Kaip rašoma pranešime, globalus tyrimas atliktas išskirtinėmis COVID-19protrūkio aplinkybėmis atspindi ekstremalios situacijos poveikį pasaulinei darbo rinkai bei darbdavių nuotaikas metų pabaigai.

Iš 43 tyrime dalyvavusių šalių 37-iose skaičius įmonių, ketinančių samdyti, yra didesnis nei planuojančių atleisti. Deja, pozityvus samdos rodiklis didėja tik lyginant trečiąjį ir ketvirtąjį šių metų ketvirčius, – net 41 šalyje optimistiškai nusiteikusių darbdavių yra mažiau nei buvo tą patį ketvirtį prieš metus. Atitinkamai, kalbėti apie darbdavių planus grįžti į priešpandeminę dinamiką dar negalima.

Tyrimo metu užduoti papildomi klausimai taip pat atskleidė, kaip pasikeis darbuotojų darbas po pandemijos – daugiau nei trečdalis (39 proc.) darbdavių planuoja pasiūlyti nuotolinį darbą bei lankstesnes darbo valandas.

Išsibarsčiusi Europa ir Jungtinės Karalystės scenarijus

Daugiau nei 13 000 darbdavių Europos, Viduriniųjų Rytų ir Afrikos regione apklausa atskleidė, jog 13 iš 26 šalių įmonės nusiteikusios didinti savo personalo skaičių. Didžiausias skaičius pozityviai nusiteikusių darbdavių yra Turkijoje, Graikijoje bei Lenkijoje, tuo tarpu daugiau darbuotojų atleisti negu priimti ketina darbdaviai Jungtinėje Karalystėje ir Kroatijoje. Atsigavimas pasireiškia statybų, finansų ir verslo paslaugų, didmeninės bei mažmeninės prekybos sektoriuose. Priešingai, ryškus smukimas įžvelgiamas restoranų ir viešbučių verslams.

Skepticizmo neslepia Jungtinės Karalystės darbdaviai, kur fiksuojama, kad planuojančių atleidinėti įmonių yra net 8 proc. daugiau nei ketinančių priimti, 7 iš 9 sektorių bei 10-yje iš 12-kos regionų numatomas atlyginimų sumažinimas. Didžiausias pesimizmas ir silpniausias darbdavių nusiteikimas samdyti atsigręžia į transporto, komunikacijos, viešbučių, mažmeninės prekybos, statybos, finansų ir verslo paslaugų bei gamybos sektorius.

Nuotaikų įvairovė neaplenkė ir Norvegijos. Darbdaviai statybos, finansų bei paslaugų sektoriuje teigiamai žvelgia į įdarbinimo planus, niūrios nuotaikos pasireiškia gamybos srityje, šis darbuotojų samdos skaičius žemiausias nuo 2003-iųjų metų. Kai tuo tarpu Šiaurės šalių darbo rinkos atstovai tikisi nuosaikių ir švelnių pokyčių, o Švedijos darbdaviai prognozuoja visišką atsigavimą ir optimizmo pripildytus įdarbinimo planus, ypač finansų ir verslo paslaugų bei statybos sektoriuose lyginant su praėjusiu metų ketvirčiu.

Tarp Lietuvos artimiausių kaimynų išsiskiria Lenkijos darbdaviai – paskutiniajam metų ketvirčiui samdą bei atsigavimą numato net 5 proc. daugiau įmonių negu ketinančių mažinti personalą. Ryškiai gerėjančios perspektyvos pateikiamos net visuose 7 verslo sektoriuose. Šiuo unikaliu laikotarpiu, teigiamos nuotaikos jaučiamos statybos sektoriuje, kuriame Lenkijos darbdaviai teikia geriausią prognozę per dvejus metus, o didmeninės ir mažmeninės prekybos sektoriuje jaučiamas visiškas stabilumas.

Lietuvos „ManpowerGroup“ padalinio duomenimis, intensyviausiai per ateinantį ketvirtį samdys stambiosios užsienio investicijų kompanijos, ypač informacinių technologijų, finansų ir paslaugų srityse, o įtampos būsena išlieka turizmo, viešbučių bei logistikos versluose.

Lietuvoje kaip ir daugelyje pasaulio šalių stebime, kad darbdaviai planuodami priimti į darbą naujus darbuotojus, pradeda jiems siūlyti lankstesnes darbo sąlygas – nereta įmonė užtikrina galimybę dalį laiko dirbti iš namų, gan drastiškai keičiasi ir požiūris į lankstų darbo laiką. Atitinkamai, patys darbuotojai, atsidūrę neapibrėžtume dėl galimo karantino, dažniau ieško darbo ten, kur siūloma daugiau lankstumo. Deja, tai sunkina samdą darbdaviams, kurie negali siūlyti nuotolinio darbo dėl savo verslo specifikos, pavyzdžiui, gamybos įmonėms.“ – pastebi UAB „Manpower Lit“ vadovė Lietuvai ir Latvijai Božena Petikonis-Šabanienė.

Apie tyrimą

„Manpower Employment Outlook Survey“ yra ilgiausiai vykdomas, išsamiausias ir labiausiai į ilgalaikes prognozes orientuotas darbinimo planų tyrimas pasaulyje, vykdomas nuo 1962 metų ir apimantis daugiau nei 38,000 viešojo ir privataus sektoriaus darbdavių 43 pasaulio šalyse. Tyrimo tikslas yra įvertinti darbdavių ketinimus įdarbinti arba atleisti darbuotojus per ateinantį metų ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)