Užimtumo įstatymo pakeitimais, kuriuos inicijavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), siūloma leisti savarankiškai dirbantiems asmenims mokėti prastovos išmoką, jei dėl šalyje paskelbto karantino arba ekstremaliosios padėties jų veikla būtų apribota.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, tokią išmoką dirbantieji pagal individualios veiklos pažymą arba verslo liudijimą galėjo gauti iki praėjusių metų rugpjūčio 31 d.

SADM taip pat siūlo ekstremaliosios situacijos ar karantino metu darbo vietas išlaikantiems darbdaviams skiriamos subsidijos limitą didinti iki 1,5 minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžio, kuris galiojo prieš metus.

Dabar įstatyme numatyta, kad pirmąjį ekstremaliosios situacijos ar karantino mėnesį mokama subsidija ribojama iki 0,9 MMA, o antrąjį – 0,6 MMA. SADM teigimu, jei karantinas būtų paskelbtas, jo trukmė nebūtų tokia ilga, kad subsidijų išmokas reikėtų mažinti.

Užimtumo įstatymą dar siūloma papildyti reikalavimu darbdaviams, kurie prastovą paskelbė pažeisdami Darbo kodeksą, ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo subsidijos skyrimo grąžinti visą už paskelbtų prastovų laikotarpį išmokėtą sumą. Darbdaviai pinigus turėtų grąžinti, jei subsidiją gavo, nors jų darbuotojai galėjo dirbti nuotoliniu būdu arba sutiko dirbti kitą pasiūlytą darbą.

Tokiu atveju darbdavys į paramą remiamajam įdarbinimui, darbo vietų steigimui ir pritaikymui, taip pat vietinių užimtumo iniciatyvų projektų įgyvendinimui galėtų pretenduoti tik po metų.

Šioms pataisoms penktadienį pritarė Vyriausybė. Kaip posėdyje tuomet sakė premjerė Ingrida Šimonytė, siūlomi pakeitimai reikalingi, kad prireikus įvesti karantiną, pagalbos priemonės verslui ir dirbantiems savarankiškai įsigaliotų automatiškai.

Ministrės pirmininkės teigimu, kadangi pagalbos priemonių galiojimas pasibaigė sulig rudens pradžia, į Seimą dėl jų atnaujinimo reiktų kreiptis bet kokiu atveju.

I. Šimonytė jau anksčiau teigė, kad jei karantino reikėtų, jis būtų trumpas ir griežtas.

Šį pasiūlymą Vyriausybė parlamentui teikia skubos tvarka, kad pataisos būtų priimtos dar pratęstoje rudens sesijoje iki sausio 20 d.

SADM skaičiavimais, prastovų išmokos dirbantiems savarankiškai atsieitų apie 9 mln., subsidijos darbdaviams – 30 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)