Kauno apskrities policijoje pradėti net 5 ikiteisminiai tyrimai dėl maisto užkandžių gaminimo.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorai kartu su Kauno kriminalinės policijos pareigūnais šiuo metu vykdo 5 ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto vertimos ūkine finansine veikla. Tiksliau, dėl greitųjų maisto užkandžių gaminimo, neturint maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytų leidimų.

Prokuroro E. Zuzevičiaus teigimu, šiuo metu pranešimai apie įtarimą yra įteikti 6 asmenims. Tyrimai pradėti dėl užkandžių, vieno kąsnio užkandžių, virtinių, koldūnų ir pan.

Praktikoje tokio pobūdžio nusikalstamų veikų pasitaiko retai. Tačiau neretai susiduriama su maisto produktų gaminimu antisanitarinėmis sąlygomis. Būtent tokios veikos paprastai padaro žalą ne tik valstybės biudžetui, nesumokami mokesčiai, bet ir smarkiai rizikuojama gyventojų sveikata.“ - kalbėjo E. Zuzevičius.

Konferencija - užkandžiai

Kauno ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas akcentavo, kad tokio pobūdžio nusikaltimas pats savaime nėra toks sunkus, dėl kurio reikėtų kelti ažiotažą. Tačiau realybė parodo kitokią situaciją. Nusikaltimas pasunkėja tuomet, kai žmonės apsinuodija tuo maistu. Tuomet visi būna kalti, tik ne patys žmonės.

Tikrindami turimą informaciją Kaune ir Kauno rajone (Viršužiglyje, Vaišvydavoje, Aleksote, Šilainiuose) socialiniuose tinkluose pateiktus skelbimus apie maisto gaminių ruošimą įvairioms šventėms, Kauno kriminalistai pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus. Ikiteisminių tyrimų metu dažniausiai nustatyti pažeidimai, tai kuomet asmuo veikia pagal verslo liudijimą, tačiau nėra gavęs šiai veiklai užsiimti reikalingo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimo, patalpos, kuriose ruošiamas maistas neatitinka jiems keliamų reikalavimų.

Reikia visada domėtis, ar gamintojai ir prekeiviai turi leidimus verstis tokia veikla. Juk ne veltui ir yra toks reikalavimas dėl leidimų. Greičiausia tokie gamintojai būtent ir neturi leidimų, nes jie neturi tinkamų sąlygų verstis tokia veikla.“ - patarė D. Karalukas.

Visi registruoti maisto tvarkymo subjektai yra įtraukiami į „Maisto tvarkymo subjektų registrą“, suskirstomi į rizikos grupes, atsižvelgiant į tai vykdomos subjektų kontrolė.

„VMVT neturi galimybės kontroliuoti neregistruotų maisto tvarkymo subjektų veiklos, jų gaminama produkcija kelia pavojų vartotojų sveikatai. Tokie asmenys produktų gamybai naudoja neaiškios kilmės žaliavas, produkcija neretai gaminama antisanitarinėmis sąlygomis ir platinama pažeidžiant produktų laikymo ir transportavimo reikalavimus. Kad visa tai nevirstų infekciniu susirgimu, įspėjame gyventojus atidžiai pasirinkti maisto gamintojus savo šventėms“ - ragina VMVT Kauno VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas-inspektorius Nemunas Antanavičius.

Įtariamieji teisinasi, kad negali išlaikyti reikalavus atitinkančių patalpų, nes tokiu atveju jie negalėtų išgyventi. Todėl gamina kuo paprastesnėmis sąlygomis, kad galėtų konkuruoti ir pasiūlyti, kuo mažesnes kainas. Jie turi verslo pažymėjimus, bet neturi reikalingų leidimų verstis tokia veikla. - kalbėjo D. Karalukas.

Tačiau, pasak D. Karaluko, viena vieta iš prekybos paprastai per mėnesį gauna nuo 3000 iki 8000 eurų pajamų.

E. Zuzevičiaus teigimu, už tokias nusikalstamas veikas gresia laisvės apribojimas, bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)