Taksi vairuotojas Vaidotas Bundonis sako, kad šiomis dienomis Vilniaus gatvėse jaučiasi kaip vasarą – žmonės išvažinėję į gimtuosius miestus.

„Šventinėm dienom jų praktiškai išvis nebuvo, gatvės buvo tuščios, o šiandien jaučiasi, kad darbo diena, bet tokia vasaros laikotarpio darbo diena, palyginti be kamščių“, – sakė V. Bundonis.

Savaitgalis, Kūčios, dvi Kalėdų dienos – po 5 laisvadienių, panašu, nedaug kas skuba grįžti į darbus. Tie, kas pasiėmė atostogas ketvirtadienį ir penktadienį, poilsiaus ilgiau nei savaitę. O jei nedirbs ir gruodžio 31-ąją – pirmadienį – iš viso turės 11 laisvų dienų.

Likę darbuose gali džiaugtis, kad savo įprastus maršrutus įveiks kur kas greičiau. Mieste spūsčių nėra. Vis dėlto vykstantys ne savu, o viešuoju transportu stotelėse laukia ilgiau, nes autobusai ir troleibusai važiuoja pagal savaitgalio tvarkaraštį.

Valstybinės institucijos irgi ištuštėjusios, vyriausybėje kelių dienų atostogų paprašė trečdalis darbuotojų. Ministerijose situacija panaši, nors ministrai tikina, kad darbai juda ir toliau – kai kurie ir patys ketina ilgiau pailsėti.

Vyriausybės posėdžiui vadovauti turėjo premjeras Saulius Skvernelis, bet skelbiama, kad jis susirgo – užpuolė gripas. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis irgi nedirba – leidžia laiką su šeima.

Tuo metu verslininkus vienijanti Verslo konfederacija tarpušvenčiu tikrina galimų pavaldinių motyvaciją dirbti.

„Per šitas 2 darbo dienas paskelbėme darbuotojų atranką – susitikinėjame su potencialiais darbuotojais ir tai vienas iš kriterijų, jei žmogus ateina į darbo pokalbį, tai rodo jo nusiteikimą ir požiūrį į darbą“, – pasakojo Verslo konfederacijos vadovas Valdas Sutkus.

V. Sutkus sako, kad papildomais laisvadieniais bandymas prasiilginti šventes kenkia valstybei.

„Mes per daug kalbame apie poilsį, kokias nors šventes, nedarbo dienas, apie poilsį, mažiau – apie atsakingumą, darbą, vertybių kūrimą. Manau, reikia labiau kalbėti apie tai, kaip mes dirbsim, negu apie tai, kaip ilsėsimės ir gerai leisim laiką“, – kalbėjo Verslo konfederacijos vadovas.

V. Sutkaus teigimu, būtų galima susitarti – tokiu atveju kaip šiemet oficialiai priskaičiuoti tarpušventį prie kasmetinių atostogų. Tai, tikėtina, būtų netgi produktyviau, nei pusiau dirbti.