Svetainė lsm.lv jau skelbė, kad „Mossack Fonseca“ turėjo Rygoje savo biurą. Tačiau dabar pasauliniame tyrime pradėtos minėti ir latviškai skambančios pavardės.

Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projekto (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) organizacija Rusijos Dūmos deputato Aleksandro Babakovo profilyje mini jo ryšius per ofšorines įmones su Viliu Dambinu ir Valčiu Vigantu, rašo lsm.lv.

„Duomenų bazė rodo, kad du bendrovės darbuotojai Vilis Dambinas ir Valtis Vigantas A. Babakovo vardu valdė šią įmonę. Ukrainos juridinių asmenų registre matyti, kad 2015 metų lapkritį šie latviai taip pat buvo tarp keturių „VS Energy“ savininkų. Veikiausiai jie yra tarpininkai, maskuojantys tikruosius pasipelnytojus“, - skelbė OCCRP.

Nepaisant to, kad A. Babakovas yra susikūręs „vieno neturtingiausių Dūmos deputatų“ įvaizdį, CCRP šį „Vieningosios Rusijos“ atstovą sieja su milžiškais turtais užsienyje.

Didžiosios Britanijos įmonės dokumentai rodo, kad V. Dambinis buvo įvardytas trumpai – nuo 2008 metų balandžio iki 2009 metų gegužės - gyvavusios bedrovės „V.D. Management Limited“ direktoriumi.

Tuo tarpu V. Vigantas buvo įvardytas šešių panaikintų Didžiosios Britanijos įmonių direktoriumi. Visos šios bendrovės turėjo ofšorinių struktūrų.

Pavyzdžiui, viena iš bendrovių „Pletherow Enterprises“, kurios direktoriumi buvo V. Vigantas, savo verslą apibūdino kaip „valdančiųjų bendrovių priežiūros veiklą“ ir savo ruožtu priklausė tokioms įvairioms įmonėms kaip „Alkahn Power Company“ ir „Dronsdale Investments“, kurios buvo registruotos tuo pačiu adresu Londone.

Netgi tos įmonės, kurių adresai skyrėsi, pavyzdžiui, „Zafiro Enterprises“, iš tikrųjų buvo registruotos ankstesniu „Pletherow Enterprises“ adresu.

Tai ne pirmas kartas, kai iškyla sąsajos tarp V. Viganto ir V. Dambinio pavardžių. 1999 metais šie asmenys buvo atsidūrę žlugusio Latvijos banko „Lainbanka“ skandalo centre. Jie ėjo atitinkamai banko prezidento ir viceprezidento pareigas.

Antrasis, šiek tiek naujesnis, „Panamos dokumentuose“ išryškėjęs ryšys tarp Latvijos ir Rusijos yra susijęs su Rusijos vidaus reikalų viceministru Aleksandru Machonovu.

„2012 metų gegužę... A. Machnovas ir jo verslo partneris Dmitrijus Karjakinas įsteigė valdančiąją bendrovę „Nortwest Management“, kuriai priklausė sudėtingas ofšorinis tinklas, besidriekiantis nuo Londono iki Rygos bei Maskvos“, - rašė OCCRP.

Per ofšorines valdančiąsias bendroves Didžiosios Britanijos Mergelių salose šie asmenys kovotroliavo skaitmeninio turinio įmonę „Nemo TV“, antradienį pranešė LSM tarnyba rusų kalba.

„Nemo TV“ svetainėje teigiama, kad jos paslaugos teikiamos per vieną padalinį Latvijoje“, - pažymi OCCRP.

Latvijos įmonių registras patvirtino, kad „Nemo Telecom“ Latvijos padalinyje dirba du Rusijos piliečiai – Matvejevas Otrošenka ir Pavelas Kalmajevas.

Dar viena bendrovė – „Kids Multimedia Limited“ – naudoja tokį patį biuro Didžiojoje Britanijoje ir padalinio Latvijoje modelį, yra registruota tuo pačiu adresu ir turi tuos pačius darbuotojus.

Pagal Rusijos įstatymus A. Machonovas negali turėti verslo interesų, ypač užsienyje.

Tačiau, regis, „Nemo TV“, „Kids Multimedia“ ir su jomis susijusi internetinių transliacijų paslauga „Amediateka“ gerokai papildo šio politiko viešojo sektoriaus atlyginimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)