Bankas pirmą šių metų pusmetį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išdavė 13 proc. daugiau paskolų automobiliui įsigyti ir 17 proc. daugiau paskolų namams remontuoti ar įsirengti, praneša bankas. Bendra banko pirmą metų pusmetį suteiktų vartojimo paskolų suma sudarė 50,5 mln. eurų ir, palyginti su analogišku praėjusių metų laikotarpiu, praktiškai nesikeitė.

„Šių metų pirmojoje pusėje šalies gyventojai ir toliau aktyviai skolinosi automobilio įsigijimui ir būsto remontui, tuo metu kitoms vartojimo reikmėms suteikta penktadaliu mažiau paskolų negu praėjusiais metais. Gyventojų poreikį skolintis smulkioms reikmėms mažino tai, kad sparčiau augant pajamoms vis daugiau žmonių mažesnės vertės pirkinius renkasi įsigyti iš savo santaupų ar einamųjų lėšų“, - pranešime sako „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas.

Remiantis „Swedbank“ duomenimis, vidutinės paskolos automobiliui suma ūgtelėjo 200 eurų, o paskola namų remontui - 300 eurų. Šių metų antro ketvirčio pabaigos duomenimis, šių paskolų sumos siekė atitinkamai 5,7 tūkst. ir 10,2 tūkst. eurų. Smulkesniems poreikiams gyventojai vidutiniškai skolinosi apie 2,1 tūkst. eurų. Ši suma per pirmą metų pusmetį, palyginti su ankstesniais metais, nesikeitė.

Pasak T. Puliko, vidutinis terminas, kuriam šiuo metu skolinosi šalies gyventojai, priklauso nuo vartojimo paskolos tipo ir gali siekti nuo 3,5 iki maždaug 8 metų.

Kaip parodė „Swedbank“ užsakymu šįmet atlikta vartojimo paskolas turinčių šalies gyventojų apklausa, dažniausiai gyventojai skolinasi didesniems pirkiniams, pavyzdžiui, automobiliui (50 proc. atvejų) ir netikėtoms išlaidoms (37 proc. atvejų). Beveik kas trečias (29 proc.) šalies gyventojas vartojimo paskolą pasitelkia planuodamas namų remontą, o kas ketvirtas (23 proc.) ją naudoja sveikatos išlaidoms padengti. 17 proc. vartojimo paskolų gavėjų gautus pinigus panaudoja savo ar savo vaikų mokymuisi finansuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)