„Taip, ekonomika atsigauna, bet darbo rinka gali perkaisti. To ženklus jau matome iš Estijos pavyzdžio: algos auga, kai nedarbas siekia apie 8 proc. Ir nekyla klausimas, ar algos augs, jos augs, bet ar bendrovės galės užtikrinti produktyvumą?“, - klausė M. Kazakas.

Pasak jo, matoma, kad Latvijai ir Lietuvai dabar taip pat gerai sekasi gaivinti savo ekonomikas, tačiau, jo manymu, dabar būtina spręsti darbo rinkos problemas.

“Nedarbas Estijoje jau dabar yra labai mažas, tad netrukus ateis laikas Latvijai ir Lietuvai, galbūt tai įvyks 2015-2016 m. Reikia turėti omenyje, kad ir kitos Europos valstybės atsigauna, - priminė jis. - Kaip mes susitvarkysime su darbo rinka? Tai lems, kaip mums pavyks kovoti su emigracija, koks bus mūsų konkurencingumas.“

M. Kazakas per Švedijos – Baltijos šalių verslo forumą dėstė, jog dabar bendrovės turi suskubti didinti savo efektyvumą, nes priešingu atveju pralaimės ne tik konkurencinę kovą, bet ir kovą darbo rinkoje, nes Baltijos šalys jau palaipsniui praranda pigios darbo jėgos etiketę.

Ekonomistas pridūrė, jog visgi atlyginimai neturėtų didėti dešimtimis procentų, kaip tai vyko ekonominio pakilimo metu.

„Nemanykite, kad 2006-2007 m. grįš, jie niekada negrįš, nebent bus dar vienas burbulas“, - sakė jis.

„Swedbank“ progonuoja, jog kitąmet Estijoje mėnesinis atlyginimas augs 3,7 proc. (2015 m. - 3,8 proc.). Nedarbas šiemet trečią ketvirtį sumažėjo iki 8 proc.

Latvijoje nedarbas šių metų trečią ketvirtį paaugo iki 11,8 proc. Bankas prognozuojama, kad šalyje kitąmet atlyginimai augs 3,1 proc., (2015 m. - dar 4,1 proc.).

Lietuvoje nedarbas šiemet trečią ketvirtį sumažėjo iki 10,9 proc. Bankas prognozuoja, kad kitąmet atlyginimai augs 2,8 proc. ir 3 proc. 2015 m.

Švedijoje prognozuojama, jog atlyginimai kitąmet augs 2,9 proc., o 2015 m. - 3,2 proc. Nedarbas siekia 7,5 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)