Verslą pradėjo nuo prekybos druska

Aukščiausiai sąraše, aštuntoje vietoje, minimas „Senukų“ prekybos tinklo įkūrėjas Augustinas Rakauskas (70 m.), jo turtas vertinamas 156 mln. eurų.

A. Rakauskas ėmė plėtoti verslą Lietuvos nepriklausomybės laikais. Veiklą pradėjo nuo prekybos druska: pirkdavo Ukrainoje ir gabendavo į Lietuvą.

Gautą pelną investuodavo į statybinių medžiagų, buitinės chemijos importą į Lietuvą. 1993 m. Kaune buvo atidaryta pirmoji parduotuvė „Senukai“, o po metų jau imtasi didmeninės prekybos. Kiek vėliau pradėtas kurti mažmeninės prekybos tinklas visoje Lietuvoje. Dabar „Senukų prekybos centrą“ lygiomis dalimis valdo „Kesko“ ir Rakauskų šeima.

Tai vienas didžiausių Baltijos šalyse prekybos statybinėmis medžiagomis, buities ir ūkio prekėmis tinklų.

A. Rakauskas yra investicijų bendrovės RAZ vadovas ir pagrindinis akcininkas. Įmonė investuoja į nekilnojamąjį turtą, atsinaujinančią energetiką, finansinio tarpininkavimo verslą. Taip pat verslininkas investuoja į viešbučių bei turizmo veiklą.

Be to, šeimai priklauso žiniasklaidos priemonė „Žinių radijas“.

Pastaruoju metu A. Rakauskas su ilgamečiu partneriu Alvydu Žaboliu žengė į išperkamosios nuomos (lizingo) rinką. Jie sukūrė bendrą įmonę ir su bendrove „Mokilizingas“ veikia Latvijos rinkoje, siekia tapti lyderiais. Verta paminėti, kad po truputį A. Rakauskas savo verslą perduoda sūnui Artūrui Rakauskui, kuris taip pat patenka tarp didžiausių Lietuvos turtuolių. A. Rakauskas žinomas kaip savitą verslo ir gyvenimo filosofiją turintis verslininkas, skleidžiantis ją darbuotojams ir visuomenei.

Kas savaitę „Žinių radijuje“ jis dalijasi mintimis apie verslą ir gyvenimą. Be to, Prienų rajone multimilijonierius yra įkūręs Visuomenės harmonizavimo parką.

Stato įspūdingų pastatų kompleksą

Kaune gyvenantis Ramūnas Karbauskis (46 m.) yra dešimtoje vietoje. Jo turtas vertinamas 145 mln. eurų.

Į verslą jis pasuko 1990 m., įsteigęs uždarąją akcinę bendrovę „Agrokoncernas“, o šiuo metu yra stambiausias Lietuvos ūkininkas. R. Karbauskiui priklauso „Agrokoncerno grupės“, „Naisių vasaros“, „Ūkininko patarėjo“, „Šiaulių agrokoncerno“, „Agrokoncerno“, „Corporation Mobiliaria del Baltico“,„Agrokoncerno grūdų“ akcijos, be to, jis yra ŽŪB „Bridai“ dalininkas. Pats R. Karbauskis teigia negalintis pasakyti, kiek vertas jo turtas, nes tektų suskaičiuoti ir atimti skolas bankams, kurios esą siekia šimtus milijonų eurų.

R. Karbauskio „Agrokoncernas“ Lietuvoje atstovauja įvairiems žemės ūkio technikos ir trąšų gamintojams. Taip pat ir Rusijos „Acron“. Pastaroji – viena didžiausių trąšų gamintojų visame pasaulyje.

Ramūnas Karbauskis

R. Karbauskis gyvena gana kukliame name, tačiau prie Kauno marių statosi įspūdingą namų kompleksą.

Ėmėsi verslo vos baigęs mokyklą

Dvyliktoje vietoje minima Kaune gimusi, studijavusi ir gyvenanti Jūratė Žadeikienė (56 m.), „Achemos grupės“ akcininkė. Jos turtas vertinamas 142 mln. eurų.

Ši moteris yra Bronislovo Lubio dukra iš pirmosios santuokos. Vaikų gydytoja dirbusiai J. Žadeikienei priklauso 11,6 proc. „Achemos grupės“ ir 15,2 proc. Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos ,,Bega“ akcijų.

Jūratės sūnus Adomas Žadeika, B. Lubio anūkas, daug metų buvo laikomas bendrovės įpėdiniu. Koncerno darbuotojai tuo metu tikino, kad B. Lubys savo anūką rengia perimti valdyti verslą. Vis dėlto po netikėtos ir ankstyvos verslininko mirties anūkui atiteko vos 0,5 proc. akcijų.

Keturioliktoje vietoje yra Kaune gimęs, o dabar Vilniuje gyvenantis Arūnas Martinkevičius (54 m.). SBA koncerno savininko turtas vertinamas 135 mln. eurų.

A. Martinkevičius ėmėsi verslo vos baigęs vidurinę mokyklą. Dar Lietuvos nepriklausomybės pradžioje, įveikęs privatizavimo iššūkius, jis užėmė vienintelio SBA koncerno prezidento ir akcininko postą.

Koncernas užsiima baldų gamyba ir prekyba, trikotažo ir tekstilės gaminiais, nekilnojamojo turto nuoma, didmenine prekyba naftos produktais. Apie 80 proc. pagaminamų baldų tiekiami tarptautinei Švedijos kompanijai „Ikea“.

Koncerną sudaro 30 Lietuvoje ir užsienio šalyse veikiančių įmonių, kuriose dirba daugiau nei 4900 žmonių.

Kolekcionuoja prabangius automobilius

Septynioliktoje vietoje minimas Tautvydas Barštys (58 m.), „Kauno grūdų“ įmonių grupės akcininkas, valdantis 124 mln. Eur vertės turtą.

Tautvydas Barštys

1993 m. įsteigęs „Kauno grūdų“ bendrovę, netrukus verslininkas įsigijo ir „Kaišiadorių paukštyno“ bei „Vilniaus paukštyno“ bendroves. Pats T. Barštys yra pasakojęs, jog įsigijęs verslą pusę metų studijavo paukštyne, kad suvoktų, kaip viskas vyksta ir kokiu verslu užsiima.

Aistringas sporto mėgėjas T. Barštys kolekcionuoja prabangius automobilius, yra lakūnas ir pilotuoja nuosavą sraigtasparnį.

Jaunystėje jis įgijo techniko-mechaniko specialybę, tačiau ties tuo nesustojo ir vėliau studijavo verslo administravimą, gyvulininkystės technologijas. O prieš kelerius metus apgynė disertaciją ir įgijo zootechnikos mokslų daktaro vardą.

Europoje turi kelis fabrikus

Aštuonioliktu įrašyto Kauno mero Visvaldo Matijošaičio (59 m.), „Vičiūnų“ įmonių grupės akcininko, turtas vertinamas 121 mln. eurų.

Išrinktas į Kauno miesto mero postą, V. Matijošaitis pasitraukė iš verslo, bent jau taip paskelbė. Visas verslo vadžias jis perdavė savo sūnui Šarūnui. Šis, atrodo, padedamas tėvo, vagos nepagadino ir toliau plečia verslą. „Vičiūnų grupę“ galima vadinti viena sėkmingiausių Lietuvos įmonių, ji sugebėjo išplaukti į didžiuosius vandenis.

Bendrovė eksportuoja savo produkciją į daugelį pasaulio šalių, be to, Europoje turi kelis fabrikus. Verslininkas, o nuo 2015 m. – ir Kauno meras V. Matijošaitis pačioje Lietuvos nepriklausomybės pradžioje įsteigė „Vičiūnių“ bendrovę, o vėliau ši sukrovė jam turtus. Iš pradžių įmonė teikė transporto paslaugas, tačiau greitai buvo perorientuota į maisto pramonę. Dabar įmonių grupėje – 80 įmonių iš 17 šalių. Užsiimama ne tik maisto pramone, bet ir nekilnojamojo turto plėtote.

Visvaldas Matijošaitis

Iš Lenkijos kilęs ir Kaune gyvenantis Stanislawas Michniewiczius (63 m.) įrašytas 22 vietoje. Jis yra didžiausias Lietuvos didmeninės prekybos ir logistikos milžinės „Sanitex“ akcininkas. Verslininko turtas vertinamas 115 mln. eurų.

Verslo rizikos valdymo bendrovės „Coface“ sudarytame didžiausių Vidurio ir Rytų Europos įmonių 500-tuke „Sanitex“ iš 204 vietos pakilo į 168.

Bendrovė veikia nuo 1992 m. ir savo veiklos sferoje yra lyderė Lietuvoje bei Latvijoje, be to, aktyviai plėtoja veiklą Estijoje, Lenkijoje.

Logistikos paslaugas ji teikia tokioms tarptautinėms kompanijoms kaip „Philip Morris International“, dar turi savo didmeninės prekybos tinklą „Cash & Carry“. Tai, kad „Sanitex“ nemažina veiklos apsukų, rodo ir jos valdomos įmonės, nauji pirkiniai: 2014 m. įsigytas didžiausias biuro prekių aprūpinimo tinklas Baltijos šalyse „Officeday“, o birželį „Sanitex“ baigė sandorį ir įsigijo Estijos sandėliavimo bei transportavimo paslaugų įmonę „Agora DC OÜ“.

Steigs parduotuves Minske, Taline, Rygoje

Sąrašo 24 vietoje esantis A. Rakausko sūnus Artūras Rakauskas yra vienas pirmųjų Lietuvos istorijoje, po truputį perimantis tėvo verslą. 34 proc. bendrovės akcijų jam priklauso dar nuo 1995 metų. Verslininko turtas vertinamas 104 mln. eurų.

Šiuo metu jis yra UAB „Senukų prekybos centro“ prezidentas, įmonės „Kesko Senukai Lithuania“ vadovas bei „Zabolis Partners“, teikiančios verslo plėtros konsultacijas, partneris.

Metų pradžioje „Senukų prekybos centras“ perėmė viso prekybos tinklo valdymą Baltarusijoje ir Baltijos šalyse iš strateginio Skandinavijos partnerio „Kesko“.

Parduotuvių tinklas nuo šiol vadinasi „Kesko Senukai“. Koncerno valdyba taip pat įsigijo 100 proc. partnerių parduotuves Latvijoje ir Estijoje valdžiusių bendrovių akcijų.

Artimiausiu metu ketinama investuoti apie 100 mln. Eur naujoms parduotuvėms Minske, Taline ir Rygoje atidaryti. Gegužę prekybos slėnyje „Nordika“ Vilniuje atidaryta nauja moderniausia „Kesko Senukų“ parduotuvė. Šeimai taip pat priklauso „Žinių radijas“, investicijų bendrovė RAZ.

Ilgametis Bronislovo Lubio bendražygis

Turtuolių rikiuotės 34 pozicijoje minimo Jono Sirvydžio (80 m.) turtas vertinamas 79 mln. eurų.

Buvęs „Achemos“ generalinis direktorius, vienas įmonės kūrėjų ir ilgametis Bronislovo Lubio bendražygis. Vis dėlto J. Sirvydis „Achemos grupėje“ yra tik smulkusis akcininkas, valdantis beveik 7 proc. koncerno akcijų. Iš generalinio direktoriaus pareigų vyras pasitraukė po verslininko B. Lubio mirties. 2014 m. jis paliko ir koncerno valdybos nario pareigas, tačiau visiškai su „Achemos grupe“ neatsisveikino.

Jonas Sirvydis

Šiuo metu J. Sirvydžio ir kitų akcininkų grupė konfliktuoja su naująja faktine vadove Lyda Lubiene ir kaltina ją neskaidriu valdymu.

Verslininkas su kitais smulkiaisiais akcininkais nori parduoti savo akcijų paketą, tačiau su L. Lubiene nepavyksta susitarti, todėl šių skyrybų klausimas bus sprendžiamas teisme. Vyras įvardijamas ne tik kaip aktyvus verslininkas, bet ir kaip visuomenininkas, dalyvaujantis įvairių organizacijų veikloje. Už nuopelnus J. Sirvydis buvo išrinktas Jonavos garbės piliečiu.

Noriai pasakoja apie šinšilų auginimą

T. Barščio sūnaus Tautvydo Barščio (30 m.), įrašyto 39 vietoje, turtas vertinamas 72 mln. eurų. Jam kartu su tėvu priklauso apie tris ketvirtadalius „Kauno grūdų“ įmonių grupės akcijų.

Žiniasklaidai verslininkas yra pasakojęs, kad įmonės idėją jam pasiūlė amerikietiški filmai. Nors Vakaruose automatiškai pakylantys garažo vartai nebuvo naujovė, Lietuvoje anuomet šia veikla dar niekas neužsiėmė.
Verslininkas labiausiai žinomas kaip įvairių sporto šakų entuziastas: yra žaidęs krepšinį, dalyvauja automobilių lenktynėse, bėgimo maratonuose, triatlono „Geležinis žmogus“ varžybose. Tėvo bendrovėje jis užima pirkimo grupės vadovo pareigas.

Pernai Vilniuje, vairuodamas automobilį „Porsche“, T. Barštys viršijo leistiną 80 km/val. greitį – važiavo 139 km/val. greičiu. Tuomet teismas uždraudė jam keturis mėnesius sėsti prie vairo ir skyrė 380 Eur baudą.

Vaistinių tinklų savininkas Alvydas Barsteiga (53 m.) minimas 48 vietoje. Jo turtas vertinamas 64 mln. eurų.

A. Barsteiga yra pagrindinis bendrovės „CGP Management“ akcininkas (76 proc.). Ši įmonė valdo „Nemuno vaistinės“ grupę, kontroliuojančią didžiausią Lietuvoje vaistinių tinklą „Camelia“. Grupei taip pat priklauso vaistus ir maisto papildus gaminančios Latvijos bendrovės „Ingen Pharma“ bei „Medigate“, reabilitacijos klinikos „MediCA“.

Verslininkas nelinkęs kalbėti apie asmeninį gyvenimą, bet noriai pasakoja apie šinšilų auginimą. Utenos rajone, buvusiame Vaikutėnų mokyklos pastate, laikoma apie 2000 graužikų, vykdoma mokslinė tiriamoji veikla.

Jie auginami ne tik dėl mėsos, svarbiausia – dėl kailio. Gyvūnėlis kainuoja 40–60 Eur, o pasiūti kailiniai – apie 30 tūkst. eurų.

Įkvėpė amerikietiški filmai

51 sąrašo vietoje – Vytautas Rinkevičius (45 m.), „Ryternos“ įmonių grupės savininkas. Verslininkas teigė niekuomet nedirbęs samdomu darbuotoju. Jis dirbo tautodailininku juvelyru, kūrė papuošalus ir juos pardavinėjo.

Nepriklausomybės pradžioje verslininkas įsteigė vartais prekiaujančią įmonę „Ryterna“. Perpratusi konstrukcijas ir įgijusi patirties, bendrovė pradėjo gamybą. Per šiek tiek daugiau nei 20 m. ji tapo viena aktyviausių Lietuvos gamintojų ir eksportuotojų. „Ryterna“, nuo pat veiklos pradžios 1993-iaisiais vadovaujama kauniečio V. Rinkevičiaus, tapo viena sėkmingiausių ir pažangiausių Lietuvos bendrovių, veikiančių visame pasaulyje.

Žiniasklaidai verslininkas yra pasakojęs, kad įmonės idėją jam pasiūlė amerikietiški filmai. Nors Vakaruose automatiškai pakylantys garažo vartai nebuvo naujovė, Lietuvoje anuomet šia veikla dar niekas neužsiėmė.

Rūta Bagdonavičienė (39 m.), UAB „Gintarinės vaistinės“ generalinė direktorė, kurios turtas – 60 mln. Eur, yra 57 vietoje.

Ji kartu su seserimi kontroliuoja „Nacionalinę farmacijos grupę“, kurią sudaro „Gintarinių vaistinių“ bei „Norfos“ vaistinių tinklai, medikamentų didmenininkė „Limedika“. R. Bagdonavičienė yra „Nacionalinės farmacijos grupės“ valdybos narė ir bendraturtė. 2007 m. pabaigoje kontrolinį „Limedikos“ akcijų paketą įsigijo didžiausia Lenkijos farmacijos bendrovė PGF („Polska Grupa Farmaceutyczna“), tačiau seserys vadovauja verslui Lietuvoje.

R. Bagdonaviečienė su vyru valdo kaimo turizmo sodybų Kelmės, Trakų ir Lazdijų rajonuose tinklą „5 sezonas“.

Moteris garsėja ekstremaliais pomėgiais: anksčiau pilotavo lėktuvą, nardo, slidinėja, yra aplankiusi visus žemynus. Prieš 7 m. ji kartu su vyru Švedijoje pateko į dviviečio lėktuvo avariją, bet nenukentėjo.

Investuoja į NT projektus Londone

Sąrašo 58 vietoje – Jonas Garbaravičius (38 m.), turtas vertinamas 60 mln. eurų.

Jis yra buvusio Seimo nario Ramūno Garbaravičiaus sūnus, o buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius yra jo dėdė.

J. Garbaravičius nuolat sukosi energetikos versle. Stokholme vadovavo energetikos įmonei, prekiaujančiai elektra Skandinavijoje bei Rusijoje.

Grįžęs į Lietuvą, 2007 m. įkūrė investicijų bendrovę „Scaent Baltic“, kuri valdė 49 proc. energijos tiekimo įmonės „INTER RAO Lietuva“ akcijų. 2012 m. Varšuvos biržoje įgyvendino pirminį viešą siūlymą (IPO) ir pardavė „INTER RAO Lietuvos“ akcijų už 22,5 mln. eurų.

Jonas Garbaravičius

Po šio sandorio J. Garbaravičius investuoja į NT ir kitus projektus Londone. 2016 m. jo valdoma įmonė „JG Investment Management“ pardavė bendrovių „Orion Asset Management“ ir „Orion Securities“ akcijas.

Analitikų vertinimu, šio sandorio vertė siekė 4–5 mln. eurų. Tiesa, J. Garbaravičius liko investavęs į kai kuriuos „Orion“ valdomus fondus. „JG Investment Management“ su Nerijumi ir Nemunu Dagiliais taip pat valdo baldų gamybos įmonių grupę „Nordic Idea“. Nors didžiąją dalį verslo perkėlė į Londoną, liko Lietuvos mokesčių rezidentas.

Kiti į TOP 500 sąrašą patenkantys kauniečiai
(Vieta sąraše, pavardė, veiklos sritis, įmonė, turtas)

67. Saulius Butkus, prekyba, „Sanitex“, 54 mln. Eur
72. Žydrūnas Ilgauskas, krepšinis, 50 mln. Eur
80. Loreta Skorupskienė, alkoholio gamyba, „Boslita ir ko“, 45 mln. Eur
94. Aurelijus Rusteika, mažmeninė prekyba, „Topo grupė“, 40 mln. Eur
104. Mečislovas Rondomanskas, nekilnojamasis turtas, 35 mln. Eur
106. Vytautas Švirinas, nekilnojamasis turtas, 35 mln. Eur
132. Valdas Krasnickas, prekyba, nekilnojamasis turtas, prekybos miestelis „Urmas“, 25 mln. Eur
136. Algirdas Pašukevičius, prekyba, nekilnojamasis turtas, prekybos miestelis „Urmas“, 25 mln. Eur
137. Arvydas Sabonis, krepšinis, 25 mln. Eur
138. Birutė Andriuškaitė, maisto pramonė, „Vičiūnai“, 24 mln. Eur
140. Šarūnas Jasikevičius, krepšinis, 23 mln. Eur
145. Linas Kleiza, krepšinis, 22 mln. Eur
161. Marijus Mazuchas, maisto pramonė, „Galinta ir partneriai“, 20 mln. Eur
163. Arvydas Povilaitis, tekstilės pramonė, „Audimas“, 20 mln. Eur
164. Rimvydas Povilaitis, tekstilės pramonė, „Audimas“, 20 mln. Eur
178. Borisas Mazuchas, maisto pramonė, „Galinta ir partneriai“, 18 mln. Eur
184. Janita Januškauskaitė-Plungė, mažmeninė prekyba, „Kika“, 18 mln. Eur
185. Darius Vaičiulis, mažmeninė prekyba, nekilnojamasis turtas, 18 mln. Eur
188. Violeta Gureckienė, parduotas verslas, „Mitnija“, 17 mln. Eur
190. Sigitas Kavaliauskas, statyba, „Mikrovisatos valda“, 17 mln. Eur
193. Darius Songaila, krepšinis, 17 mln. Eur
197. Diana Kacienė, lošimai, „Tete-a-tete“, 16 mln. Eur
213. Raimundas Petrikas, nekilnojamasis turtas, Kauno automobilių turgus
218. Samoilas Kacas, lošimai, „Tete-a-tete“, 13 mln. Eur
220. Mindaugas Plūkas, statybinių medžiagų prekyba, „Azovlitas“ 13 mln. Eur
223. Martynas Ugianskis, gamyba, „Dirbtinis pluoštas“, 13 mln. Eur
230. Vidas Paliūnas, turizmas, „Novaturas“, 12 mln. Eur
231. Tomas Palšis, gamyba, „Acme“, 12 mln. Eur
232. Ugnius Radvila, turizmas, „Novaturas“, 12 mln. Eur
235. Rytis Šūmakaris, turizmas, „Novaturas“, 12 mln. Eur
236. Stepas Telešius, gamyba, „Acme“, 12 mln. Eur
238. Stede’as Wyville’is-Ingramas, gamyba, „Acme“ 12 mln. Eur
239. Donetas Karčiauskas, automobilių prekyba, „Sostena“, 11 mln. Eur
245. Ona Balžekienė, tekstilės pramonė, „Audimas“, 10 mln. Eur
247. Regimantas Buožius, gamyba, „Acme“, 10 mln. Eur
257. Donatas Motiejūnas, krepšinis, 10 mln. Eur
289. Rimantas Meška, nekilnojamasis turtas, viešbutis „Kaunas“, 8 mln. Eur
291. Mindaugas Platūkis, transportas, „Kautra“, 8 mln. Eur
296. Ričardas Butkus, didmeninė prekyba, „Sanitex“, 7 mln. Eur
305. Vladas Korsakovas, mažmeninė prekyba, „Sportland“, 7 mln. Eur
316. Deimantė Staniulienė, lošimai, „Topsport“, 7 mln. Eur
317. Viktorija Rasutė Danutė Staniulienė, lošimai, „Topsport“, 7 mln. Eur
318. Gintaras Staniulis, lošimai, „Topsport“, 7 mln. Eur
321. Milda Žilevičienė, nekilnojamasis turtas, „Baltic Realty Adviser“, 7 mln. Eur
350. Saulius Valunta, prekyba, „Serfas“, 6 mln. Eur
352. Arvydas Žilevičius, nekilnojamasis turtas, „Baltic Realty Adviser“, 6 mln. Eur
361. Židrūnas Garšva, gamyba, „Dextera“, 5 mln. Eur
365. Aivaras Kavaliauskas, statyba, „Mikrovisatos valda“, 5 mln. Eur
369. Vladas Lašas, logistika, „Elinta“, „Skubios siuntos“, 5 mln. Eur
385. Eglė Šimoniūtienė, maitinimas, „Pizza Jazz“, 5 mln. Eur
399. Gintaras Kviliūnas, nekilnojamasis turtas, Kauno verslo rūmai, 4 mln. Eur
405. Vigantas Vėbra, logistika, „Skubios siuntos“, 4 mln. Eur
418. Tomas Januška, statyba, „Autokausta“, 3 mln. Eur
427. Juozas Kriaučiūnas, statyba, „Autokausta“, 3 mln. Eur
441. Virginijus Rabačius, statyba, „Virmalda“, 3 mln. Eur
444. Narūnas Sakalauskas, statyba, „Autokausta“, 3 mln. Eur
445. Evaldas Sauliūnas, gamyba, „Kauno stiklas“, 3 mln. Eur
455. Ąžuolas Volkas, statyba, „Autokausta“, 3 mln. Eur
472. Paulius Jankūnas, krepšinis, 2 mln. Eur
481. Danutė Kviliūnienė, nekilnojamasis turtas, Kauno verslo rūmai, 2 mln. Eur
485. Jonas Mačiulis, krepšinis, 2 mln. Eur
494. Gintautas Pakusas, transportas, „Kautra“, 2 mln. Eur
496. Romaldas Rabačius, statyba, „Virmalda“, 2 mln. Eur
499. Linas Skardžiukas, transportas, „Kautra“, 2 mln. Eur