniuje: pastatys greičio mažinimo kalnelius, atitvarus, kelio ženklus, atnaujins gatvių ir dviračių takų ženklinimą.

Vilniaus savivaldybė šiuo metu prižiūri per 1,2 tūkst. kilometrų gatvių, iš jų apie per 200 kilometrų sudaro žvyrkeliai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją